Μετά από την πανδημία και δύο lockdown, μπορούμε να πούμε πλέον επισήμως ότι βιώσαμε μια κάποια διαταραχή της ψυχικής μας υγείας. Άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο. Πάντως η ιδέα του εγκλεισμού μας προκαλεί τρόμο και άγχος, και δεν αποτελεί πλέον μια διέξοδο από την καθημερινότητα, που θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις τα κρυφά σου ταλέντα – όπως έγινε στην πρώτη καραντίνα-.

Ο άνθρωπος δεν είναι όμως το μόνο είδος που επηρεάστηκε από την πανδημία του κορονοϊού. Δεν αναφερόμαστε στην οικονομία της εκάστοτε χώρας, αλλά στις γάτες. Ναι, και όμως η ψυχική τους υγεία διαταράχθηκε περισσότερο από όσο θέλατε να πιστεύετε. Οπότε αν φοβόσασταν μια ενδεχόμενη μεταμεσονύχτια επίθεση τους, τώρα μπορεί να είναι πιο πιθανή.

Εάν η γάτα σου, σε στραβοκοιτάζει τον τελευταίο καιρό, τότε μπορεί πραγματικά να την έχει ενοχλήσει η όλη κατάσταση. Στις 24 Αυγούστου, η ιδιοκτήτρια κατοικίδιων Joanna Mont ξεκίνησε μια live διαδικτυακή συζήτηση αποκαλύπτοντας στο Twitter:

«Σήμερα ο κτηνίατρος μου είπε ότι από τον Covid, έπρεπε να θεραπεύσουν μια σειρά από γάτες με κατάθλιψη που προκαλείται από τους ανθρώπους τους. Είναι όλη μέρα στο σπίτι. Προφανώς δεν είναι αστείο αλλά… αυτό είναι ό, τι πιο κοντά σε γάτα έχω ακούσει ποτέ. Προφανώς, τα σκυλιά δεν έχουν το ίδιο πρόβλημα ».

Οι γάτες αισθάνονται έτσι επειδή δεν είχαν πλήρη, αδιάλειπτη κυριαρχία στα σπίτια τους. Οι περισσότεροι χρήστες συμφώνησαν καθώς έχουν παρατηρήσει έλλειψη διάθεσης για το οτιδήποτε από τις γάτες τους, ενώ σημείωσαν ότι τις περισσότερες ώρες κοιμούνται.

«Οι γάτες χρειάζονται χρόνο μόνες. Έχουμε πολλές ντουλάπες φιλικές προς τις γάτες στο σπίτι μας. Το μεγάλο μου αγόρι, που πάσχει από κατάθλιψη, του αρέσει να πηγαίνει και να ξαπλώνει εκεί όταν είναι πολύ συγκλονισμένο», σημείωσε ένας από τους χρήστες.

Μπορεί η κατάθλιψη της γάτας να ακούγεται σαν αστείο, ενώ πολλοί υποστηρίζουν ότι απλά έτσι είναι η φύση τους, ωστόσο έχουν γίνει πολλές έρευνες που υποστηρίζουν τη γνωμάτευση. Μια μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο James Cook στην Αυστραλία εξέτασε πώς επηρεάστηκε η ζωή 400 κατοικίδιων ζώων και των ιδιοκτητών τους από την κοινή χρήση χώρου κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

https://www.intronews.gr/4279-2-c-1-2-lineage-ti-simvainei-metallaxi-notios-afriki

Γιατί η γάτα δεν διασκέδασε το lockdown όσο ο σκύλος

Αναφέρθηκε ότι οι διαθέσεις των περισσότερων σκύλων και ιδιοκτητών βελτιώθηκαν γενικά περνώντας περισσότερο χρόνο μαζί. Αντίθετα, η επικεφαλής ερευνήτρια Doctor Jessica Oliva διαπίστωσε ότι «περίπου το 50% των ιδιοκτητών γατών ανέφεραν ότι οι γάτες τους συμπεριφέρονταν σαν να τους σνομπάρουν όλη την ώρα. Ενώ σχεδόν το 100% των ιδιοκτητών σκύλων ανέφεραν ότι τα σκυλιά τους αγαπούσαν απλώς το γεγονός ότι ήταν σπίτι όλη την ώρα ».

Η κτηνίατρος Stephanie Borns-Weil εξήγησε σε εφημερίδα του Πανεπιστημίου Tufts ότι δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το lockdwon έχει επηρεάσει τη διάθεση της γάτας με κάποιο τρόπο. Εάν έχουν περάσει από τον πολύ χρόνο μοναξιάς σε συνεχή παρέα, ειδικά παρέα με παιδιά, είναι μια μεγάλη προσαρμογή στον τρόπο ζωής.

Κάποια ενδεικτικά σημάδια ότι η γάτα σας βρίσκεται σε κατάθλιψη είναι να βρίσκεται σε λήθαργο, να μην τρώει, να κρύβεται πολύ συχνά ή να μην προσέχει τον εαυτό της. 

Φωτογραφία: Unsplash / Paul Hanaoka