Μπορεί να αγαπάς τη γάτα σου, αλλά ίσως δε γνωρίζεις πόσο αξιολάτρευτο και πολύπλευρο κατοικίδιο είναι το χνουδωτό σου φιλαράκι. Θεωρείς ότι έχει αναπτύξει τη φωνητική της επικοινωνία μαζί σου με το νιαούρισμα. Σίγουρα όμως ο μικρός σου φίλος κρύβει πολλά μυστικά που αν τα ανακαλύψεις θα εκτιμήσεις στο έπακρο τη μοναδικότητα του κολλητού σου. Ο συγγραφέας Χόρχε Κάπα μέσα από το βιβλίο «Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ» από τις εκδόσεις Διόπτρα, παραθέτει αξιοθαύμαστες πληροφορίες που καλύπτουν όλο το φάσμα της ζωής και δράσης των πολύτιμων φίλων μας, και συγκεκριμένα των γατών.

Μιλώντας στο Intronews.gr, o Χόρχε Κάπα περιγράφει πώς ξεκίνησε η ιστορία του βιβλίου, τα μηνύματα που θέλει να περάσει στους αναγνώστες και μας παραθέτει 4 λόγους που αξίζει να αποκτήσει κάποιος γατάκι.

βιβλίο - Τσίτσος

Πώς ξεκίνησε η ιδέα να γράψετε μια ιστορία με τη «φωνή» γάτας που λέγεται Τσίτσος;

Αρχικά ευχαριστώ για τη φιλοξενία! Η ιδέα ξεκίνησε από την ανακάλυψη ότι οι γάτες βλέπουν τον κόσμο με τελείως διαφορετικό τρόπο από ό,τι οι άνθρωποι. Οπότε ο μόνος τρόπος για να περιγράψω αυτή την τελείως διαφορετική οπτική ήταν να δανείσω στον Τσίτσο ανθρώπινη λαλιά!

Η επιλογή να υπάρχει εικονογράφηση στο βιβλίο πώς προέκυψε;

Είχα μερικές χιουμοριστικές ιδέες για σκίτσα που θα περιέγραφαν τις τραγελαφικές αλληλεπιδράσεις των ανθρώπων και των γατών στην καθημερινότητα, οπότε σκέφτηκα να καταφύγω στη χρήση των σκίτσων. Άλλωστε, ως γνωστόν, μια εικόνα ίσον χίλιες λέξεις.

βιβλίο

Οι διάλογοι με τον Τσίτσο είναι αστείοι αλλά παράλληλα περνούν το δικό τους μήνυμα. Τι βλέπει ο κόσμος σε αυτούς;

Ο κόσμος συχνά ταυτίζεται, γιατί πάνω κάτω ό,τι περνώ εγώ με τον Τσίτσο το περνούν και οι ίδιοι με τη γάτα τους. Όμως εκτός από αυτή την ταύτιση αναγνωρίζουν και οι ίδιοι την πιθανότητα μιας καινούριας, πιο «γατίσιας» αντίληψης του κόσμου, μιας πιο ειλικρινούς, αυθόρμητης συμπεριφοράς.

Ο Τσίτσος και ο Κινέζος

Ο Τσίτσος έχει και τη δική του ιστοσελίδα. Τι θέματα αφορά και πώς προέκυψε αυτή η ιδέα;

Πράγματι αυτή τη στιγμή στην ιστοσελίδα του Τσίτσου https://www.tsitsosthecat.gr υπάρχουν περίπου 1000 άρθρα που αφορούν κάθε πτυχή της γάτας! Θέματα συμπεριφοράς, διατροφής, υγείας, αλλά και συγκινητικές γατο-ιστορίες φιλοξενούνται εκεί. Η δημιουργία της ιστοσελίδας (blog) ήταν το πρώτο βήμα που σκέφτηκα ότι έπρεπε να γίνει όταν ξεκίνησα το πρότζεκτ του Τσίτσου πριν από τρία χρόνια!

Θεωρείτε ότι η γάτα είναι παρεξηγημένο ζώο;

Ναι, της έχουν αποδοθεί βαριές κατηγορίες, όπως ότι είναι τελείως εγωιστικό πλάσμα, κατηγορίες τελείως αβάσιμες! Δείτε ένα παράδειγμα: Ο Κινέζος (μια από τις πιο δημοφιλείς γάτες της αυλής) μπορεί στα καλά του καθούμενου να με βρει να κάθομαι και να χωθεί στην αγκαλιά μου και να αρχίσει τα χάδια. Μετά από δέκα λεπτά μπορεί έτσι απλά να σηκωθεί και να φύγει! Πολλοί θα πουν ότι ο Κινέζος με… εκμεταλλεύτηκε και με πέταξε μετά σαν στυμμένη λεμονόκουπα! Αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Ο Κινέζος απλώς άκουσε την εσωτερική του φωνή που έλεγε «Θέλω χάδια» και κούρνιασε στην αγκαλιά μου και μετά άκουσε την εσωτερική του φωνή που έλεγε «Φτάνει τώρα» και έφυγε. Πρόκειται για ειλικρίνεια, όχι για εγωισμό.

Πείτε μας 4 βασικούς λόγους για να αποκτήσει κάποιος γατάκι;

Θα μπορούσα να έλεγα 104 λόγους, όμως θα προσπαθήσω να προκρίνω 4.

  1. Μας θυμίζουν την αρετή της σιωπής.
  2. Μας χαρίζουν πολλές χαριτωμένες, αστείες (στα μάτια μας) στιγμές με τα γατίσια καμώματά τους
  3. Μας προσφέρουν μια αγάπη σπάνια, που την έχουμε επίσης ξεχάσει.
  4. Ενώ κάθονται σε ένα σημείο χωρίς να κάνουν τίποτα, μας διδάσκουν πόσο όμορφα μπορεί κάποιος να περάσει με τον… εαυτό του!
Χορσέ - Τσίτσος

Έχετε να μοιραστείτε κάποια αστεία ή περίεργη ιστορία με γάτα;

Έχω πολλές, όμως η πιο… αλλόκοτη είναι η ιστορία του καναπέ του Δωματίου Θεραπείας, του δωματίου δηλαδή στο οποίο γιατροπορεύουμε σοβαρά άρρωστα γατιά. Σε αυτό το δωμάτιο έχουν μπει δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες γατιά. Καθένα από αυτά, όταν πρωτομπαίνει στο δωμάτιο, θα πλησιάσει με ανησυχία τον καναπέ και θα χωθεί στη χαραμάδα μεταξύ αυτού και του τοίχου μυρίζοντας με όλο του το είναι, σαν κάτι ΠΟΛΥ ΦΟΒΕΡΟ να συμβαίνει εκεί.

Τις πρώτες φορές ήμασταν σίγουροι ότι κάποιο συμπαθές ποντίκι ή κάποιο έντομο ή κάποιο ερπετό κρυβόταν εκεί και προκαλούσε το ενδιαφέρον της εκάστοτε γάτας. Τραβήξαμε τον καναπέ, κάναμε τον κόσμο ανάστατο, αλλά μάταια, δεν βρήκαμε τίποτα που να δικαιολογεί αυτή την ανησυχία. Τα χρόνια περνούν και κάθε φορά που μια γάτα μπαίνει στο δωμάτιο (ακόμη και αν έχει μπει άλλες εκατό φόρες εκεί μέσα) το πρώτο που θα κάνει θα είναι να πάει με ανησυχία να ελέγξει αυτό που (δεν) συμβαίνει πίσω από τον καναπέ του Δωματίου Θεραπείας.

Όταν ήσασταν παιδί, ποιο βιβλίο είχατε αγαπήσει πολύ και ποιον συγγραφέα;

Χα, νομίζω ότι η τρέλα που είχα φάει στα παιδικά μου χρόνια με τα βιβλία του Ιουλίου Βερν ήταν το κάτι άλλο. Κάθε βιβλίο του το διάβαζα μέσα σε μια ημέρα! Τέτοια λαχτάρα!

Υπάρχει στα σχέδιά σας η συγγραφή δεύτερου βιβλίου ή ο Τσίτσος σας κάλυψε;

Ναι, το φινάλε του βιβλίου μου δημιουργεί την υποχρέωση να γράψω ένα δεύτερο βιβλίο με τις επόμενες περιπέτειες του Τσίτσου!

Περιγραφή βιβλίου

Ο Τσίτσος ήταν μια γάτα σαν όλες τις άλλες, μια γάτα που ζούσε με βάση το ιερό τρίπτυχο «Όταν νυστάξεις, κοιμήσου· όταν πεινάσεις, φάε και στο ενδιάμεσο γλείψου». Εντάξει, η αλήθεια είναι ότι ο Τσίτσος ήταν κάπως πιο προνομιούχος, μιας και ζούσε μέσα στα ανάκτορα και περιτριγυριζόταν από 15 ανυπόληπτες γάτες-πληβείους, ενώ είχε για υπηρέτη τον χουμανιστικό πατέρα του… ώσπου κάποια στιγμή συνέβη κάτι εξαιρετικό, κάτι που δεν είχε συμβεί για χιλιετηρίδες… Ο Τσίτσος ανακάλυψε ότι μπορεί να… ομιλεί.

Και από εκείνη τη στιγμή ο Τσίτσος δεν σταμάτησε να επιδίδεται σε ατέρμονους διαλόγους με τον πατέρα, συζητώντας για τα μυστικά και τις αλλόκοτες συμπεριφορές της γάτας, για την αδιαμφισβήτητη υπεροχή της έναντι στους χούμανς. Μέσα από έντονες πνευματικές ζυμώσεις, πανάρχαια, εναγώνια ερωτήματα όπως «υγρή ή ξηρά τροφή», «στείρωση ή όχι», επιτέλους βρήκαν την απάντησή τους, αλλά ο Τσίτσος και ο μπαμπάς του δεν σταμάτησαν εκεί! Καταπιάστηκαν και με φιλοσοφικά ζητήματα, όπως το αν υπάρχει νόημα στη ζωή και αν αυτή η μυστηριώδης ουρά που ξεφυτρώνει πίσω από τη γάτα για μια ζωή είναι δική της ή ξένη.

Και ενώ ζούσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα, κάτι το σκοτεινό, το απειλητικό συνέβη κάπου στην Άπω Ανατολή, κάτι που απείλησε να ανατρέψει ολοκληρωτικά την καθεστηκυία τάξη στην αυτοκρατορία της πριγκίπισσας Τσίτσου!

Αγαπητοί μου followers, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε ανοιχτά για την κατάκτηση του κόσμου από το είδος μου, με τη βοήθεια του πτωχού ανθρώπου μου.

Με αγάπη, Τσίτσος, η γάτα που μιλούσε πολύ