Μια συλλογή με θεαματικά έργα των Picasso, Rothko, Warhol και ένα εφιαλτικό γλυπτό του Giacometti με μύτη που μοιάζει σε αυτή του Πινόκιο σε κλουβί, βρίσκεται προς πώληση, με στόχο να διευθετηθεί το διαζύγιο ενός ζευγαριού.

Μετά από την διαταγή από έναν Αμερικανός δικαστή για την πώλησή της συλλογής, προκειμένου να διευθετήσει το διαζύγιο ενός ζευγαριού δισεκατομμυριούχων, υπήρξαν μια σειρά από φήμες και ιστορίες σχετικά με το ποιος θα αναλάβει να την πουλήσει και πότε.

Την Πέμπτη, ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s ανακοίνωσε ότι κέρδισε τη μάχη για την πώληση και θα πραγματοποιήσει δύο πλειστηριασμούς, έναν τον Νοέμβριο και έναν τον Μάιο, για έργα συνολικής εκτίμησης 600 εκατομμυρίων δολαρίων, το υψηλότερο ποσοστό που έχει κοστίσει ποτέ σε μία συλλογή.

Η συλλογή ανήκει στον Χάρι και τη Λίντα Μακλόου, ένα εντυπωσιακά πλούσιο ζευγάρι της Νέας Υόρκης που ξεκίνησε τις διαδικασίες διαζυγίου πριν από πέντε χρόνια μετά από 59 χρόνια γάμου.

Το διαζύγιό τους ήταν σκανδαλώδες και πήρε τεράστια δημοσιότητα. Αφού ο Χάρι Μακλόου παντρεύτηκε τη νέα του σύζυγο Patricia Landeau, είχε τοποθετήσει το πορτρέτο του ευτυχισμένου ζευγαριού σε έναν ουρανοξύστη με θέα στο Central Park.

Οι δικηγόροι του ζευγαριού, 80 ετών και οι δύο, έχουν διαφωνήσει για το πώς πρέπει να μοιραστούν και να εκτιμηθούν τα υπάρχοντά τους, και όχι μόνο η απίστευτη συλλογή έργων τέχνης. Ένας δικαστής διέταξε τελικά να πωληθούν 65 από τα πιο πολύτιμα έργα και τα έσοδα να χωριστούν.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Sotheby’s (@sothebys)

Ο Τσαρλς Στιούαρτ, διευθύνων σύμβουλος του οίκου δημοπρασιών, είπε ότι ήταν «μια από τις σημαντικότερες και ποιοτικότερες συλλογές σύγχρονης τέχνης που έχει έρθει ποτέ στην αγορά».

«Αυτή η συλλογή συγκεντρώθηκε με απαράμιλλη προσοχή για αρκετές δεκαετίες», είπε. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η πώληση θα γοητεύσει κορυφαίους συλλέκτες από όλο τον κόσμο και θα γράψει ιστορία ως μια καθοριστική στιγμή στην αγορά τέχνης».

Πόσο εκτιμάται ότι θα πουληθούν τα έργα της συλλογής

Ωστόσο, οι κορυφαίοι συλλέκτες θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Το Giacometti πωλείται στο ποσό των 70 εκατομμυρίων δολαρίων. Παρόμοια εκτίμηση έχει τεθεί και στο No 7 του Mark Rothko, έναν πίνακα ύψους 8 μέτρων, από το 1951.

Οι Warhols στην πώληση περιλαμβάνουν το Nine Marilyns, ένα έργο βασισμένο σε μια φωτογραφία του 1953 της Marilyn Monroe από την ταινία Niagara. Το έργο είναι ένα από τα δύο που υπάρχουν σε χέρια ιδιώτη και έχει εκτίμηση 40 έως 60 εκατομμύρια δολάρια.

Στην ίδια περίπου τιμή κυμαίνεται και ένας γιγάντιος πίνακας Cy Twombly του 2007 με άνθη κόκκινης παιώνιας, ένας από μια ομάδα έξι πινάκων γνωστών ως A Scattering of Blossoms. Υπάρχουν επίσης έργα των Jeff Koons, Agnes Martin, Sigmar Polke, Gerhard Richter και Brice Marden.