Τα 8 κιλά κοκαΐνη που βρέθηκαν στην κατοχή των Έλενα Πολυχρονοπούλου και Δημήτρη Ρεγγινίδη, είναι μια ποσότητα που δεν τη συναντάς συχνά στην κατοχή δύο ατόμων. Μόνο αν πρόκειται για τμήμα ενός μεγαλύτερου κυκλώματος, μπορεί να θεωρηθεί σύνηθες. Στην προκειμένη περίπτωση οι αρχές ερευνούν αν και τι κρύβεται πίσω από τους δύο συλληφθέντες, με τις έρευνες να επικεντρώνονται στη Λατινική Αμερική και στα μεγάλα καρτέλ των ναρκωτικών. Δικαιολογημένα ή άδικα, θα φανεί. Σε κάθε περίπτωση το Μεξικό, η Κολομβία και άλλες χώρες, έχουν το μονοπώλιο και η κοκαΐνη αποτελεί το πιο ακριβό τους εμπόρευμα.

Όσο ακριβό κι αν είναι, άλλο τόσο δύσκολη είναι η διαδικασία παραγωγής. Δεν αναφερόμαστε προφανώς στα εργαστήρια όπου γίνεται η επεξεργασία τους ή στην εύρεση εκτάσεων μέσα σε δάση, που δε μπορούν να τα ανιχνεύσουν οι αρχές ούτε με drones. Αναφερόμαστε καθαρά στο κομμάτι της παραγωγής και μετά της διανομής.

Αυτά είναι 10 facts για την κοκαΐνη:

  1. Για την παραγωγή ενός κιλού, απαιτούνται φύλλα κοκαΐνης που το βάρος τους υπερβαίνει τον ένα τόνο. Και πάλι, πολύ συχνά μπορεί η τελική ποσότητα να είναι κάτω από το ένα κιλό. Το κόστος των φύλλων είναι στα 400 με 500 δολάρια ανά τόνο.
  2. Οι καλλιεργητές πουλάνε στους διακινητές το ένα κιλό σε τιμή 900 δολαρίων. Όταν η πάστα της κοκαΐνης μετατραπεί σε σκόνη και μπει σε οχήματα για βόρεια, προς Μεξικό, η τιμή ανά κιλό ανεβαίνει στα 10.000 δολάρια, αλλά μπορεί να φτάσει και τα 27.000.
  3. Από τα χέρια των dealers, το ένα κιλό κοκαΐνης δεν πρόκειται να φύγει για λιγότερο από 70.000 δολάρια, ενώ αν υπάρξει επεξεργασία της και ανάμειξη με άλλα υλικά ή τεμαχισμός του κιλού σε ποσότητες του ενός γραμμαρίου, τότε η τιμή ανά κιλό διαμορφώνεται στα 150.000 δολάρια.
  4. Στην Ευρώπη η τιμή ανά γραμμάριο μπορεί να είναι από 38 ως 135 ευρώ, ενώ η καθαρότητα κυμαίνεται μεταξύ του 31 και 91%. Παραπάνω και παρακάτω απ΄αυτά τα όρια, δεν πάει.
  5. Τα πιο κοινά συστατικά με τα οποία αναμειγνύεται η κοκαΐνη είναι η καφεΐνη, η λιδοκαΐνη, η λεβαμισόλη, η αμφεταμίνη, η βενζοκαΐνη, καθαρτικά, απορρυπαντικό πλυντηρίου, βορικό οξύ. Σε μια έρευνα του 2015, είχε βρεθεί ότι η λεβαμισόλη βρίσκεται στο 70% της νοθευμένης κοκαΐνης, ενώ λιδοκαΐνη, βενζοκαΐνη και προκαΐνη, είναι ουσίες που αναμειγνύονται για να προκαλέσουν αναισθησία στον χρήστη.
  6. Κάποια απ΄αυτά καίνε μεμβράνες στα ρουθούνια και αλλάζουν την αίσθηση της κοκαΐνης σε σχέση με την κατανάλωση της από το στόμα και επηρεάζουν διαφορετικά το σώμα και το μυαλό, με σχεδόν θανατηφόρο τρόπο.
  7. Εκτός από την κανονική κοκαΐνη, υπάρχει το κρακ, που είναι αναμειγμένη κοκαΐνη με νερό και στη συνέχεια προστίθεται αμμωνία ή μαγειρική σόδα. Το κρακ είναι κύριο προϊόν πώλησης σε πιο φτωχές περιοχές, σε γκέτο συνήθως, ακριβώς επειδή κάνουν την κοκαΐνη πιο εθιστική.
  8. Η ανάμειξη της κοκαΐνης γίνεται γιατί ακριβώς διατηρεί την τιμή του κιλού στα ίδια επίπεδα, αλλά μειώνει την ποσότητα της, επομένως αυξάνεται το κέρδος.
  9. Η διακίνηση ναρκωτικών στον κόσμο είναι μια βιομηχανία 352 δισ. δολαρίων το χρόνο, με την κοκαΐνη να έχει σχεδόν το 20% της αγοράς
  10. Τέξας, Αριζόνα, Καλιφόρνια και Νέο Μεξικό είναι τα μεγαλύτερα hubs διακίνησης

* Το παρόν κείμενο δεν αποτελεί επ΄ουδενί παρακίνηση σε χρήση ναρκωτικών, αλλά έχει καθαρά ενημερωτικό και αποτρεπτικό χαρακτήρα. Αν γνωρίζετε κάποιον που πάσχει από εθισμό, είναι πάντοτε διαθέσιμη η τηλεφωνική γραμμή 1031 του ΟΚΑΝΑ και οι γραμμές του ΚΕΘΕΑ για ανώνυμους ναρκομανείς (2103474777) και απεξάρτηση τοξικομανών (2105323780), ενώ στήριξη και συμβουλευτική παρέχει η ιστοσελίδα NA-Greece.gr για τους ναρκομανείς.

** Φωτογραφία: Unsplash/Colin Davis