Ο Bill Gates που πολλές φορές έχει αναφερθεί στην πανδημία του κορονοϊού, τώρα προσέφερε μια ζοφερή πρόβλεψη για το μέλλον, λέγοντας ότι δεν έχουμε διδαχθεί πολλά από αυτήν, παρότι έχει κυριαρχήσει τον κόσμο τους τελευταίους 20 μήνες.

Σύμφωνα με έκθεση του Ιδρύματος Bill and Melinda Gates, δεν γίνονται αρκετά για να προετοιμαστούμε για μια επόμενη πανδημία. Στην έκθεση, ο συνιδρυτής της Microsoft και η πρώην σύζυγος του, προκαλούν τα κράτη να επενδύσουν μακροπρόθεσμα σε συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, καθώς επίσης ζητούν τη μείωση των ανισοτήτων σχετικά με τα εμβόλια και τους πόρους, μεταξύ εθνών υψηλού και χαμηλού εισοδήματος.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στη The Wall Street Journal, ο δισεκατομμυριούχος και φιλάνθρωπος, Gates, εξέφρασε την δυσαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο η ανθρωπότητα ετοιμάζεται για την επόμενη υγειονομική κρίση. «Ανησυχώ λίγο ότι η προσοχή στην ετοιμότητα για πανδημία είναι χαμηλότερη από ό,τι θα περίμενα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Χρειάζεται να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε ένα εμβόλιο να μπορεί να παρασκευαστεί εντός 100 ημερών αλλά και αυτό να είναι διαθέσιμο για χρήση σε παγκόσμια κλίμακα εντός των επόμενων 100 ημερών.

Ακόμα κάνει έκκληση για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων των εμβολίων μεταξύ εθνών υψηλού και χαμηλού μέσου εισοδήματος. Για παράδειγμα, περίπου 49 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων COVID-19 χορηγήθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2021 στην Αφρική, ενώ η Καλιφόρνια συγκέντρωσε 43 εκατομμύρια στο ίδιο χρονικό διάστημα.

«Φαίνεται προφανές ότι σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, όπου άνθρωποι και αγαθά κινούνται διαρκώς πέρα ​​από τα σύνορα, είναι ανεπαρκές για τις πλούσιες χώρες να είναι οι μόνες με τον εξοπλισμό και τους πόρους για την αντιμετώπιση των ιών», αναφέρει η έκθεση.

«Χρειάστηκε όμως μια πανδημία για να ενισχυθεί το πόσο σημαντικό είναι να υποστηρίξουμε την ικανότητα των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος να συλλέγουν και να αναλύουν τα δικά τους δεδομένα- γιατί ωφελεί όλους».

Η πρόβλεψη του Bill Gates το μακρινό 2015

Το 2015, ο Bill Gates προειδοποίησε για την απειλή μιας παγκόσμιας πανδημίας πάνω στην ανθρώπινη ζωή. Εκείνη την εποχή, είχε πει ότι η τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης ενός ιού και ζήτησε ακόμη και εφεδρικό ιατρικό σώμα παρόμοιο με τα αποθέματα του στρατού.

Έξι χρόνια αργότερα, ο Gates είχε δίκιο. Στην έκθεση «Goalkeepers» του ιδρύματος, επαναλαμβάνει τη σημασία της επένδυσης σε συστήματα υγείας. Στην έκθεση Goalkeepers Report για το 2021, που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες, υπογραμμίζει ότι επιπλέον 10 εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο δεν έλαβαν βασικά εμβόλια για την παιδική ηλικία το περασμένο έτος, εξαιτίας διαταραχών των υπηρεσιών δημόσιας υγείας.

Άλλα 31 εκατομμύρια άνθρωποι οδηγήθηκαν σε ακραία φτώχεια από την πανδημία, ενώ η απασχόληση μεταξύ των γυναικών αναμένεται να παραμείνει κατά 13 εκατομμύρια θέσεις εργασίας χαμηλότερη σε όλο τον κόσμο φέτος, από ό,τι ήταν το 2019.

Ο Covid-19 έχει εμβαθύνει αυτό που ήταν ήδη ένα βαθύ χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών. «Κάθε διάσταση της ανισότητας-πλούσιοι εναντίον φτωχών στις ΗΠΑ, σχολεία αστικών κέντρων έναντι προαστιακών σχολείων, μαύροι εναντίον Καυκάσιων, πλούσιες χώρες έναντι μεσαίου εισοδήματος έναντι χαμηλού εισοδήματος χώρες -αυτό έχει επιδεινώσει κάθε διάσταση ανισότητας που μπορώ να σκεφτώ», είπε.

Πώς μπορούμε να βάλουμε τέλος στην πανδημία

Σύμφωνα με την έκθεση, τα εργαλεία για τον τερματισμό της πανδημίας είναι παρόμοια με την καταπολέμηση άλλων μολυσματικών ασθενειών όπως η ελονοσία και η πολιομυελίτιδα: «η χρήση εκτεταμένων δοκιμών και, όταν είναι δυνατόν, γρήγορη και αποτελεσματική θεραπεία και ανοσοποίηση». Καταλήγοντας, η έκθεση του Ιδρύματος του Μπιλ Γκέιτς, ζητά αυξημένες επενδύσεις στην έρευνα και την ανάπτυξη.

Λιγότερο από το 1% των δόσεων εμβολίου έχουν χορηγηθεί σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, σε σύγκριση με το 80% που χορηγήθηκε σε χώρες υψηλού και ανώτερου μεσαίου εισοδήματος