Με εκτιμώμενη καθαρή περιουσία περίπου 114 δισ. δολάρια, ο Bill Gates είναι αυτή τη στιγμή ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Μάλιστα, για κάποια περίοδο ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο χάρη στην ιδιότητά του ως ιδρυτής και πρόεδρος της Microsoft.

O τίτλος αυτός λίγη αξία έχει για τον 66χρονο, ο οποίος δεν θέλει πια να συγκαταλέγεται στους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, κάτι που έγινε ο νέος του στόχος. Ο ίδιος μοιράστηκε την νέα του «φιλοδοξία» με το κοινό μέσω του προσωπικού blog του.

Πώς σκοπεύει να το επιτύχει και να «κατέβει» στην κατάταξη; Θα αυξήσει τις φιλανθρωπίες του. 

Ο ίδιος ανακοίνωσε πως μεταφέρει 20 δισεκατομμύρια δολάρια από την προσωπική του περιουσία ως δωρεά στο Ίδρυμα Bill και Melinda Gates , έναν από τους μεγαλύτερους φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο, που χορηγεί πόρους για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων όπως η πανδημία και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Μεταξύ άλλων, ο οργανισμός επικεντρώνεται σε φιλανθρωπίες για τη βελτίωση της παγκόσμιας υγείας, την ισότητα των δύο φύλων και την εκπαίδευση.

Το Ίδρυμα σκοπεύει να αυξήσει τη φιλανθρωπική του δράση σε ποσοστό πάνω από 50% σε σχέση με τα προ-πανδημίας επίπεδα, από σχεδόν 6 δισ. δολάρια σε 9 δισ. δολάρια μέχρι το 2026.

Τόσο ο Bill Gates, όσο και η πρώην σύζυγός του Melinda, έχουν δεσμευτεί ότι σχεδιάζουν να δωρίσουν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους στο ίδρυμα που δημιούργησαν πριν από 20 χρόνια, καθώς και σε άλλες φιλανθρωπικές δράσεις.

Παρά το πρόσφατο διαζύγιό τους, έχουν προχωρήσει σε μία δοκιμαστική περίοδο δύο ετών συνιδιοκτησίας του οργανισμού. Μετά από αυτό το διάστημα, η Melinda έχει την επιλογή να παραιτηθεί και να λάβει ένα ποσό εξαγοράς του μεριδίου της από τον πρώην σύζυγό της, ο οποίος θα παραμείνει επικεφαλής του ιδρύματος. Το διαζύγιο ανακοινώθηκε τον Μάιο του 2021, οπότε έχουν ακόμη χρόνο μπροστά τους να «τρέχουν» μαζί το κοινωφελές ίδρυμα.

«Θα ‘κατεβαίνω’ και εν τέλει θα αποσυρθώ από τη λίστα με τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο» έγραψε ο Γκέιτς σε μια ανάρτηση στο blog του την Τετάρτη.

«Έχω την υποχρέωση να επιστρέψω τις πηγές μου στην κοινωνία με τρόπους που θα έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην βελτίωση της ζωής. Ελπίζω και άλλοι που διαθέτουν μεγάλες περιουσίες και προνόμια να ακολουθήσουν το παράδειγμα» καταλήγει ο 66χρονος.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr: 

Σρι Λάνκα: Αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή πολιτικοοικονομική κρίση από το 1948

Uber: Το σκάνδαλο και οι σεξουαλικές επιθέσεις από οδηγούς της – 550 γυναίκες μήνυσαν την εταιρεία στις ΗΠΑ

Δημήτρης Λιγνάδης: Αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους παρότι κρίθηκε ένοχος για βιασμό