Μετά από 16 χρόνια, η Άνγκελα Μέρκελ παραδίδει την καγκελαρία στα χέρια του Όλαφ Σολτς και του SPD, του αντίπαλου κόμματος. Όμως ο Σολτς δεν θα είναι αυτοδύναμος Καγκελάριος της Γερμανίας. Το ποσοστό που συγκέντρωση το SPD στις γερμανικές εκλογές είναι 25,7%, κάτι που σημαίνει ότι για να μπορέσει να υπάρξει ισχυρή κυβέρνηση στην Bundestag, θα πρέπει να βρεθεί ένας πολιτικός εταίρος, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα να δείχνουν προς την κατεύθυνση του Πράσινου Κόμματος και την Αναλένα Μπέρμποκ, την ηγέτιδα του.

Ήταν ιστορικής σημασίας οι εκλογές που διενεργήθηκαν χθες. Όχι μόνο γιατί αποχώρησε μια από τις πιο σημαίνουσες προσωπικότητες της χώρας που βρέθηκαν ποτέ στην ηγεσία της, δηλαδή η Άνγκελα Μέρκελ – κι ας απάντησε το 52% των ερωτηθέντων σε έρευνα ότι δεν πρόκειται να τους λείψει. Ήταν ιστορικής σημασίας γιατί το CDU/CSU, το κόμματων Χριστιανοδημοκρατών, το κόμμα της Μέρκελ, πήρε το 24,1% των ψήφων (11,173,806). Πρόκειται για ιστορικό χαμηλό για το κόμμα και δείγμα του τι ζητάνε πια οι Γερμανοί από την κυβέρνησή τους.

Οι πλημμύρες του καλοκαιριού και η απώλεια τόσων ανθρώπων, φαίνεται πως άλλαξαν τις προτεραιότητες του γερμανικού έθνους, με τους Πράσινους να πετυχαίνουν ιστορικό υψηλό με 14,8% (6,848,215) και να εξασφαλίζουν 118 έδρες, παρά τις κατηγορίες που υπήρξαν εναντίον της Μπέρμποκ στην προεκλογική εκστρατεία για λογοκλοπή, για λάθη στο βιογραφικό της και για τη μη καταχώριση όλων των εισοδημάτων της. Μάλιστα, στον πληθυσμό κάτω από 30 έτη, οι Πράσινοι βγήκαν πρώτοι με 22%, δεύτερο το FDP με 20%, τρίτο το SPD με 17% και το CDU/CSU είχε μόλις 11%.

Η κλιματική αλλαγή βρέθηκε ψηλά στην ατζέντα αυτών των εκλογών, η Γερμανία είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης στην οποία ένα εκλογικό αποτέλεσμα καθορίζεται απ΄αυτό το – θα έπρεπε να είναι – πρωτεύον ζήτημα για την παγκόσμια κοινότητα και ο Όλαφ Σολτς του SPD θα κληθεί να σχηματίσει μια πολιτική συμμαχία που θα προσφέρει αποτελεσματική δράση προς αυτή την κατεύθυνση.

Το SPD αναζητά δύο συμμάχους

«Δύο Καγκελάριοι, δύο βασιλιάδες» είναι το επιμύθιο του γερμανικού τύπου, με τον νέο ηγέτη του CDU, τον Άρμιν Λάσετ, να επιχειρεί να μετριάσει την πρωτιά του SPD, λέγοντας πως «αυτές οι εκλογές ήταν εξ αρχής για τον σχηματισμό πολιτικής συμμαχίας, για την αριθμητική υπεροχή. Ο νικητής δεν τα παίρνει όλα». Από τη μεριά του, ο Σολτς δήλωσε ότι «ο γερμανικός λαός μου ανέθεσε το χρέος να σχηματίσω μια καλή, πραγματιστική κυβέρνηση».

Τέταρτο κόμμα στο νέο κοινοβούλιο είναι το FDP με ποσοστό 11.5% και 92 έδρες και δεν είναι απίθανο να αποτελέσει έναν τρίτο πόλο σε μια συμμαχική κυβέρνηση. Ο Κρίστιαν Λίντνερ, ηγέτης του FDP από το 2013, ζήτησε δημόσια τη θέση του υπουργού Οικονομικών για να προσφέρει τη στήριξή του στο SPD, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τους Πράσινους γιατί «το μόνο στο οποίο συμφωνούμε είναι η νομιμοποίηση της κάνναβης». Ο Λίντνερ θεωρεί πως η αντιμετωπίση της κλιματικής αλλαγής πρέπει να αντιμετωπιστεί μέσω της ελεύθερης αγοράς, κάτι στο οποίο δε συμφωνεί η Μπέρμποκ.

Το ακροδεξιό AfD και το αριστερό Linke θα βρίσκονται επίσης στο κοινοβούλιο με 83 και 39 βουλευτές αντίστοιχα. Για τους πιθανούς συνδυασμούς συμμαχιών, το γράφημα του BBC είναι χαρακτηριστικό.

Αυτή αναμένεται να είναι η πρώτη φορά που στη Γερμανία θα υπάρξει συγκυβέρνηση τριών κομμάτων. Οι συζητήσεις που ξεκινούν από σήμερα όμως, δεν προβλέπεται να ολοκληρωθούν σε σύντομο χρονικό ορίζοντα και αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να φτάσουμε ως τον Δεκέμβριο για να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση και να αναλάβει από την πρώτη του χρόνου τα καθήκοντα της.