Τα Pandora Papers που δημοσίευσε χθες βράδυ πρώτη η Guardian, είναι ο τελευταίος κρίκος σε μια μεγάλη αλυσίδα διαρροών εγγράφων που αποκαλύπτουν κινήσεις των πλουσίων σε φορολογικούς παράδεισους και υπεράκτιες εταιρείες. Μέσα στην τελευταία 7ετία έχουμε δει τα Panama Papers, Paradise Papers, FinCen Files και LuxLeaks, μέχρι που ξεκίνησε ο νέος κύκλος αποκαλύψεων με τα Pandora Papers.

Ωστόσο, τα Pandora Papers παρουσιάζουν και ελληνικό ενδιαφέρον. Τα 11,9 εκατομμύρια αρχεία για offshore και καταπιστεύματα σε φορολογικούς παραδείσους όπως ο Παναμάς, το Ντουμπάι, το Μονακό, η Κύπρος, η Ελβετία και τα Νησιά Κέιμαν. Μεταξύ άλλων, αποκαλύπτουν τις offshore 35 παγκόσμιων ηγετών, συμπεριλαμβανομένων νυν και πρώην προέδρων, πρωθυπουργών και αρχηγών κρατών, ενώ ρίχνουν φως σε μυστικά περισσότερων από 300 άλλων δημοσίων λειτουργών, όπως για παράδειγμα, αρχηγών κυβερνήσεων, δικαστών, δημάρχν και στρατιωτικών στρατηγών σε περισσότερες από 90 χώρες.

https://www.intronews.gr/6305-2-wikileaks-pandora-papers-15-hronia-apokalipseon

Όσον αφορά την Ελλάδα, μεταξύ των 27.000 πραγματικών δικαιούχων offhsore εταιρειών που έχουν εντοπισθεί συμπεριλαμβάνονται και 283 Έλληνες. Περισσότερα δεδομένα για κάποιους από αυτούς θα γίνουν γνωστά μέσα στον μήνα.

H κυπριακή εταιρεία που εμπλέκεται

Μεγάλο μέρος της διαρροής, με 470.000 αρχεία από το 1993 έως το 2021, έχουν προέλθει από το κυπριακό δικηγορικό γραφείο Demetrios A. Demetriades LLC, γνωστό ως DADLAW. Ιδρυτές της οι δικηγόροι Δημήτρης και Χάρης Δημητριάδης, με τα αρχεία να τεκμηριώνουν τα συχνά ταξίδια τους στο Κιέβο και τη Μόσχα, με σκοπό να συναντήσουν άλλους δικηγόρους, επιχειρηματίες και παρόχους σχετικών υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τα Pandora Papers, η κυπριακή νομική εταιρεία έχει βοηθήσει πελάτες να μεταφέρουν περιουσιακά στοιχεία σε καταπιστεύματα και σε εταιρείες κελύφη που εδρεύουν στην Κύπρο. Ανάμεσα σε αυτούς πελάτες περιλαμβάνονται δημόσιοι υπάλληλοι που θεωρούνται επιρρεπείς σε δωροδοκία και άλλες μορφές διαφθοράς (πολιτικά εκτεθειμένα άτομα), υπόδικοι και επιχειρηματίες από τη Ρωσία και άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.

Επιβεβαιώνουν, μάλιστα, πως ανάμεσα σε αυτά τα πρόσωπα είναι και ο Ρώσος τραπεζίτης που κατηγορείται για υπεξαίρεση 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε επιχειρηματία του Λιχτενστάιν που κατηγορείται για τη διαχείριση «πυραμίδας» αξίας 1 δισ. δολαρίων και στον γιό του πρώην υπουργού Οικονομικών της Αρμενίας, ο οποίος διέφυγε της σύλληψης αφού κατηγορήθηκε για διαφθορά.

Ο Χάρης Δημητριάδης κατείχε το ρόλο του υπεύθυνου της εταιρείας κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, έχει καθησυχάσει επανειλημμένα τις κυπριακές αρχές για την ορθότητα των πρακτικών της DADLAW, ως προς το ξέπλυμα χρήματος.

Κάθε χρόνο από το 2015 έως το 2019, η έκθεσή της DADLAW προς την Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος της Κύπρου περιείχε την ίδια πρόταση: «Ως αποτέλεσμα των κατάλληλων πολιτικών/διαδικασιών για την καταπολέμηση αθέμιτων πρακτικών που εφαρμόστηκαν από το δικηγορικό μας γραφείο, δεν υπήρξε ανάγκη να αναφερθεί οποιαδήποτε ύποπτη συναλλαγή».

Τέλος, να σημειωθεί πως το κυπριακό δικηγορικό γραφείο Demetrios A. Demetriades LLC δεν απάντησε στις ερωτήσεις που του έθεσε η ICIJ.