Ringo Starr, Shakira, Elton John, Julio Inglesias, Claudia Schiffer, Mario Vargas-Llosa. Όχι δεν είναι κάποια μεγάλη συναυλία με παρουσιάστρια τη Γερμανίδα. Είναι τα 6 ονόματα από τον χώρο της τέχνης που βρίσκονται στα Pandora Papers και εμπλέκονται με offshore εταιρείες, όπως αναφέρονται στα έγγραφα του ICIJ.

Για καλλιτέχνες που κάνουν περιοδείες για συναυλίες ή που ταξιδεύουν ανά τον κόσμο, είναι πολύ εύκολο να διοχετεύσουν τα έσοδα τους σε κάποιον φορολογικό παράδεισο, από τη στιγμή που κάποιες από τις χώρες καταγωγής τους, τους το επιτρέπουν.

Σε τέτοιες περιπτώσεις τίθεται πάντοτε ένα ηθικό ζήτημα, το οποίο δεν αφορά στο γιατί ιδρύθηκαν offshore στο όνομά τους ή στο όνομα των συγγενών τους, αλλά στο αν δηλώνουν αυτές τις δραστηριότητες στο κράτος όπου βρίσκεται η φορολογική τους έδρα.

Πάμε να τους δούμε έναν ένα.

Ringo Starr

Ο ντράμερ των Beatles, με συνολική περιουσία 400 εκατομμύρια δολάρια, φέρεται σύμφωνα με τα Pandora Papers να άνοιξε δύο εταιρείες στις Μπαχάμες, μέσω των οποίων έκανε αγοραπωλησίες ακινήτων. Ανάμεσα σε άλλα, λέγεται πως αγόρασε μια πολυτελή βίλα στο Λος Άντζελες. Εκτός απ΄αυτά, ο Ringo Starr έκανε 5 καταπιστεύματα στον Παναμά, με τα τρία απ΄αυτά να έχουν ισόβια ασφάλιση και να ανήκουν στα παιδιά τους, ενώ τα άλλα δύο χρησιμοποιούνται για να περνάνε από εκεί έσοδα από συναυλίες του και τα πνευματικά του δικαιώματα.

Shakira

Το 2018 η Shakira βρέθηκε υπό διερεύνηση για έσοδα της στο διάστημα 2012-2014, τα οποία δεν είχε δηλώσει. Η τότε έρευνα που έγινε, έδειξε ότι η Κολομβιανή είχε αμελήσει να αποδώσει 16.4 εκατομμύρια δολάρια σε φόρους. Οι εκπρόσωποι της υποστήριξαν μετά τη διαρροή των Pandora Papers ότι είχε πληρώσει το πρόστιμο αμέσως μόλις έμαθε ότι το χρωστάει.

Το 2019, κι ενώ η έρευνα συνεχιζόταν, η Shakira φαίνεται πως επένδυσε σε 3 offshore εταιρείες, κάτι που την έβαλε σε ακόμα πιο δύσκολη θέση. Οι εκπρόσωποι της εξήγησαν πως μπορεί τα χαρτιά να αναφέρουν το 2019, όμως η Shakira τις είχε ιδρύσει πολλά χρόνια νωρίτερα. Ο λόγος που το έκανε στο εξωτερικό είναι γιατί τα περισσότερα έσοδα της δεν προέρχονταν από τη δράση της στην Ισπανία και το κράτος είναι πλήρως ενήμερο γι΄αυτές τις πρακτικές.

Elton John

Τα 530 εκατομμύρια δολάρια της περιουσίας του Elton John, σχετίζονται με τις 12 εταιρείες που έχει ανοίξει στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους από όπου περνάνε όλα του τα έσοδα.

Julio Inglesias

Ο γερόλυκος της λάτιν μουσικής, έχει περιουσία 936 εκατομμυρίων δολαρίων. Μεγάλο μέρος αυτής έχει προέλθει από τις 20 εταιρείες που έχει στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, τις οποίες χρησιμοποιούσε και χρησιμοποιεί για τις επενδύσεις του στο real estate.

Claudia Schiffer

Η Γερμανίδα καλλονή παρουσιάζεται να έχει ανοίξει 6 καταπιστεύματα στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, όπου διασφαλίζει την περιουσία της για να περάσει στους απογόνους της. Οι εκπρόσωποι της έκαναν δήλωση για την εμπλοκή της, στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και υποστήριξαν ότι η Schiffer είναι σύννομη με το βρετανικό δίκαιο, αφού φορολογείται στη Βρετανία, όπου ζει με τον Matthew Vaughn, τον σύζυγό της.

Mario Vargas-Llosa

Ο Περουβιανός συγγραφέας και νομπελίστας, είχε εμπλακεί το 2016 στα Panama Papers, αλλά είχε αρνηθεί ότι διέθεται offshore. Στα Pandora Papers ομως φαίνεται πως είχε ιδρύσει μια εταιρεία στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, από την οποία περνούσαν όλα τα έσοδα του από πνευματικά δικαιώματα. Πρόκειται για την Melek Investing Ltd., η οποία όμως είχε συμπεριληφθεί στη φορολογική δήλωση του συγγραφέα και είχε ρευστοποιηθεί το 2017.