Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία GSK ανακοίνωσε ότι η θεραπεία για τον κορονοϊό που έχει αναπτύξει μαζί με την αμερικανική Vir είναι αποτελεσματική έναντι όλων των μεταλλάξεων της παραλλαγής Όμικρον, σύμφωνα με τα δεδομένα από μελέτες πρώιμου σταδίου.

Η θεραπεία που ονομάζεται Sotrovimab βασίζεται σε αντισώματα και τα δεδομένα, που ωστόσο δεν έχουν ακόμα δημοσιευθεί επίσημα σε ιατρικό περιοδικό, δείχνουν ότι καταφέρνει να αντιμετωπίσει και τις 37 μεταλλάξεις που έχουν εντοπιστεί στην πρωτεΐνη ακίδας του στελέχους Όμικρον.

Η θεραπεία ενδείκνυται για ασθενείς σε πρώιμο στάδιο της Covid-19 και έχει ήδη λάβει έγκριση για διάθεση σε αρκετές χώρες στον κόσμο, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ.

Την περασμένη εβδομάδα, άλλα προκλινικά δεδομένα έδειξαν ότι το φάρμακο μπορεί να δράσει ενάντια στις βασικές μεταλλάξεις της παραλλαγής Όμικρον.

Ο Τζορτζ Σκάνγκος, εκτελεστικός διευθυντής της Vir με καταγωγή από την Ελλάδα, που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο δήλωσε την Τρίτη ότι «το Sotrovimab είναι η πρώτη ουσία μονοκλωνικών αντισωμάτων που φέρνει προκλινικά στοιχεία και δείχνει δραστηριότητα έναντι όλων των ελεγμένων στελεχών του κορονοϊού, περιλαμβανομένης της παραλλαγής Όμικρον, αλλά και της ακόμη κυριαρχούσας και πολύ μεταδοτικής Δέλτα».

«Αυτά τα προκλινικά δεδομένα καταδεικνύουν τη δυνατότητα το μονοκλωνικό μας αντίσωμα να είναι αποτελεσματικό έναντι της πιο πρόσφατης παραλλαγής, της Όμικρον, καθώς και όλων των άλλων ανησυχητικών παραλλαγών που έχουν καθοριστεί μέχρι σήμερα από τον ΠΟΥ», δήλωσε ο επικεφαλής επιστημονικός διευθυντής της GSK, Χαλ Μπάρον.