Η αύξηση κρουσμάτων του κορωνοϊού στην Κίνα, είχε ως αποτέλεσμα σε μερικό lockdown στους κατοίκους της νότιας πόλης Baise. Συγκεκριμένα, η χώρα τους διέταξε να μείνουν σπίτι, αναστέλλοντας τις συγκοινωνιακές συνδέσεις.

Επιπλέον, τα μαθήματα έχουν ανασταλεί, οι μη απαραίτητες επιχειρήσεις έκλεισαν, ενώ διατάχθηκαν μαζικοί έλεγχοι των κατοίκων. Τα εστιατόρια επιτρέπεται να σερβίρουν μόνο φαγητό σε πακέτο. Τα φανάρια έχουν αλλάξει σε κόκκινο μόνο για να υπενθυμίζουν στους οδηγούς να παραμείνουν σπίτι.

Στην πόλη καταγράφηκαν 135 κρούσματα, τουλάχιστον δύο από αυτά με την μετάλλαξη Όμικρον, όπως δήλωσαν οι υγειονομικές αρχές.

Η πόλη είναι η τελευταία που μπαίνει σε lockdown σύμφωνα με την πoλιτική της μηδενικής ανοχής που εφαρμόζει η Κίνα στο μέτωπο της πανδημίας. Η πολιτική απαιτεί την εφαρμογή αυστηρών μέτρων ακόμη και όταν έχει εντοπιστεί μόνο ένας μικρός αριθμός κρουσμάτων.

Η πόλη Baise με αστικό πληθυσμό περίπου 1,4 εκατ. και επιπλέον 3 εκατ. στη μεγάλη αγροτική περιοχή γύρω από τον αστικό ιστό, βρίσκεται στα σύνορα με το Βιετνάμ.

Τα πρώτα κρούσματα στο Baise αναφέρθηκαν το Σάββατο στο τέλος των διακοπών του Σεληνιακού Νέου Έτους. Για τρίτη συνεχή χρονιά, η κυβέρνηση ζήτησε από τους ανθρώπους να παραμείνουν στα σπίτια τους, προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά.

Παρά το περιστασιακό περιφερειακό ξέσπασμα, η Κίνα έχει θέσει σε μεγάλο βαθμό την πανδημία υπό έλεγχο μέσω της εφαρμογής των lockdown, των μαζικών τεστ, της ιχνηλάτησης, της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και άλλων αυστηρών μέτρων.

Ερωτήματα για τα κινεζικά εμβόλια

Σχεδόν το 85% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, σύμφωνα με το Our World in Data, αν και έχουν τεθεί ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των κινεζικών εμβολίων, ιδιαίτερα κατά του στελέχους Όμικρον.

Οι κινεζικές υγειονομικές αρχές λένε ότι η συνεχιζόμενη εμφάνιση επιδημιών παρά το υψηλό ποσοστό εμβολιασμού δικαιολογεί την εφαρμογή των πολιτικών «μηδενικής ανοχής» και την καραντίνα σε ταξιδιώτες, που φτάνουν από το εξωτερικό.

Με πληροφορίες από ndtv