Σε απόγνωση βρίσκονται οι διαβητικοί που χρειάζονται το φαρμακευτικό σκεύασμα Ozempic που έχει εξαφανιστεί από την αγορά καθώς ορισμένοι το επιλέγουν ως εύκολη λύση για αδυνάτισμα.

Χαρακτηριστικό είναι πως ορισμένοι ήδη αναζητούν το Ozempic στη «μαύρη αγορά» δηλαδή θέλουν να το αποκτήσουν χωρίς την απαραίτητη συνταγή.

Την ίδια ώρα ο Χρήστος Ζούπας έριξε βόμβες και για την ινσουλίνη.

Φαρμακοποιοί εναντίον γιατρών

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με μία ανακοίνωση που ζητά ελέγχους στους γιατρούς.

«Ζητάμε από την Πολιτεία να προβεί άμεσα στον έλεγχο της συνταγογράφησης για όλα τα σκευάσματα Ozempic που έχουν συνταγογραφηθεί μέχρι τώρα για να διαπιστώσει αν πράγματι τηρούνται τα θεραπευτικά πρωτόκολλα», σημειώνεται.

Την ίδια ώρα τις προοπτικές επιδεινώνει η παραδοχή των φαρμακευτικών για ελλείψεις.

«Καθώς τα αποθέματά μας είναι κρίσιμα, αυτή η μη επαρκής κάλυψη της ζήτησης κλιμακώνεται και πιθανόν να προκύπτουν εφεξής επαναλαμβανόμενες ολικές ελλείψεις, μικρής διάρκειας, έως ότου η ικανότητα παραγωγής αυξηθεί επαρκώς», σημειώνουν.

Εκτόξευση της ζήτησης

Είναι τέτοια η ζήτηση του φαρμάκου, που ενώ το 2021 διατέθηκαν στην ελληνική αγορά περίπου 50.000 σκευάσματα, ο αριθμός αυτός επταπλασιάστηκε το 2022 φτάνοντας τις 362.000.
Σύμφωνα με το Mega στην Ελλάδα, ανάρπαστη έχει γίνει η σεμαγλουτίδη. Το συγκεκριμένο φάρμακο είναι ενέσιμο και προορίζεται για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 αλλά τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις του αφού φαίνεται να οδηγεί σε γρήγορη απώλεια βάρους.

Επείγουσα ανακοίνωση εξέδωσε ο ΕΟΦ με αφορμή τις διαστάσεις που έχει λάβει η μαζική χρήση του φαρμάκου Ozempic για τον διαβήτη που το χρησιμοποιούν πολλοί για να αδυνατίσουν.

Όπως αναφέρει:

«To τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν γραφεί και κυκλοφορήσει πολλά άρθρα σχετικά με το συνταγογραφούμενο φαρμακευτικό προϊόν κατά του διαβήτη OZEMPIC και στην αποτελεσματικότητά του στο αδυνάτισμα. Ο ΕΟΦ ενημερώνει ότι σύμφωνα με τη φαρμακευτική νομοθεσία πρόκειται για παράνομη διαφήμιση και καλεί όλες τις ιστοσελίδες να αποσύρουν κάθε αναφορά στο συνταγογραφούμενο αυτό σκεύασμα».

Σε κάθε περίπτωση οι γιατροί θα πουν πως οι ασθενείς με διαβήτη που παίρνουν συγκεκριμένα σκευάσματα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους, οι δε παχύσαρκοι να πάρουν υπόψιν τους τις παρενέργειες.

Επταπλασιάστηκε η ζήτηση

Ο Χρήστος Ζούπας, παθολόγος και διευθυντής διαβητολογικής κλινικής, μίλησε στο MEGA για το θέμα, λέγοντας πως αυτό είναι το μόνο φάρμακο μέχρι στιγμής που μπορεί να βοηθήσει πολύ στο αδυνάτισμα.

«Το συγκεκριμένα φάρμακα είναι πολύ σημαντικά και έχουν ιδιότητες που δεν τα είδαμε σε άλλα διαβητικά φάρμακα. Έγιναν μελέτες που έδειξαν πως τα φάρμακα αυτά είχαν πολύ ευεργετικές ιδιότητες. Δεν είναι η πρώτη φορά που χορηγείται για την παχυσαρκία. Η ζήτηση των φαρμάκων αυτών με σκοπό το αδυνάτισμα έχει εφταπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο. Η απώλεια βάρους του ύψους του 10% το χάνεις σε βάθος χρόνου αλλά και με διατροφή. Και εάν σταματήσει η αγωγή, τότε θα τα ξαναπάρει», ανέφερε.

«Έχουν εφταπλασιαστεί. Και μάλιστα φέτος είμαστε στο μισό της σεζόν. Δεν έχει τελειώσει. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή σε παγκόσμιο επίπεδο η παραγωγή δεν μπορεί να καλύψει την κατανάλωση. Δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο αυτό. Είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Και το σημαντικότερο από όλα που δεν έχει καθόλου αναφερθεί είναι ότι επειδή δημιουργείται μία μεγάλη ανάγκη από τις εταιρείες να προμηθευτούν τις συγκεκριμένες ουσίες με στυλό ή πέννες φοβάμαι ότι θα έχουμε πρόβλημα και με τις ινσουλίνες αυτές καθεαυτές», ανέφερει.

Ο Απόστολος Βαλτάς, πρόεδρος Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, είπε στο Mega πως η ζήτηση έχει επταπλασιαστεί μόλις σε έναν χρόνο.

«Το φάρμακο αυτό δίνεται αφού δοκιμαστούν άλλα φάρμακα στους διαβητικούς. Και ξαφνικά έχουν αυξηθεί οι διαβητικοί. Το πρόβλημα είναι πως είχαμε ασθενείς που έπρεπε να συνεχίσουν την αγωγή τους με αυτό το φάρμακο και δεν μπορούσε να βρεθεί λόγω μεγάλης κατανάλωσής του», ανέφερε.