Η Αθήνα, το κέντρο της, έχει πολλά σημεία για να βρεθείς για ποτό και να δεις πλήθος κόσμου. Κολοκοτρώνη, Πλατεία Αγίας Ειρήνης, Ψυρρή, Κεραμεικός, Γκάζι, Εξάρχεια, Καλαμιώτου, κάπου χάνεται και το μέτρημα. Αυτό όμως που έχει γίνει τους τελευταίους μήνες στην Πλατεία Καρύτση, δεν θυμόμαστε να το έχουμε εντοπίσει ξανά. Είναι απίστευτο το limit up της περιοχής, ενώ την ίδια στιγμή, ένα άλλο σημείο, η Ηπίτου, φαίνεται να χάνει τη δυναμική της ως προορισμός.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Η Πλατεία Καρύτση ήταν σαν ένα σπίτι στην Πλάκα μέχρι πριν κάμποσους μήνες. Την έβλεπες, καταλαβαίνεις ότι έχει μια ιστορία, ότι έχει κάτι το γοητευτικό, αλλά ένιωθες πως έχουν περάσει οι ένδοξες στιγμές της. Μέχρι που, σαν μια συμπαντική συνεννόηση, κάποιοι άνθρωποι αποφάσισαν να επενδύσουν μαζικά στο σημείο, στην πλατεία και τους παρακείμενους δρόμους, και μιλάμε πλέον για το μεγαλύτερο hotspot διασκέδασης στην Αθήνα.

Από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα, έχουν ανοίξει 5 νέα μαγαζιά στην περιοχή, όλα δημιουργούν το δικό τους buzz, όλα εντυπωσιάζουν με τον χώρο τους, όλα δείχνουν να έχουν τα υλικά που θα κάνουν πετυχημένη τη συνταγή τους.

Πλατεία Καρύτση Αθήνα 34 εστιατόριο

Εν αρχή ην το 34

Η προειδοποιητική κρούση ή το teaser γι’ αυτό που θα ακολουθούσε, ήρθε τον Απρίλιο του 2023 με το 34 Athens, αυτό το πολύ όμορφο restaubar με τον speakeasy χαρακτήρα, αφού να μπεις στον χώρο του περνάς από έναν σκοτεινό και μυσταγωγικό διάδρομο.

Εκεί σε περιμένει μια πολύ ωραία αυλή, καλά κρυμμένη, κι από την αυλή πας στο μπαρ όπου σε περιμένουν πολλά καλούδια υπό την μορφή κοκτέιλ. Αυτά τα έχει επιμεληθεί ο head bartender Μιχαήλ Άγγελος Ζεϊμπέκης, ο οποίος σε αντίθεση με όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια, πήγε σε μια λογική κοκτέιλ με λιτότητα και όχι χίλια δυο πράγματα μέσα που τα μετατρέπουν σε φαγητό αντί για ποτό.

Η ομάδα του Pairidaeza βρίσκεται πίσω από την υλοποίησή του, ενώ το μενού έχει επιμεληθεί ο executive chef Τάσος Δέμπης και εκτελείται από τον head chef Γιάννη Πλατανιανάκη, με την κατεύθυνση να είναι σε πιάτα κυρίως για μοίρασμα και λιγότερο για κυρίως. Όλα τους όμως έχουν μια υψηλή εστιατορική κατάσταση.

Η τριάδα που έκανε την Καρύτση hotspot στην Αθήνα

Μετά, ήρθαν το Bless, το Glug Glug και το Gloria Gatti. Μπαρ, wine bar, ιταλικό εστιατόριο-trattoria. Το ένα συνέβαλε ώστε να γίνει γνωστό και το άλλο, με το Bless Me Father που έχει μαζέψει πολύ κόσμο από την πρώτη στιγμή, να «διαμοιράζει» κόσμο και στα υπόλοιπα, τα οποία έχουν ούτως ή άλλως πια τη δική τους βάση πελατών. Κερδίζουν αρκετά σαφώς και από τις εταιρείες που βρίσκονται στην Αθήνα, με τους εργαζόμενους να πηγαίνουν για ένα after work drink.

Στο Bless Me Father πας για τα ωραία κοκτέιλ που έχει, πας για το ότι έχεις επιλογή να κάτσεις στα τραπέζια μπροστά στην εκκλησία, στην εξωτερική μπάρα ή στον μέσα χώρο, πας για τον απέριττα ντιζαϊνάτο μέσα χώρο, πας για τις καλές επιλογές σε finger food και για τις μουσικές του που συνδυάζουν το νοσταλγικό με το μοντέρνο. Εννοείται πως θα απολαύσεις και τους όμορφους ανθρώπους που έρχονται ντυμένοι κάζουαλ ή πολύ καλά και κυμαίνονται ανάμεσα στο 20-40, μπουκώνεις από το sexyness που βγάζουν οι καλοντυμένοι και ευδιάθετοι άνθρωποι.

Στο Glug Glug πας πιο πολύ για το «κρασί με τυρί-αλλαντικό-φοκάτσια», για το τσατάρισμα σε πιο ήρεμη διάθεση, για να πεις από το τι σου έκανε ο καραγκιόζης ο head στην παρουσίαση μέχρι το ότι η σχέση σου είναι σε τέλμα. Ή να μοιραστείς και ευχάριστα πράγματα και να μην είσαι μίζερος όπως εγώ.

Στο Gloria Gatti πας για το δείπνο με φίλους, για το ρομαντικό δείπνο (έρχεται και Άγιος Βαλεντίνος), για να απολαύσεις κλασικά ιταλικά πιάτα και τον πολύ σκορτσεζικό του χώρο. Στα θετικά του ότι δεν πηγαίνει σε άσκοπους νεωτερισμούς. Έχει αυτά που θα έτρωγες στη Ρώμη, τη Νάπολη, τη Μπολόνια κλπ.

Η νέα άφιξη στην Αθήνα

Δίπλα στο 34 Athens που έκανε την αρχή τον Απρίλιο του 2023 και σε αυτή την τριάδα που εμφανίστηκε στην Αθήνα κάπου στις αρχές Οκτωβρίου, ήρθε στο τέλος του 2023 να προστεθεί ακόμα μια πολύ δυνατή επιλογή, το Εδώ.

Πρόκειται για ένα μαγαζί που επεκτείνει το κόνσεπτ της ομάδας του Εκεί, ενός μπαρ με ιστορία στην Αθήνα, στη Λέκκα, πίσω από την Παλιά Βουλή. Από το Εκεί πας στο Εδώ και στο Εδώ θα πιεις ωραία ποτά σε έναν πολύ ιδιαίτερο χώρο, που η λέξη «ιδιαίτερο» είναι way too cliche για να αποδώσει σωστά την περιγραφή. Μόνο αν τον δεις θα καταλάβεις.

Βλέπεις σε κάθε του σημείο την κουλτούρα και την αισθητική που υπάρχει στο στήσιμο. Υπό τους ήχος r’n’b και ραπ μουσικών από το 2000 (Κέντρικ Λαμάρ έλα να δεις τι έκανες…) θα πιεις ένα από τα 10 signature cocktails με την υπογραφή του Μιχάλη Αποστολάτου. Barbie, Coco Nut, Chupa Chups είναι αυτά που θα σου τραβήξουν το ενδιαφέρον, ενώ έχει και δικές του εκδοχές σε classic cocktails όπως Zombie, Purple Rain και Cheri Lady.

Η Αθήνα έχει αλλάξει τόσο πολύ εδώ και έναν χρόνο, αλλά στην Καρύτση βλέπει κανείς το πόσο. Και πόσο έχει ανέβει το επίπεδο της εστίασης στην Αθήνα. Σε βαθμό που δεν ξέρεις ποια πού θα περάσεις καλύτερα.

Αντίθετα, τελευταία παρατηρώ ότι δεν υπάρχει πια η ίδια ζέση για ένα spot στην Αθήνα που έζησε τις δόξες του από το 2013 μέχρι το 2019, αλλά η ανανέωση που έχει γίνει σε άλλα σημεία στην Αθήνα, εδώ δεν εντοπίζεται σε τέτοιο βαθμό. Σε μια Αθήνα όμως που όπου και να κοιτάξεις, θα δεις γεμάτα μαγαζιά, όπου και να πας, θα πρέπει να έχεις κάνει κράτηση, είναι μαθηματικής ακρίβειας η πεποίθηση πως θα γίνει σύντομα ένα μπαμ και στην Ηπίτου με 2-3 μαγαζιά που θα ανεβάσουν τον ανταγωνισμό στα υπάρχοντα Blue Bird, Ipitou Bar, Kiki de Grece και θα γυρίσει ο τροχός.