Ο δημοσιογράφος του Hong Kong CNN, Darryl Chan, βγήκε θετικός στον Covid-19 όταν έφτασε στο Χονγκ Κονγκ τον περασμένο μήνα.  Δύο εβδομάδες μετά και παρότι δεν έχει εκδηλώσει κανένα σύμπτωμα, παραμένει σε απομόνωση σε νοσοκομειακή μονάδα χωρίς να του επιτρέπεται να βγει.

«Νομίζω πως το χειρότερο αίσθημα είναι ότι δεν γνωρίζω πότε θα μου επιτραπεί να βγω έξω», λέει. «Είναι σαν να επέστρεψα και πάλι στο σχολείο. Ελέγχουν πότε θα ξυπνήσω και πότε θα κοιμηθώ και δεν μπορώ να αποφασίσω τι θα φάω».

Το Χονγκ Κονγκ και κάποιες ακόμη περιοχές της Κίνας, είναι ένα από τα ελάχιστα μέρη του κόσμου που ακόμα ακολουθεί την πολιτική για μηδενικά κρούσματα Covid. Στόχος τους είναι να ανοίξουν και πάλι τα σύνορα τους με την πρωτεύουσα και όχι με τον υπόλοιπο κόσμο, λένε οι αρχές του Χονγκ Κονγκ.

Αυτό σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται η είσοδος σε όσους δεν είναι κάτοικοι της χώρας, ενώ πολλές από τις υπερατλαντικές αφίξεις θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα 21 ημερών, ακόμα και αν είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Αυτή την περίοδο, το Χονγκ Κονγκ, έχει εντοπίσει αρκετές περιπτώσεις της Όμικρον, που συνδέονται με πληρώματα αεροπλάνου. Βάσει αυτής της πληροφορίας, συμπληρώνονται σχεδόν τρεις μήνες από την τελευταία φορά που σημειώθηκε μετάδοση μεταξύ των ντόπιων κατοίκων. Όσοι από αυτούς μάλιστα επιβεβαιώθηκαν με τον ιό, στάλθηκαν απευθείας στο νοσοκομείο.

Χονγκ Κονγκ

Στο μεταξύ, εκατοντάδες άνθρωποι, εκ των οποίων και 20 άτομα από προσωπικό εστιατορίου, αποκλείστηκαν από κοντινές επαφές και μεταφέρθηκαν σε κυβερνητικό camp για 21 μέρες. Εκεί, τέθηκαν σε απομόνωση και αλληλουχία εξετάσεων. Οποιοδήποτε θετικό κρούσμα θα σήμαινε μεταφορά σε νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, η μικρότερη περίοδος απομόνωσης για οποιονδήποτε βγαίνει θετικός με τον Covid-19, ακόμα και αν είναι ασυμπτωματικός, είναι κοντά στον μήνα. Ακόμα όμως και αν έχει βγει αρνητικός, δεν σημαίνει ότι μπορεί να πάει σπίτι. Ύστερα από την περίοδο νοσηλείας, θα πρέπει να μεταφερθεί σε ειδικές εγκαταστάσεις για ακόμη 14 ημέρες απομόνωσης.

Μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ: 2.000 υγειονομικοί έχουν νοσήσει – Με 10.000 λιγότερους συνολικά λειτουργούν τα νοσοκομεία

Στο μεταξύ ο Darryl παραμένει στο νοσοκομείο και λαμβάνει νοσοκομειακά γεύματα σε συγκεκριμένες ώρες. Την υπόλοιπη μέρα, επικοινωνεί με φίλους και οικογένεια στα social media και παρακολουθεί Netflix.

Παρότι οι γιατροί που τον ανέλαβαν, είναι σωστοί επαγγελματίες, προς το παρόν αδυνατούν να του πουν πότε θα βγει από το νοσοκομείο. «Όλα εξαρτώνται από το πότε θα σταματήσω να βγαίνω θετικός. Τότε είναι που θα ξεκινήσει η τελική ευθεία προς την ελευθερία μου.»

Από την αρχή της πανδημίας μέχρι τώρα, το Χονγκ Κονγκ έχει μετρήσει περισσότερα από 12.600 κρούσματα και 213 θανάτους, σύμφωνα με κυβερνητικά δεδομένα – πολύ λιγότερα σε σχέση με άλλες πόλεις ίδιου μεγέθους σε άλλα μέρη του κόσμου.

Παρότι όμως η zero-Covid προσέγγιση έχει προστατεύσει τους κατοίκους από νοσηλεία, οι περισσότεροι δεν τολμούν να κάνουν το εμβόλιο. Πιο συγκεκριμένα, λιγότερο από το 70% του συνολικού πληθυσμού έχει ολοκληρώσει και τις δυο δόσεις.

Το Χονγκ Κονγκ δίνει περισσότερη βάση στα μέτρα, όπως το να περιορίσει τις μαζώξεις, να καταστήσει τη δημόσια χρήση μάσκας υποχρεωτική και να προβεί σε μοριακά τεστ για ύποπτες περιπτώσεις. Επιπλέον, έχει κλείσει τα σύνορα και έχει θέσει σε ισχύ μέτρα καραντίνας.

Πηγή: CNN