Σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα του πλανήτη έχει μπει σε μια διαδικασία να εξηγήσει με τον πιο απλό και κατανοητό τρόπο προς τους πολίτες ότι ο εμβολιασμός έναντι του Covid-19 και των μεταλλάξεων του, δεν είναι μόνο υποχρέωση προς το σύνολο. Είναι και μια εξασφάλιση ότι το χειρότερο δυνατό σενάριο σε περίπτωση νόσησης είναι τα ήπια συμπτώματα και σίγουρα όχι ο θάνατος ή κάποια βαριά λοίμωξη στο αναπνευστικό.

Αυτό τονίζεται με κάθε τρόπο από τους επιστήμονες που εξηγούν ότι στο 4ο κύμα θα μολυνθούν πολλοί, εμβολιασμένοι κι ανεμβολίαστοι, όμως οι πρώτοι θα περάσουν ομαλά τη νόσο. Αντίθετα, όπως είπε σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης, ως το τέλος του έτους το 40% των ανεμβολίαστων θα έχει προσβληθεί από τον covid-19 και τη μετάλλαξη Δέλτα. Ένα 10-15% εξ αυτών θα εισαχθεί σε ΜΕΘ και ένα 5% θα πεθάνει. Μπορεί ως ποσοστό να ακούγεται μικρό, αλλά αν οι ανεμβολίαστοι ως τότε είναι σε ένα ευοίωνο σενάριο 1.000.000, τότε 400.000 θα έχουν νοσήσει και 20.000 θα πεθάνουν!

Ήδη πάντως μέσα στον Ιούλιο βλέπουμε μια εικόνα από το κοντινό μέλλον, με την αύξηση σε εισαγωγές να είναι της τάξεως του 539% σε σχέση με την πρώτη μέρα του μήνα. Από τις 33 εισαγωγές, χθες είχαμε 178. Σύμφωνα με την κ. Μίνα Γκάγκα, διευθύντρια 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Σωτηρία, το 95% των εισαγωγών είναι ανεμβολίαστοι.

Μεγαλύτερη η αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Σε μια περίοδο που ακούγεται διαρκώς ότι τα εμβόλια αλλοιώνουν το DNA, οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία εξηγούν πώς λειτουργούν τα εμβόλια.

«Τα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού δεν μπορούν να αλλάξουν τα γονίδιά μας και δεν μένουν στο σώμα μας για περισσότερο από μερικές ημέρες» αναφέρουν χαρακτηριστικά, κάτι που επιβεβαιώνεται κι από το ότι η επιστημονική κοινότητα επεξεργάζεται την πιθανότητα μιας τρίτης δόσης για καλύτερη θωράκιση έναντι των μεταλλάξεων.

Μάλιστα, νέα έρευνα που διενεργήθηκε από την AstraZeneca και δημοσιεύτηκε στις 16 Ιουλίου, δείχνει ότι μια δόση από το εμβόλιο της Pfizer προσφέρει 56% προστασία έναντι της Δέλτα, ενώ για την AstraZeneca το ποσοστό είναι στο 67% και για τη Moderna στο 72%!

«Τα ευρήματά μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ακόμα και μια δόση από ένα από τα τρία εμβόλια προσφέρει ουσιαστική προστασία απέναντι στα VOCs (ανησυχητικές μεταλλάξεις) και πως πιθανότατα οι δυο δόσεις εξασφαλίζουν ακόμα μεγαλύτερη προστασία» αναφέρει μεταξύ άλλων η έρευνα.

Πότε θα πετύχουμε ανοσία και θα τελειώσουν τα μέτρα

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης από τη μεριά του έκανε λόγο για μια ανοσία της αγέλης μέσω των εμβολίων γύρω στα Χριστούγεννα, ενώ τόνισε πως ο εμβολιασμός μειώνει κατά 20-30 φορές την πιθανότητα νοσηλείας. Παράλληλα, εκτίμησε πως το καλοκαίρι του 2022 θα είναι ένα καλοκαίρι δίχως ανάγκη για μέτρα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα έχει εξαφανιστεί πλήρως ο Covid-19 και οι μεταλλάξεις του.

«Θεωρώ ότι βλέπουμε τα πρώτα σαφή σημάδια πως η πανδημία γίνεται διαχειρίσιμη. Αυτή η πορεία πιστεύω θα συνεχιστεί. Θεωρώ ότι δεν θα χρειάζονται τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης του χρόνου το καλοκαίρι. Να σταματήσει πλήρως η κυκλοφορία του ιού είναι εξαιρετικά απίθανο, δεν υπάρχει σενάριο που να δείχνει πως ο ιός θα σταματήσει πλήρως να κυκλοφορεί. »