Την κρισιμότητα και χρησιμότητα του εμβολιασμού τόνισε για ακόμα μια φορά ο Νίκος Τζάνακης, καθηγητής πνευμονολογίας και ένας από τους επιστήμονες που συμμετέχουν στην επιτροπή που συμβουλεύει αυτούς τους 18 μήνες την κυβέρνηση. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. καθηγητής εξήγησε ότι στο 4ο κύμα του covid-19 είναι πιθανό να προσβληθούν όλοι από τον ιό, εμβολιασμένοι κι ανεμβολίαστοι, με μεγάλη διαφορά σαφώς στην ένταση της νόσησης.

«Ο ιός θα μας επισκεφθεί όλους αυτή τη φορά, και εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους μηδενός εξαιρουμένου. Οι εμβολιασμένοι θα έρθετε σε επαφή αλλά δε θα μολυνθείτε. Αν δε, μολυνθείτε, έχετε 100% πιθανότητα υπέρ σας να μην πάθετε κριτικά σοβαρή νόσο, πνευμονία του ιού, νοσηλεία διασωλήνωση ή απώλεια ζωής».

Στην ουσία, αυτό που λέει ο κ. Τζάνακης είναι ότι οι εμβολιασμένοι θα έχουν ένα εύρος έντασης από το ασυμπτωματικό μέχρι συμπτώματα ελαφριάς μορφής που δεν θα τους επηρεάσουν ιδιαίτερα, ενώ οι ανεμβολίαστοι, ιδίως συγκεκριμένης ηλικίας, θα βρεθούν ακόμα και στο φάσμα της απώλειας της ζωής τους.

Άλλωστε, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εμβολιασμένοι που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε νοσηλεία είναι μόνο το 2-5% των νοσηλευόμενων κι αυτοί έχουν υποκείμενα νοσήματα ή ταλαιπωρημένο ανοσοποιητικό. Παράλληλα, ο κ. Τζάνακης τόνισε πως θα αυξηθούν οι εισαγωγές, αλλά το θετικό προς ώρας είναι ότι οι νέοι που νοσηλεύονται, έχουν ταχύτερο ρυθμό ανάκαμψης, επομένως αδειάζουν πιο γρήγορα οι κλίνες.

«Είναι οι εξής κατηγορίες: ασθενής που παίρνει ανοσιολογικά φάρμακα και υπερήλικες με πολλά υποκείμενα νοσήματα, και στις δυο περιπτώσεις στο ανοσολογικό τους σύστημα δεν είναι απάντα ιδανικά. Έχουμε ευθύνη να τους προστατέψουμε με εμβολιασμούς και μετρά προστασίας.

Είχαμε μιλήσει από την περασμένη εβδομάδα για 300 εισαγωγές την ημέρα περίπου τέλος Ιουλίου – αρχές Αύγουστου, ήδη βαδίζουμε στις 180, επομένως επαληθεύεται το μοντέλο ότι θα έχουμε περίπου 300 νέες εισαγωγές την ημέρα και σε επίπεδο δεκαημέρου θα έχουμε 3.000 καινούργιους νοσηλευόμενους νέους. Οι νοσηλευόμενοι επειδή είναι νέοι έχουν γρήγορη ανάκαμψη όταν μπαίνουν στο νοσοκομείο».