Είναι τρομακτικό που έχουμε συνηθίσει την εικόνα της πυρκαγιάς στην χώρα. Κάθε καλοκαίρι γινόμαστε μάρτυρες ενός εφιάλτη. Είτε από απόσταση είτε από το σημείο που φλέγεται. Είναι χαρακτηριστικό, για να καταλάβετε για τι είδους καταστροφή μιλάμε, ότι από το 2000 έως το 2021, έχουν καεί 10.126.249 στρέμματα, σύμφωνα με στοιχεία της πυροσβεστικής. Οι περισσότερες περιοχές δε, έχουν καεί τουλάχιστον δύο φορές. Το επαναλαμβανόμενο αυτό μοτίβο, έχει βαρύ κόστος σε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, αλλά μιλάμε και για μια περιβαλλοντική καταστροφή που κάποια στιγμή θα μας κοστίσει.

Αρκεί να αναφερθεί, πως πέρυσι, καταγράφηκε η μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην χώρα μας, τα τελευταία 20 χρόνια. Η κλιματική αλλαγή όμως δεν θα αφήσει πολλά περιθώρια στο εγγύς μέλλον. Ήδη το γεγονός ότι χάνονται δεκάδες ζώα από τις πυρκαγιές, επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό το οικοσύστημα.

Στον Έβρο, στο εθνικό πάρκο της Δαδιάς, συμβαίνει αυτή τη στιγμή μια εγκληματική πράξη. Εδώ και τέσσερις ημέρες καίγεται το μέρος που έχει επιτρέψει στη φύση να συνεχίσει να υπάρχει χωρίς την ανθρώπινη παρέμβαση. Γιατί όπου ο άνθρωπος βάζει το χέρι του, τείνει να προκαλεί καταστροφή.

Στη Δαδιά ζουν 36 από τα 38 είδη αρπακτικών πουλιών της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων πολλά είναι σπάνια είδη, όπως ο βασιλαετός και ο κραυγαετός. Το δάσος είναι το μοναδικό μέρος όπου συναντώνται ταυτόχρονα, τα τρία από τα τέσσερα διαφορετική είδη γυπών, όπως ο μαυρόγυπας και ο ασπροπάρης. Ζουν εκεί ζαρκάδια, βίδρες, λύκοι, αγριόγατες, πολλά μικρά θηλαστικά και τρωκτικά, 24 διαφορετικά είδη νυχτερίδας, και ερπετά και αμφίβια που είναι βασική πηγή τροφής για τα αρπακτικά πουλιά.

Όλα αυτά καίγονται. Η περιοχή είχε κηρυχθεί προστατευόμενη το 1980 και από το 2006, έχει χαρακτηριστεί εθνικό Πάρκο. Σε πιάνει η ψυχή σου με αυτή την κατάσταση. Όχι μόνο για το δάσος στη Δαδιά, αλλά για όλες τις φωτιές που κατέστρεψαν στο πέρασμά τους κατά το παρελθόν, και όσες σήμερα συνεχίζουν να καίνε. Η φύση θα εκδικηθεί εν καιρώ και μάλιστα πολύ άσχημα.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Ευλογιά των πιθήκων: Ο ΠΟΥ την ανακήρυξε σε νόσο «έκτακτης ανάγκης παγκόσμιας ανησυχίας για τη δημόσια υγεία»

Επίθεση στην Οδησσό: Στα σκουπίδια η συμφωνία Ρωσίας-Ουκρανίας για την απελευθέρωση των σιτηρών

Φωτιά στην Πεντέλη: Οι έρευνες έχουν στραφεί στο σενάριο οργανωμένου σχεδίου εμπρησμού