Σε συνέχεια της αναστάτωσης που δημιουργήθηκε με την κοπή των δέντρων στα Εξάρχεια, τις κινητοποιήσεις και τις εξηγήσεις της εταιρείας «Αττικό Μετρό», σήμερα η αντιπαράθεση συνεχίστηκε με δηλώσεις εκατέρωθεν, ενώ παράλληλα 2.975 δέντρα αναμένεται να φυτευτούν στο πλαίσιο των εργασιών του μετρό και όσα βρίσκονται στην πλατεία Εξαρχείων να μεταφυτευτούν.

Όπως ενημερώνει ο Δήμος Αθηναίων, «με την υπογραφή της Σύμβασης για την προμήθεια 2.975 μεγάλων δέντρων σε χώρους και σημεία του Δήμου Αθηναίων που επηρεάζονται από τις εργασίες για τη Γραμμή 4 του Μετρό, ολοκληρώνεται η υλοποίηση του σχεδιασμού που αποτυπώθηκε στο Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο είχαν υπογράψει από τον Μάρτιο του 2022 ο Δήμος Αθηναίων, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η Αττικό Μετρό Α.Ε. και η Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το μνημόνιο εξασφαλίζει αφενός την ανεμπόδιστη πρόοδο των εργασιών στα Εξάρχεια, καθώς είναι ένα αδιαπραγμάτευτο έργο υψηλότατης περιβαλλοντικής και κοινωνικής αξίας, και αφετέρου τον σεβασμό στη λειτουργία της πόλης και την κατ’ ελάχιστο διατήρηση του πράσινου ισοζυγίου κατά τη διάρκεια των εργασιών. Πρακτικά όλες οι αγωνίες έχουν απαντηθεί.

Με το Μνημόνιο που συνυπέγραψαν η Αττικό Μετρό, το Υπουργείο Μεταφορών και ο Δήμος Αθηναίων και στο οποίο περιγράφονται οι υποχρεώσεις κάθε μέρους. Μνημόνιο που υπερψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και από τις παρατάξεις που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ.

Με την από 28/6/23 δημοπράτηση του έργου για την προμήθεια των νέων δέντρων.

Με τη μεταφύτευση των υπαρχόντων δέντρων σε προκαθορισμένα σημεία.

Με την προκήρυξη των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για την τελική μορφή που θα λάβουν -μετά την ολοκλήρωση των έργων του Μετρό- οι τρεις εμβληματικές πλατείες Κολωνακίου, Εξαρχείων και Κυψέλης, καθώς και οι χώροι μπροστά από τους σταθμούς Ακαδημίας, Ευαγγελισμού, Αλεξάνδρας και Δικαστήρια.

Με την πρόβλεψη για μεταφορά και τοποθέτηση ή αποθήκευση και φύλαξη των γλυπτών και των έργων τέχνης σε χώρους που υποδεικνύει ο Δήμος Αθηναίων.

Με την αντίστοιχη πρόβλεψη και για τον αστικό εξοπλισμό».

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, αναφέρει: «Με το μετρό δεν παίζουμε. Γι’ αυτό εγκαίρως δρομολογήσαμε τις αναγκαίες λύσεις. Εδώ και καιρό. Με σχέδιο, στοχοθεσία και συνέπεια. Μακριά από σκιαμαχίες και λαϊκισμούς. Το δίλημμα “μετρό ή δέντρα” στα Εξάρχεια είναι τεχνητό, είναι ψευδές και, επιπλέον, πάλιωσε».

Χώροι μεταφύτευσης δέντρων και θάμνων από την πλατεία στα Εξάρχεια

Δέντρα που βρίσκονται εντός της εργοταξιακής περίφραξης:

Χαρουπιές 8: (4 λόφος Λυκαβηττού και 4 λόφος Στρέφη)
Ουασιγκτονίες 1: (πεζοδρόμος Τοσίτσα)
Πλατάνια 6: (4 πεζ. Τοσίτσα και 2 Εθνική Βιβλιοθήκη)
Άρια 7: (4 λ. Λυκαβηττού και 3 λ. Στρέφη)
Ροβίνια 4: Στο άλσος Αγίου Νικολάου
Λιγούστρα 3: Στο άλσος Αγίου Νικολάου
Μουριές 6: (3 πεζ. Τοσίτσα και 3 άλσος Αγ. Νικολάου)
Ακακία Κωνσταντινουπόλεως 3: Λόφος Στρέφη
Σοφόρα 13: (4 λ. Στρέφη, 6 λ. Λυκαβηττός και 3 Αγ. Νικόλαος Ασκληπιού)
Ελιά 1: λόφος Στρέφη
Κυπαρίσσι 1: Αγ. Νικόλαος
Πεύκο 4: (2 λ. Στρέφη και 2 Αγ. Νικόλαος)
Σφενδάμι 4: Λόφος Λυκαβηττού
Θάμνοι 26: (5 τρίγωνο Δαφνομήλη και Σίνα, 11 κλίμακα Μωραΐτη και 10 κλίμακα Βουλγαροκτόνου)

Δέντρα για μεταφύτευση έκτος περίφραξης:

Ουασιγκτονίες 2: πεζ. Τοσίτσα
Μουριές 3: λόφος Στρέφη
Σοφόρες 4: Αγ. Νικόλαος
Φίκος ροδίτικος 1: λόφος Στρέφη

Το χρονικό της αντιπαράθεσης στα Εξάρχεια

Τέλος δεν έχει η αντιπαράθεση που αφορά την κατασκευή του σταθμού Μετρού στα Εξάρχεια, καθώς ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Χάρης Δούκας ανέφερε σε ανάρτησή του ότι «ήδη κόβονται δέντρα στην πλατεία» – κάτι που διεψεύστηκε από την Αττικό Μετρό – ενώ πρόσθεσε ότι δεν θεωρεί «σοβαρή» την μελέτη για την μεταφύτευση και φοβάται ότι θα υπάρξουν πολλές απώλειες δέντρων, που είναι ακόμα και 100 ετών».

Η Ελληνικό Μετρό απάντησε στις διαμαρτυρίες των κατοίκων σχετικά με την κοπή δέντρων που πραγματοποίησε σήμερα η Αττικό Μετρό στα Εξάρχεια, γύρω από το χώρο κατασκευής του νέου σταθμού.

Η εταιρεία ενημέρωσε πως τα δέντρα θα μεταφυτευτούν για να μπορέσουν να επανατοποθετηθούν μελλοντικά, ενώ έχει δρομολογηθεί η φύτευση 2.000 νέων δέντρων. Δήλωσε επίσης πως τα έργα δε θα αλλοιώσουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της περιοχής.

Η εταιρεία πληροφόρησε πως στην παρούσα φάση κλαδεύεται περίπου το 90% των δέντρων που βρίσκονται εντός της υφιστάμενης εργοταξιακής περίφραξης, προκειμένου όμως να μεταφυτευτούν προσωρινά, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΑΕΠΟ στο φυτώριο του Δήμου Αθηναίων.

Αφού τα δέντρα αυτά δεχθούν τις κατάλληλες καλλιεργητικές φροντίδες, θα μεταφυτευθούν από την Εταιρεία Ανάπλασης Α.Ε. σε χώρους πρασίνου κοντά στην πλατεία των Εξαρχείων, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Δήμου Αθηναίων, της ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε. και της Ανάπλασης Α.Ε.

Η Ελληνικό μετρό τόνισε πως, σύμφωνα με το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΕΤΡΟ Α.Ε., Δήμου Αθηναίων και της εταιρείας ΑΝΑΠΛΑΣΗ Α.Ε., πρώτη φορά στην κατασκευή έργων Μετρό στην Ελλάδα, θα φυτευτούν 2000 νέα δέντρα σε θέσεις που θα υποδείξει ο Δήμος Αθηναίων, πέρα από αυτά που θα μεταφυτευθούν σύμφωνα με την εγκεκριμένη περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου στο πλαίσιο αποκατάστασης της Πλατείας για τη διατήρηση του ισοζυγίου.

Δούκας: Δέσμευσή μου να αντικαθίσταται κάθε δέντρο που κόβεται στα Εξάρχεια

«Δεν μπορεί ένα φιλολαϊκό και φιλοπεριβαλλοντικό έργο, όπως είναι το Μετρό, να συνδέεται με την καταστροφή πρασίνου» τόνισε ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.

Ο κ. Δούκας σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ, αναφορικά με τα δέντρα που απομακρύνονται από την πλατεία Εξαρχείων, όπου κατασκευάζεται ο νέος σταθμός του Μετρό ανέφερε ακόμη πως «καλώ όλους τους αρμόδιους φορείς να διασφαλίσουν πως κάθε δέντρο που χάνεται στην πλατεία Εξαρχείων αντικαθίσταται άμεσα στην περιοχή. Αυτή είναι και η δέσμευσή μου από 1η Ιανουαρίου που αναλαμβάνω».

Ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος Αθηναίων, σε ανάρτησή του στο twitter, έγραψε για το θέμα: «Κανένα χαμένο δέντρο στην Αθήνα. Άλλο ένα τετελεσμένο της απερχόμενης δημοτικής αρχής. Από το πρωί κόβονται δέντρα στα Εξάρχεια. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Κανένα χαμένο δέντρο και διαβούλευση ακόμα και τώρα, την ύστατη στιγμή.

Δεν είναι δυνατόν ένα περιβαλλοντικό και φιλολαϊκό έργο όπως το Μετρό να αποτελεί αντικείμενο οξυμένης αντιπαράθεσης. Καλούμε την ανάδοχη εταιρεία να σταματήσει αμέσως τις εργασίες κοπής και να παρουσιάσει το ολοκληρωμένο σχέδιο για τις μεταφυτεύσεις των δέντρων και τη βιωσιμότητά τους.

Κάθε δέντρο που κόβεται αφαιρεί ανάσες ζωής. Η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από κάθε κατασκευή όσο σημαντική και αν είναι αυτή».

Επίθεση στον Χάρη Δούκα εξαπέλυσε και ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος ανέφερε ότι «δεν είναι μακριά η εποχή που οι Αθηναίοι θα κλάψουν με μαύρο δάκρυ για την επιλογή τους».

Συγκέντρωση κατοίκων στα Εξάρχεια

Με τη συμμετοχή πλήθος κόσμου και με κεντρικό σύνθημα τα «Εξάρχεια θα παραμείνουν γειτονιά, όχι Μετρό στην πλατεία, κάτω τα χέρια σας από την πλατεία, τα δένδρα θα μείνουν στην πλατεία», πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας διαδήλωση στην περιοχή.

Όπως αναφέρεται, η συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιείται για τη σημερινή, πρωινή κοπή δέντρων, στο πλαίσιο εργασιών του Μετρό.

επεισόδια στα Εξάρχεια για τα δέντρα

Η διαδήλωση στα Εξάρχεια ξεκίνησε από την Εμμανουήλ Μπενάκη και αναμένεται να κάνει τον γύρο της γειτονιάς, προτού ολοκληρωθεί στην πλατεία όπου γίνονται τα έργα για το Μετρό και είναι παρατεταγμένες ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας.

Εξάρχεια

Υπενθυμιζεται ότι το πρωί της Δευτέρας επικράτησε ένταση στα Εξάρχεια, καθώς κάτοικοι διαμαρτυρήθηκαν για τα μηχανήματα του υπουργείου Υποδομών που έκοψαν δέντρα, με αφορμή την εκ νέου έναρξη των έργων για το μετρό της περιοχής.

Παρών στην κινητοποίηση των κατοίκων ήταν και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος. Και ο πρώην βουλευτής και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Ζαχαριάδης ετάχθη κατά της κοπής δένδρων για το μετρό στα Εξάρχεια.

Την αντίθεσή τους στις κοπές των δέντρων εξέφρασαν και άλλες δημοτικές παρατάξεις του Δήμου Αθηναίων, όπως η Λαϊκή Συσπείρωση, η Ανοιχτή Πόλη και η Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα.

Photo credits: Eurokinissi