Ενώπιον του Ε’ Τμήματος του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου συζητήθηκε και απορρίφθηκε η αίτηση 50 κατοίκων των Εξαρχείων που αντιτίθενται στην κατασκευή σταθμού του μετρό επί της πλατείας στα Εξάρχεια και με την οποία ζητούσαν να ακυρωθούν οι αποφάσεις που επέτρεψαν στην εταιρία να ξεκινήσει εργασίες στο σημείο. 

Πιο αναλυτικά οι κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι αντιδρούν από την πρώτη στιγμή στην καταστροφή όπως λένε της πλατείας στα Εξάρχεια και στην κοπή των 72 δέντρων της που όπως λένε είναι πηγή οξυγόνου μέσα στο τσιμέντο του κέντρου της Αθήνας, ζητούν να ακυρωθούν οι αποφάσεις έγκρισης της Τεχνικής Περιβαλλοντικής Μελέτης των προσωρινών εργοταξιακών χώρων και κατάληψης της πλατείας Εξαρχείων για την κατασκευή του σταθμού.

Όπως λένε οι κάτοικοι αυτές οι αποφάσεις που τάσσονται υπέρ της κατασκευής του σταθμού του μετρό στην πλατεία έρχονται σε αντίθεση με το άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του περιβάλλοντος. Παράλληλα μάλιστα υποστηρίζουν ότι οι ίδιες αποφάσεις δεν είναι συμβατές με την πολεοδομική νομοθεσία, καθώς υπάρχουν νομοθετικά κενά και ελλείψεις που τις καθιστούν παράνομες. Οι ίδιοι σημείωσαν δε, ότι δεν έχουν εκδοθεί οι προβλεπόμενες μελέτες μορφολογικής και βλαστικής αποκατάστασης, και αποκατάστασης του τοπίου.

Ακόμα ένα όπλο στη φαρέτρα των κατοίκων της περιοχής είναι όπως λένε οι ίδιοι ότι δεν έχει εκδοθεί η προβλεπόμενη απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού για τα προστατευτέα πολιτιστικά στοιχεία μείζονος σημασίας της πέριξ της πλατείας Εξαρχείων περιοχής, οπως η Μπλέ Πολυκατοικία, ο κινηματογράφος ΒΟΞ και το κτήριο του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που έχουν χαρακτηριστεί με υπουργικές αποφάσεις αρχαιολογικοί χώροι, ιστορικά διατηρητέα, ιστορικοί τόποι κ.α. 

Την ίδια ώρα όπως ισχυρίστηκαν ενώπιον του ΣτΕ οι ίδιοι, δεν έχει γίνει, όπως απαιτείται, ειδική κυκλοφοριακή μελέτη στην οποία να καταγράφονται οι κυκλοφοριακές επιβαρύνσεις σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας πριν από τις περιβαλλοντικές μελέτες.

Στα χέρια του ΣτΕ η απόφαση για τα δέντρα στα Εξάρχεια: Η προσφυγή 50 πολιτών, τι υποστηρίζουν για την περιβαλλοντική μελέτη
Συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα οι διαμαρτυρίες πολιτών που αντιδρούν στην κοπή των δέντρων της πλατείας Εξαρχείων για τα έργα του Μετρό, Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023. Πολίτες στήθηκαν μπροστά στα μηχανήματα με αποτέλεσμα η κατάσταση να οξυνθεί και οι αστυνομικοί να προχωρήσουν σε τέσσερεις προσαγωγές. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Με τη σειρά του ο εισηγητής της υπόθεσης σύμβουλος Επικρατείας Δημήτρης Βασιλειάδης, ζήτησε να εξεταστεί από το δικαστήριο εάν οι κάτοικοι έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν αίτηση ακύρωσης για το εν λόγω θέμα και αν μπορούν να σταθούν νομικά οι λόγοι που προβάλλουν και ζητούν να σταματήσει το έργο της κατασκευής του σταθμού.

Τέλος υπέρ της κατασκευής του μετρό και της συνέχισης των εργασιών έκαναν παρέμβαση στο ΣτΕ το υπουργείο Πολιτισμού και η εταιρεία Ελληνικό Μετρό.

Η απόφαση αναμένεται στις αρχές του 2024.