Να επανέλθουν στα επίπεδα προ του 2012 οι συντάξεις των δικαστικών λειτουργών αποφάσισε σχεδόν ομόφωνα (κατά πλειοψηφία 28-3) η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Ρεπορτάζ: Δανάη Κισκήρα Μπαρτσώκα

Συγκεκριμένα, με την υπ. αριθμόν 1330/2023 απόφασή της, έκρινε παράνομη και ακυρωτέα τη σιωπηρή άρνηση της διοίκησης να προβεί σε επανακανονισμό της σύνταξης του πρώην προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νίκου Αγγελάρα, ο οποίος είχε προσφύγει στο Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο.

To κύριο επιχείρημα του προσφεύγοντα ήταν ότι η διοίκηση όφειλε να υπολογίσει τη σύνταξή του χωρίς να εφαρμόσει τις κριθείσες από το Μισθοδικείο ως αντισυνταγματικές διατάξεις του νόμου 4387/2016. Ακόμη, κατά τον προσφεύγοντα συνταξιούχο δικαστικό λειτουργό, ο επανακαθορισμός της σύνταξής του έπρεπε να γίνει σύμφωνα με τις προϊσχύσασες διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου.

Έτσι μετά από αυτή την απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου οι συντάξεις των συνταξιούχων δικαστών πρέπει να προσδιοριστούν σε επίπεδα άνω του 60% των αποδοχών των ενεργεία συναδέλφων τους, όπως έχει αποφανθεί το Μισθοδικείο.

Σημειώνεται πως η απόφαση αυτή καταλαμβάνει μόνο όσους έχουν προσφύγει στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ για τους υπόλοιπους συνταξιούχους είναι θέμα της Κυβέρνησης τι θα πράξει.