Ανάλυση για την πρώτη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα μετά από έξι χρόνια πραγματοποιεί το Associated Press εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους ο τούρκος πρόεδρος έρχεται στη χώρα μας σε ένα ταξίδι-εξπρές.

Σύμφωνα με το Associated Press, η άφιξη του Ερντογάν θα συνοδευτεί από την υπογραφή σειράς συμφωνιών συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία με στόχο να μπουν στην άκρη οι διαφωνίες των δύο χωρών.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι Ερντογάν και Μητσοτάκης, που επανεξελέγησαν αμφότεροι φέτος μετά τις νίκες τους στις εκλογές, επικεντρώνονται στην οικονομία, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε ανάπτυξη μετά από μια δεκαετία χρηματοπιστωτικής αναταραχής και την Τουρκία να μάχεται με τον πληθωρισμό και τις ασταθείς διεθνείς επενδύσεις.

Σύμφωνα με το apnews.com, στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η συμφωνία για το μεταναστευτικό, η διαχείριση της οποίας βασίζεται στην επικοινωνία των υπηρεσιών ακτοφυλακής που οφείλουν να συνεργαστούν για να περιοριστούν οι ροές.

Ερντογάν, Μητσοτάκης

Το μεταναστευτικό είναι άλλωστε ένα ζήτημα που για την Ευρώπη αποτελεί προτεταιότητα καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές τον Ιούνιο χωρίς να έχουν οριστικοποιηθεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις για το άσυλο. Η Τουρκία θέλει να χαλαρώσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους πολίτες της στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιθυμούν να κάνουν διακοπές στα ελληνικά νησιά, και η Αθήνα έχει υποσχεθεί να βοηθήσει.

Γίνεται, τέλος, αναφορά και στη διαφορετική στάση που έχουν κρατήσει οι δύο πολιτικοί ηγέτες στο θέμα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, με τον Ερντογάν να χαρακτηρίζει σφαγέα και εγκληματία πολέμου τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και την ελληνική κυβέρνηση να εκφράζει ανοικτά τη στήριξή της στο Ισραήλ.