Δυο διαφορετικές δικογραφίες σχημάτισαν οι Αρχές για την υπόθεση του Έβρου, σε βάρος του ανθρώπου που «συνέλαβε» 25 μετανάστες, τους «φυλάκισε» σε τρέιλερ του οχήματος του, ανέβασε τα αδιανόητα κατορθώματα του στα social media και καλούσε τον κόσμο σε πογκρόμ, αλλά και σε βάρος 13 εκ των θυμάτων του για απόπειρα εμπρησμού.

Η μεν πρώτη, αφορά στα όσα κατηγορείται ότι διέπραξε ο 45χρονος με βαριές κατηγορίες που αφορούν σε ρατσιστικά κίνητρα και η δεύτερη, έχει ως κατηγορούμενους τους 13 μετανάστες για απόπειρα εμπρησμού στην Αλεξανδρούπολη.

Στη δικογραφία, περιέχεται σύμφωνα με πηγές, η φωτογραφία που αποτυπώνει την αυτοσχέδια κατασκευή, με την οποία οι μετανάστες ήθελαν να ανάψουν φωτιά, χωρίς όμως να διευκρινίζεται αν αυτό το έκαναν για εμπρησμό ή άλλο λόγο.

Μάλιστα, στο διαδίκτυο, είχαν αναρτήσει βίντεο οι κατηγορούμενοι που αιχμαλώτισαν τους μετανάστες, στο οποίο αποκαλύπτουν τον εμπρηστικό μηχανισμό που εντόπισαν.

Πιο αναλυτικά, σε βάρος του 45χρονου Αλβανού που κλείδωσε και βιντεοσκόπησε τους μετανάστες, αλλά και δυο ακόμη Ελλήνων ηλικίας 55 και 38 ετών, ασκήθηκε από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης ποινική δίωξη για: «Διέγερση σε διάπραξη εγκλημάτων», «Βιαιοπραγίες ή Διχόνοια με ρατσιστικά κίνητρα», «Αρπαγή με ρατσιστικά κίνητρα από κοινού», «Έκθεση σε κίνδυνο» και «Παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων».

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η υπερασπιστική γραμμή του συνηγόρου του δε, ο εντολέας του δεν άσκησε βία, λεκτική ή σωματική, δεν επέδειξε ρατσιστική συμπεριφορά, δεν χρησιμοποίησε όπλο, τους παρείχε νερό και ειδοποίησε τις Αρχές.

Στη δεύτερη δικογραφία κατηγορούνται και οι 13 αλλοδαποί εκ των οποίων οι εννέα είναι από την Συρία και οι τέσσερις από το Πακιστάν για «απόπειρα εμπρησμού με κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή», «κατασκευή και κατοχή εκρηκτικών υλών» και «παράνομη είσοδο στη χώρα».