Ο αριθμός των ανδρικών σπερματοζωαρίων έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 50% παγκοσμίως τα τελευταία 50 χρόνια, αφήνοντας τους ερευνητές να προσπαθούν να καταλάβουν γιατί. Θα μπορούσε να είναι η ρύπανση, το PFAS και άλλες πιθανές τοξίνες στα τρόφιμα και το νερό μας, η αύξηση της παχυσαρκίας και των χρόνιων ασθενειών ή ακόμα και το διαρκώς παρόν κινητό τηλέφωνο;

Μια νέα μελέτη διερεύνησε τον ρόλο των κινητών τηλεφώνων και διαπίστωσε ότι οι άνδρες ηλικίας μεταξύ 18 και 22 ετών που δήλωσαν ότι χρησιμοποιούσαν το τηλέφωνό τους περισσότερες από 20 φορές την ημέρα είχαν 21% υψηλότερο κίνδυνο για χαμηλό συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων.

Οι άνδρες είχαν επίσης 30% υψηλότερο κίνδυνο για χαμηλή συγκέντρωση σπέρματος, μια λιγότερο σημαντική μέτρηση του αριθμού των σπερματοζωαρίων σε ένα χιλιοστόλιτρο σπέρματος. Η μελέτη δεν διευκρίνισε αν οι άντρες κάλεσαν, έστειλαν μήνυμα ή χρησιμοποίησαν τα τηλέφωνά τους για να κάνουν και τα δύο. Από τη θετική πλευρά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι καθώς η τεχνολογία των τηλεφώνων βελτιώθηκε κατά τη διάρκεια των 13 ετών της μελέτης, ο αντίκτυπος στον αριθμό των σπερματοζωαρίων άρχισε να μειώνεται.

«Με ιντριγκάρει η παρατήρηση ότι το μεγαλύτερο αποτέλεσμα εμφανίστηκε προφανώς με παλαιότερα τηλέφωνα 2G και 3G σε σύγκριση με τις σύγχρονες εκδόσεις 4G και 5G. Αυτό δεν είναι κάτι που μπορώ να εξηγήσω», δήλωσε ο Allan Pacey, αναπληρωτής αντιπρόεδρος και αναπληρωτής κοσμήτορας της σχολής βιολογίας, ιατρικής και υγείας στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε δήλωση. Δεν συμμετείχε στη μελέτη. Ένα άλλο πλεονέκτημα: Δεν υπήρξε μείωση στο σχήμα και την κινητικότητα του σπέρματος, κάτι που αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο τα σπερματοζωάρια κολυμπούν στον προορισμό τους, σύμφωνα με τη μελέτη.

Κινητό τηλέφωνο: Η συχνή χρήση του μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα των σπερματοζωαρίων

«Ενώ ο αριθμός των σπερματοζωαρίων έχει σημασία, η ικανότητα του σπέρματος να κολυμπά, να έχει υγιές άθικτο DNA και να έχει το σωστό σχήμα, είναι τουλάχιστον εξίσου σημαντική», δήλωσε η Alison Campbell, επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος του Care Fertility, ενός δικτύου κλινικών γονιμότητας, σε δήλωση.

«Πρόκειται για μια συναρπαστική και νέα μελέτη που δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία ή δραστικές αλλαγές στις συνήθειες», είπε ο Campbell, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη. «Οι άνδρες που θέλουν να συλλάβουν ή θέλουν να βελτιώσουν την υγεία του σπέρματός τους θα πρέπει να ασκούνται (αλλά όχι να υπερθερμαίνονται στη βουβωνική χώρα), να τρώνε μια ισορροπημένη διατροφή, να διατηρούν ένα υγιές βάρος, να αποφεύγουν το κάπνισμα και να περιορίζουν το αλκοόλ και να αναζητούν βοήθεια εάν αντιμετωπίζουν προβλήματα σύλληψης».

Κινητό τηλέφωνο: Ένα ηλεκτρικό πεδίο

Τα κινητά τηλέφωνα έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Ωστόσο, τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων χαμηλού επιπέδου ή RF-EMF. Εάν αυτά τα κινητά τηλέφωνα εκπέμπουν στη μέγιστη ισχύ, σύμφωνα με τη μελέτη, ο περιβάλλοντας ιστός μπορεί να θερμανθεί έως και 0,5 βαθμούς Κελσίου ή περίπου 33 βαθμούς Φαρενάιτ.

«Τα κινητά τηλέφωνα στέλνουν και λαμβάνουν συνεχώς σήματα και θα λαμβάνουν και θα στέλνουν πιο έντονα σήματα όταν είναι σε χρήση», δήλωσε ο Δρ Alexander Pastuszak, επίκουρος καθηγητής χειρουργικής και ουρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα. Σολτ Λέικ Σίτι. «Αλλά ειδικά με το σύγχρονο κινητό τηλέφωνο, όπως αυτό το σήμα θα διαφέρει ανάλογα με το αν μιλάτε ή αν στέλνετε δεδομένα», είπε ο Pastuszak.

Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία ραδιοσυχνοτήτων μειώνονται σημαντικά κατά την αποστολή γραπτών μηνυμάτων και υψηλότερα κατά τη λήψη μεγάλων αρχείων, τη ροή ήχου ή βίντεο, όταν εμφανίζονται μόνο μία ή δύο γραμμές και όταν βρίσκεστε σε λεωφορείο, αυτοκίνητο ή τρένο που κινείται γρήγορα, σύμφωνα με το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Καλιφόρνια.

Συνιστάται να κρατάτε το τηλέφωνο μακριά από το σώμα και το κεφάλι – χρησιμοποιήστε το μεγάφωνο ή ακουστικά αντ ‘αυτού – και να μεταφέρετε το τηλέφωνο σε ένα σακίδιο σε ένα σακίδιο, χαρτοφύλακα ή τσάντα. Ωστόσο, το εάν αυτά τα πεδία μπορούν πράγματι να βλάψουν την ανδρική γονιμότητα, αποτελεί πηγή διαμάχης και συζητήσεων εδώ και χρόνια στην επιστημονική κοινότητα.

Μελέτες σε ποντίκια έχουν βρει ότι τα πεδία RF-EMF σε επίπεδα παρόμοια με τα κινητά τηλέφωνα μειώνουν την ανδρική γονιμότητα και συμβάλλουν στον θάνατο του σπέρματος και τις αλλαγές στον ιστό των όρχεων. Ωστόσο, άλλες μελέτες σε ζώα δεν έχουν αναπαράγει αυτά τα αποτελέσματα και υπάρχουν τεράστιες διαφορές μεταξύ ανθρώπων και ποντικών στον τρόπο δημιουργίας του σπέρματος.

Μελέτες παρατήρησης σε ανθρώπους έχουν επίσης βρει ότι η συχνή χρήση κινητών τηλεφώνων συνδέεται με μείωση της βιωσιμότητας του σπέρματος καθώς και με αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο κολυμπούσε το σπέρμα. Αλλά αυτές οι μελέτες ήταν μικρές και σύντομες. Και δεν έλεγχαν απαραιτήτως παράγοντες όπως το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ, αφήνοντας πολλούς επιστήμονες να μην εντυπωσιάζονται.

«Με έχουν ρωτήσει πολλές φορές την τελευταία δεκαετία εάν υπάρχει κάποια σχέση μεταξύ των κινητών τηλεφώνων και της ανδρικής γονιμότητας. Ωστόσο, δεν έχω πειστεί σε μεγάλο βαθμό από τα δεδομένα που έχουν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα», είπε ο Pacey. «Ωστόσο, αυτή η μελέτη είναι ένα μικρό βήμα προς τα εμπρός στη συζήτηση, επειδή αυτή είναι μια μεγάλη επιδημιολογική μελέτη που φαίνεται να έχει διεξαχθεί πολύ καλά», είπε.

«Είναι μια μελέτη στον πραγματικό κόσμο — και αυτό είναι καλό κατά τη γνώμη μου. Ωστόσο, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με την ερμηνεία του, καθώς δείχνει μόνο μια σχέση μεταξύ της χρήσης κινητού τηλεφώνου και της ποιότητας του σπέρματος».

Ποιότητα ή ποσότητα;

Οι άντρες μπορούσαν να επιλέξουν αν θα κουβαλούσαν το κινητό τους σε τσέπη παντελονιού, τσέπη στο στήθος, ζώνη μεταφοράς ή αλλού, αλλά πάνω από το 85% από αυτούς τοποθετούσαν τα τηλέφωνά τους στην τσέπη του παντελονιού τους όταν δεν το χρησιμοποιούσαν.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες που χρησιμοποιούσαν τα τηλέφωνά τους μία έως πέντε φορές την ημέρα ή λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα είχαν πολύ υψηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων και συγκέντρωση. Καθώς η χρήση του κινητού τηλεφώνου αυξανόταν, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων μειώθηκε, με τα χαμηλότερα επίπεδα μεταξύ των ανδρών που χρησιμοποιούν το τηλέφωνό τους 20 ή περισσότερες φορές την ημέρα. Οι ερευνητές αξιολόγησαν επίσης τον αντίκτυπο των κινητών τηλεφώνων σε διαφορετικές χρονικές περιόδους.

Η μεγαλύτερη συσχέτιση μεταξύ του χαμηλού αριθμού σπερματοζωαρίων και της συγκέντρωσης και της χρήσης τηλεφώνου ήταν μεταξύ 2005 και 2007. Καθώς οι εταιρείες μετακινήθηκαν από το 2G στο 5G, ο συσχετισμός εξασθενούσε, σύμφωνα με την «αντίστοιχη μείωση της ισχύος εξόδου του τηλεφώνου», ανέφερε η μελέτη. «Είναι πολύ, πολύ δύσκολο να εξαχθεί ένα οριστικό συμπέρασμα από αυτό το είδος μελέτης, επειδή δεν ελέγχεται αρκετά καλά για να μπορέσει να γίνει αυτό», είπε ο Pastuszak. «Δεν μπορούν να ελέγξουν τις καθημερινές εκθέσεις της ζωής σε ένα αστικό περιβάλλον και αυτές δεν πρέπει να υποτιμηθούν.

Ακόμη και τα επίπεδα στρες μπορούν να επηρεάσουν τη σπερματογένεση και την παραγωγή ορμονών». Ως ειδικός σε θέματα υπογονιμότητας που εργάζεται καθημερινά με ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν, ο Pastuszak επισημαίνει τη συναρπαστική πολυπλοκότητα των παραγόντων που επηρεάζουν την υπογονιμότητα, για τους οποίους ο αριθμός και η συγκέντρωση σπέρματος είναι δευτερεύοντες παράγοντες. «Ο συνολικός αριθμός σπερματοζωαρίων μπορεί να μην αντανακλά πραγματικές μειώσεις στο δυναμικό γονιμότητας», είπε. «Δεν μπορώ να κοιτάξω έναν ασθενή στα μάτια και να πω, μόνο και μόνο επειδή έχετε 100 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο με 50% κινητικότητα και αριθμό σπερματοζωαρίων 500 εκατομμύρια, ότι θα είστε γόνιμοι», είπε.

«Είναι η ποιότητα του σπέρματος που μετράει. Εάν έχετε ποιοτικό σπέρμα, υπάρχει μια καλή, αξιοπρεπής ή ακόμα και μεγάλη πιθανότητα να κάνετε παιδί, ακόμα κι αν έχετε κυριολεκτικά μια χούφτα σπέρματος».

Πηγή; CNN

*Photo Credits: Unsplash