Ίσως βρισκόμαστε κοντά στην επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, καθώς και επίσημα πρόκειται να ξεκινήσουν συνομιλίες, όπως ανακοίνωσε η UNESCO. Για την ακρίβεια, αιφνιδιαστική ήταν η ανακοίνωση πως η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο θα ξεκινήσουν τις συνομιλίες για να φύγουν τα αρχαία γλυπτά από το Βρετανικό Μουσείο.

Οι συνομιλίες για την πιθανή επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα ανακοινώθηκε από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την προώθηση της επιστροφής πολιτιστικών αγαθών στις χώρες προέλευσής τους ή της αποκατάστασής τους σε περίπτωση παράνομης ιδιοποίησης, η οποία ξεκίνησε την 23η σύνοδό της στο Παρίσι αυτή την εβδομάδα.

Έχοντας πια συμφωνήσει και οι δύο πλευρές, η συνάντηση θα κανονιστεί σύντομα. Οι προσπάθειες της Ελλάδας για τον επαναπατρισμό των αντικειμένων συνεχίζονται από το 1983, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν ενταθεί.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της UNESCO, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα απάντησαν στη Γραμματεία στις 8 Απριλίου και στις 18 Απριλίου 2022, αντίστοιχα, περιγράφοντας τις ενέργειες που αναλήφθηκαν για τη συνέχιση του διαλόγου για την υπόθεση αυτή.

Και τα δύο κράτη ανέφεραν τη διμερή συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Boris Johnson και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο τον Νοέμβριο του 2021, κατά την οποία ο Johnson επανέλαβε τη μακροχρόνια θέση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι αυτό το θέμα παραμένει για τους Καταπιστευματοδόχους του Βρετανικού Μουσείου.

Συνολικά, το Βρετανικό Μουσείο κατέχει 15 μετόπες, 17 φιγούρες από τα αετώματα και ένα τμήμα 247 μέτρων της αρχικής ζωφόρου, τα οποία, όπως υποστηρίζει το ίδρυμα, αποκτήθηκαν νόμιμα κατά τη διάρκεια μιας περιόδου κατά την οποία η Ελλάδα βρισκόταν υπό οθωμανική κυριαρχία.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Kamala Harris: Ενθουσιασμένη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη – Η ανάρτησή της μετά την ομιλία του Έλληνα Πρωθυπουργού

Είναι ο Zelensky… Ρώσος; Οι φωτογραφίες από το «διαβατήριό» του που το υπονοούν

Πόσο γρήγορα θα μπορούσαν Φινλανδία και Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ;