Τον γύρο του διαδικτύου κάνει η είδηση ότι ο Zelensky είναι Ρώσος, μετά από δημοσιεύματα φιλορωσικών και μη ειδησεογραφικών sites. Σύντομα, η είδηση «εκτοξεύτηκε» και μεταδόθηκε και από ξένα μέσα που αναρωτιούνται ποια είναι η πραγματική εθνικότητα του Ουκρανού Προέδρου.

Οι πληροφορίες αυτές προκάλεσαν κύμα αμφιβολιών για το εάν ο 44χρονος Πρόεδρος είναι ικανός να έχει αυτό το αξίωμα εάν είναι όντως ρωσικής εθνικότητας.

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί ότι Zelensky δεν είναι Ουκρανός αλλά Ρώσος φαίνεται να είναι ψευδείς όπως διαπίστωσαν διάφοροι φορείς διασταύρωσης ειδήσεων.

Όλα ξεκίνησαν τον Μάρτιο, όταν δημοσιεύτηκε φωτογραφία του φερόμενου διαβατηρίου του. Τότε, κανάλια φιλικά προσκείμενα προς την Ρωσία άρχισαν να μεταδίδουν την είδηση δείχνοντας μάλιστα ως πειστήριο ένα διαβατήριο με την φωτογραφία του Zelensky από το 2001 και ρωσική σφραγίδα.

Σύντομα, αποδείχτηκε ότι τέτοιο διαβατήριο θα μπορούσε να έχει εκδοθεί μόνο από το 2004 και μετά, καθιστώντας το συγκεκριμένο πειστήριο «fake news». Όμως, αφού διάφοροι αναγνώστες ξανά αλίευσαν την είδηση η οποία είχε «πνιγεί» τον Μάρτιο, έγινε ξανά viral τις τελευταίες μέρες, όπου μεταδόθηκε και από μέσα του ξένου Τύπου.

Το BBC ανέλυσε την εικόνα του διαβατηρίου και διαπίστωσε ότι δεν πρόκειται για φωτογραφία διαβατηρίου, αλλά για μια παλιά φωτογραφία που βρίσκεται σε μια ρωσική ιστοσελίδα και συγκεκριμένα σε ένα άρθρο για την «ιστορία αγάπης» του Ουκρανού προέδρου με την σύζυγό του. Η φωτογραφία ήταν από προσωπικό άλμπουμ και έτσι θα ήταν δύσκολο να εντοπιστεί η πρωτότυπη.

Ο ερευνητής Max Bernhard δε, εντόπισε περαιτέρω στοιχεία ότι το διαβατήριο ήταν πλαστό. Ανακάλυψε ότι η ημερομηνία έκδοσης δεν ταίριαζε με τις άλλες πληροφορίες στο διαβατήριο και φαίνεται ότι δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι λογισμικού που δημιουργεί πλαστά ρωσικά διαβατήρια.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Πόσο γρήγορα θα μπορούσαν Φινλανδία και Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ;

Εύβοια: Εντοπίστηκε σώος ο 36χρονος που χάθηκε στο όρος Δίρφυς

Πρίγκιπας Harry εναντίον social media: «Κερδοσκοπούν σε βάρος των παιδιών» – Ζητά να θεσπιστούν νόμοι