Στα ύψη, για τα δεδομένα της εποχής, θα φτάσει σήμερα η θερμοκρασία σε αρκετές περιοχές της χώρας με το θερμόμετρο να δείχνει ακόμη και 24 βαθμούς, ωστόσο από αύριο, αλλάζει το σκηνικό του καιρού, με κύρια χαρακτηριστικά, τις βροχές, τις καταιγίδες και την πτώση της θερμοκρασίας.

Σήμερα, νεφώσεις με τοπικές βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες στα δυτικά και στα βόρεια τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες περιλαμβάνει το «μενού, ενώ η ορατότητα τις βραδινές ώρες στα δυτικά ηπειρωτικά θα είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 με 8 μποφόρ και η θερμοκρασία θα φτάσει τους 19 με 22 βαθμούς και στη βόρεια Κρήτη τους 23 με 24 βαθμούς Κελσίου.

Αύριο όμως το σκηνικό του καιρού αλλάζει, καθώς αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στα κεντρικά, τα βόρεια και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες.

Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις πρόσκαιρα πιο πυκνές, την ώρα που οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης στα νότια.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά και τα βόρεια όπου θα φτάσει τους 17 με 19 βαθμούς. Στις υπόλοιπες περιοχές θα φτάσει τους 20 με 22 και τοπικά στη βόρεια Κρήτη τους 25 βαθμούς Κελσίου.

Ο Κλέαρχος Μαρουσάκης είχε μιλήσει για τα σκαμπανεβάσματα του καιρού, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Τη μία μέρα μπορεί να ανεβαίνει η θερμοκρασία, ενώ την επόμενη μέρα μπορεί να έχουμε βροχές και πτώση της θερμοκρασίας. Αυτό θα συνεχιστεί και μέχρι το πρώτο 10ήμερο του Απρίλη. Μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη τα σκαμπανεβάσματα του καιρού θα είναι έντονα. Ας ελπίσουμε μέχρι την Κυριακή του Πάσχα ο καιρός να είναι καλός, ώστε να μπορέσει και ο κόσμος να κινηθεί προς την ύπαιθρο», επισήμανε ο μετεωρολόγος του Open.

Για «καιρικό καρδιογράφημα» έκανε λόγο ο Γιάννης Καλλιάνος θέλοντας να περιγράψει τις αλλαγές του καιρού. «Από τη Δευτέρα ξεκινάει η επέλαση του προχωρημένου φθινοπώρου υπό την έννοια αλλού και χειμώνα.

Πάμε για βροχές, μπόρες, κατά τόπους ισχυρές καταιγίδες. Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι οι δείκτες αστάθειας είναι αρκετά ανεβασμένοι και η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων από Δευτέρα και έπειτα με αποτέλεσμα να έχουμε έντονη κεραυνική δραστηριότητα και κατά τόπους έντονες καταιγίδες και κίνδυνο για πλημμυρικά φαινόμενα», ήταν τα λόγια του μετεωρολόγου του Mega.

Ο Γιάννης Καλλιάνος ανέφερε παράλληλα ότι είναι πιθανή η πτώση της θερμοκρασίας, γύρω στους 8 βαθμούς Κελσίου, κάτι που μπορεί να φέρει χιόνια στην ηπειρωτική χώρα Μακεδονίας και Θράκης.