Μέχρι την Πρωτοχρονιά, ο καιρός θα κυλήσει τις επόμενες μέρες με ανοιξιάτικες θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα.

Αλλαγή του καιρού θα σημειωθεί την πρώτη ημέρα του 2024, όχι ωστόσο όσον αφορά τις μέγιστες θερμοκρασίες, οι οποίες θα παραμείνουν υψηλότερες από τις συνηθισμένες για την εποχή.

Κύριο χαρακτηριστικό τους θα είναι οι βροχές, οι οποίες την Τρίτη 2 Ιανουαρίου θα «σκεπάσουν» αρκετά μεγάλο μέρος της χώρας.

Ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου τόνισε πως η μεγάλη αλλαγή στο σκηνικό του καιρού θα έρθει από την 6η Ιανουαρίου, των Φώτων, όπου οι ψυχρές αέριες μάζες από τα βόρεια θα «κατηφορίσουν» προς τη χώρα μας, με αποτέλεσμα να ρίξουν τον υδράργυρο. Μετά τις 7-8 Ιανουαρίου «υπάρχουν ενδείξεις ότι ο καιρός θα εναρμονιστεί με την εποχή», είπε.

ΕΜΥ: Η πρόγνωση του καιρού ανά περιοχή σήμερα Πέμπτη (28/12)

Για περίπου μία εβδομάδα ο καιρός θα παραμείνει σχεδόν ανοιξιάτικος και το σκηνικό δεν θα θυμίζει την περίοδο Χριστουγέννων-Πρωτοχρονιάς, αλλά… Πάσχα.

Σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, για σήμερα Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου θα επικρατεί γενικά αίθριος καιρός με λίγες τοπικές νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις πρωινές και βραδινές ώρες κυρίως στις θαλάσσιες και τις παράκτιες περιοχές. Από το βράδυ αραιές νεφώσεις θα κάνουν την εμφάνισή τους στα δυτικά.

Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια και θα σχηματιστεί κατά τόπους ομίχλη.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά και τα βόρεια μεταβλητοί ασθενείς και στα υπόλοιπα από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στο Αιγαίο τοπικά 5 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε υψηλά για την εποχή επίπεδα και θα φτάσει στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά και το Ιόνιο τους 16 με 18°C, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 20 βαθμούς και στην ανατολική και νότια νησιωτική χώρα τους 19 με 21°C.

Στη δυτική Μακεδονία θα σημειωθεί κατά τόπους παγετός νωρίς το πρωί.

Αττική

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες τοπικές νεφώσεις τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 4 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 7 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Θεσσαλονίκη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις, οι οποίες τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους αυξημένες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 4 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Γενικά αίθριος. Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες τις πρωινές ώρες και βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς και τις πρωινές ώρες στο Θρακικό ανατολικοί μέχρι 4 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 2 έως 16 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, Δυτική Στερεά, Δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις τις πρωινές και βραδινές ώρες, οπότε στις θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές θα είναι κατά τόπους αυξημένες.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 5 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις τις πρωινές και βραδινές ώρες. Στις Σποράδες λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 Μποφόρ και από το βράδυ μεταβλητοί ασθενείς.
Θερμοκρασία: Από 2 έως 17 βαθμούς Κελσίου.

Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις τις πρωινές και βραδινές ώρες, οπότε στις θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές θα είναι κατά τόπους αυξημένες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 5 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες κυρίως στην Κρήτη, όπου τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Βόρειοι 4 με 5 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ανατολικού Αιγαίου – Δωδεκάνησα

Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα νότια τοπικά 5 Μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Αρναούτογλου: Ηλιοφάνεια μέχρι και την Παρασκευή (29/12)

Σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, ο ανοιξιάτικος καιρός θα παραμείνει και τις επόμενες ημέρες.

Σήμερα Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου θα κυριαρχήσει ηλιοφάνεια σχεδόν παντού, με περιορισμένη την ορατότητα νωρίς το πρωί στις ευπαθείς στην ομίχλη περιοχές.

Στη βόρεια Κρήτη κάποιες χαμηλές νεφώσεις ίσως δώσουν ασθενείς τοπικές βροχές μεταξύ προμεσημβρινών και μεταμεσημβρινών ωρών.

Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως από βόρειες διευθύνσεις στα 4 με 5, τοπικά μέχρι και 6 Μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο θα πνέουν από διάφορες διευθύνσεις στα 2 με 4 Μποφόρ.

Στην Αττική θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και τη νύχτα ξαστεριά. Οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση 3-4 Μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί ανάμεσα στους 8 και τους 19 βαθμούς Κελσίου.

Στην Κεντρική Μακεδονία θα επικρατήσει ηλιοφάνεια και τη νύχτα ξαστεριά. Οι άνεμοι θα πνέουν στα 2 με 4 Μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 5 και 15 βαθμών Κελσίου.

Η Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου θα κυλήσει με αρκετή ηλιοφάνεια παντού και κάποιες αραιές συννεφιές που θα πυκνώνουν πρόσκαιρα.

Το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου και την Κυριακή 31 του μήνα, τελευταία ημέρα του χρόνου, θα υπάρχει αρκετή συννεφιά στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Ασθενείς τοπικές βροχές ίσως σημειωθούν στα δυτικά, στην Κρήτη και στο Ανατολικό Αιγαίο. Ωστόσο, η θερμοκρασία δεν θα επηρεαστεί, καθώς θα παραμείνει σχεδόν στα ίδια επίπεδα.

Κάτι ανάλογο θα συμβεί και την Πρωτοχρονιά. Κάποιες βροχές στη δυτική Ελλάδα, στα νησιά του ανατολικού και νοτιοανατολικού Αιγαίου, καθώς και στην Κρήτη αναμένεται να είναι άστατος ο καιρός μέχρι και τις προμεσημβρινές/μεσημβρινές ώρες.

Ωστόσο, στις 2 Ιανουαρίου, ημέρα Τρίτη, θα υπάρχουν περισσότερες βροχές, ωστόσο σε Αττική και Θεσσαλονίκη δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες για κάτι ανάλογο. Την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου τα σύννεφα θα «εξαφανιστούν» από τις περισσότερες περιοχές.

Οι αέριες μάζες δείχνουν ότι δεν θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στη θερμοκρασία για αρκετές ημέρες. Αυτό θα αλλάξει γύρω στις 6 Ιανουαρίου, την ημέρα των Φώτων, ενώ μετά τις 7-8 του επόμενου μήνα τα προγνωστικά μοντέλα δείχνουν ότι ο καιρός θα εναρμονιστεί με την εποχή.

Ο καιρός μέχρι και την Πρωτοχρονιά

Πρόγνωση για την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου

Αραιές νεφώσεις, πυκνότερες στα δυτικά, κεντρικά και τα βόρεια. Στη δυτική Ελλάδα ενδέχεται να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές.

Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές και νοτιοδυτικές διευθύνσεις 3 με 4 και στα νότια πελάγη τοπικά έως 5 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα βορειοδυτικά.

Πρόγνωση για το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου

Αραιές νεφώσεις κατά τόπους πιο πυκνές. Στα δυτικά και την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα οι νεφώσεις θα είναι αυξημένες και παροδικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 3 με 4 και στο νότιο και ανατολικό Αιγαίο τοπικά 5 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Πρόγνωση για την Κυριακή 31 Δεκεμβρίου

Γενικά νεφελώδης. Οι νεφώσεις θα είναι πιο αραιές στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη και πιο πυκνές στα νότια και το ανατολικό Αιγαίο, όπου παροδικά θα σημειωθούν τοπικές βροχές.

Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 Μποφόρ και βορειοανατολικοί πρόσκαιρα μέχρι 5 Μποφόρ στο βόρειο Αιγαίο.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά.

Πρόγνωση για την Πρωτοχρονιά

Στο Ιόνιο και την ηπειρωτική χώρα, αρχικά λίγες νεφώσεις που σταδιακά από το μεσημέρι και από τα δυτικά θα πυκνώσουν και από το βράδυ θα σημειωθούν βροχές στην Ήπειρο.

Στην Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου, νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με τοπικές βροχές που σταδιακά θα περιοριστούν στο ανατολικό Αιγαίο.

Οι άνεμοι από διάφορες διευθύνσεις 3 Μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά σε νοτιοδυτικούς 4 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή, σε επίπεδα λίγο υψηλότερα από τα κανονικά.