Σοβαρά προβλήματα σε περιοχές που επλήγησαν και από την πρόσφατη κακοκαιρία Daniel, προκάλεσε η… νέα κακοκαιρία Elias που πλήττει τη χώρα.

Στη Βόρεια Εύβοια πλημμύρισαν αρκετά σπίτια λόγω του μεγάλου όγκου νερού που έπεσε, ενώ μικρές κατολισθήσεις σημειώθηκαν στην Ιστιαία και στις… ταλαιπωρημένες Ροβιές όπου δρόμοι κόπηκαν ξανά στα δύο και τα νερά επίσης μπήκαν μέσα στα σπίτια.

Είναι ενδεικτικό ότι στις Ροβιές έπεσαν 160mm νερού, στη Βατερή 150mm, και στη Λίμνη 150mm

Από τις 4:00 το πρωί δοκιμάζεται και η Χαλκίδα. Μεγάλος όγκος νερού πέφτει μέσα στην πόλη, με την πυροσβεστική υπηρεσία να παρεμβαίνει για απάντληση υδάτων στα πλημμυρισμένα υπόγεια.

Σοβαρά προβλήματα σε περιοχές που πέρασαν δύσκολα και με την κακοκαιρία Daniel, προκάλεσε στην Εύβοια η κακοκαιρία Elias.

Καταιγίδες έπληξαν την Αττική τόσο τα ξημερώματα όσο και νωρίς το πρωί με την κακοκαιρία Elias να κάνει την εμφάνισή της όπως άλλωστε αναμενόταν. Το ευτυχές είναι ότι μέχρι τώρα δεν φαίνεται να έχουν προκληθεί σοβαρά προβλήματα, αν εξαιρέσει βέβαια κάποιος την κίνηση που σε κάποιους δρόμους είναι… απελπιστική.

Όπως ενημέρωσε η Πυροσβεστική, οι κλήσεις για αντλήσεις υδάτων μέχρι το ξημέρωμα ήταν ελάχιστες και προέρχονταν από Μαρούσι, Παλλήνη, Βριλήσσια και Πεντέλη.

Έντονη βροχόπτωση σε διάφορες περιοχές της χώρας

Η κακοκαιρία έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της και σε άλλες περιοχές, καθώς από το πρωί σημειώνονται καταιγίδες στη Στερεά Ελλάδα, τη Φωκίδα, την Εύβοια, την Ευρυτανία, την ορεινή Κορινθία και τη Θεσσαλία.

Ειδικότερα, λόγω των καταιγίδων, φερτά υλικά έπεσαν σε σημεία της επαρχιακής οδού Πούντας-Καλαβρύτων, αλλά και στην επαρχιακή οδό Βαλιμής- Ζαρούχλας, στην Αιγιάλεια. Στις δύο προαναφερόμενες περιοχές βρέθηκαν μηχανήματα της αυτοδιοίκησης, για να απομακρύνουν από το οδόστρωμα τα φερτά υλικά.

Στην Πάτρα, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, καταγράφηκε συγκέντρωση υδάτων σε σημεία του οδοστρώματος της παραλιακής λεωφόρου, Ακτή Δυμαίων, ενώ η πυροσβεστική δέχτηκε μικρό αριθμό κλήσεων για απαντλήσεις υδάτων. Επίσης, κλήσεις για απαντλήσεις υδάτων δέχθηκε και η πυροσβεστική υπηρεσία Αιγίου.

Στο μεταξύ, μέσω αμφιδρόμησης του ρεύματος κυκλοφορίας προς Πάτρα, συνεχίζεται η κίνηση σε τμήμα του αυτοκινητόδρομου Πατρών-Αθηνών, στο ύψος της Αιγιάλειας, με κατεύθυνση προς Αθήνα, το οποίο έχει κλείσει από το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας, λόγω των λασπορροών και φερτών υλικών από καμμένες περιοχές.

Η αμφιδρόμηση έχει τεθεί σε ισχύ από τον σταθμό διοδίων του Ελαιώνα στο 163,5ο χιλιόμετρο, έως το 160,6ο χιλιόμετρο.

κακοκαιρία Elias

Σε επιφυλακή ο Παλαμάς Καρδίτσας

Σε επιφυλακή, διατηρώντας παράλληλα την πρέπουσα ψυχραιμία, είναι οι κάτοικοι του Παλαμά, μετά τα όσα καταστροφικά βίωσαν με την κακοκαιρία Daniel τις τελευταίες ημέρες, και ενόψει της επέλασης της νέας κακοκαιρίας «Elias».

Όπως τονίζει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Παλαμά κ. Δημήτρης Τσιγαρδάς, η κατάσταση μέχρι τώρα είναι πιο ήπια και ήρεμη σε σχέση με την κακοκαιρία Daniel, κατά την οποία ο Δήμος Παλαμά είχε τα περισσότερα προβλήματα με ανυπολόγιστες καταστροφές, καθώς δέχθηκε τον μεγαλύτερο όγκο βροχής.

Σημειώνεται πως το τοπικό συντονιστικό όργανο του Δήμου Παλαμά, όπως ανακοινώθηκε, συνεδρίασε και καθόρισε τις θέσεις συγκέντρωσης των κατοίκων κάθε κοινότητας για το ενδεχόμενο πλημύρας. Αποφασίστηκε ότι εφόσον απαιτηθεί εκκένωση οικισμού/ών λόγω σοβαρών πλημμυρικών φαινομένων, όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες να φιλοξενηθούν στα ψηλότερα σπίτια και οι υπόλοιποι να φύγουν από τα σπίτια τους στις προκαθορισμένες θέσεις που υπάρχουν σε κάθε κοινότητα

Ανοικτά τα σχολεία στην Αττική

Αλαλούμ επικράτησε με τα σχολεία στην Αττική και το αν τελικά θα λειτουργήσουν. Αρχικά υπήρχαν αμφιβολίες από την Περιφέρεια για το αν θα έπρεπε να παιδιά να εκτεθούν σε οποιοδήποτε κίνδυνο, ωστόσο ο Γιώργος Πατούλης ενημερώθηκε από την ΕΜΥ ότι η καταιγίδα δεν θα κρατήσει πολύ και η κακοκαιρία θα εξασθενήσει σύντομα, οπότε κι έδωσε την εντολή τα σχολεία να λειτουργήσουν κανονικά.