Η Κίνα φαίνεται να έχει αποφασίσει ότι θα στηρίξει οικονομικά την Ρωσία, κάτι που ανησυχεί τους Αμερικάνους αξιωματούχους. Ακόμα, σκέφτεται να στείλει στρατιωτική ενίσχυση, όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως είπε στο CNN δυτικός αξιωματούχος και Αμερικανός διπλωμάτης.

Ο Jake Sullivan, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, εξέθεσε την υπόθεση των ΗΠΑ κατά της εισβολής σε μια συνάντηση στη Ρώμη με τον Κινέζο ομόλογό του, Yang Jiechi. Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ προειδοποίησε για «πιθανές επιπτώσεις και συνέπειες» για την Κίνα εάν θα υπάρξει υποστήριξη προς τη Ρωσία, λέγοντας ότι η Μόσχα προσποιήθηκε ότι ενδιαφέρεται για τη διπλωματία ενώ προετοιμαζόταν για εισβολή.

Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στη Ρώμη δεν περίμενε ότι οι Κινέζοι διπλωμάτες θα διαπραγματευθούν. «Ήταν μια έντονη επτάωρη συνεδρία, που αντικατοπτρίζει τη βαρύτητα της στιγμής, καθώς και τη δέσμευσή μας να διατηρήσουμε ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας. Αυτή η συνάντηση δεν αφορούσε τη διαπραγμάτευση συγκεκριμένων θεμάτων ή αποτελεσμάτων, αλλά μια ειλικρινή, άμεση ανταλλαγή απόψεων»», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης.

Στόχος ήταν να παραμείνει ανοιχτό το παράθυρο της επικοινωνίας των ΗΠΑ με την Κίνα, παρά την εκκολαπτόμενη εταιρική σχέση μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου. Παρόλα αυτά πιστεύουν ότι η Κίνα δεν θα αλλάξει την θέση της. Σε ένα διπλωματικό τηλεγράφημα, οι ΗΠΑ μετέφεραν στους συμμάχους τους στην Ευρώπη και την Ασία, ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να βοηθήσει την Ρωσία, η οποία ζήτησε στρατιωτική υποστήριξη.

Μέσα σε αυτή βρίσκονται οπλισμένα drones και διάφορες μορφές πυρομαχικών, αλλά οποιαδήποτε στρατιωτική μεταφορά δεν είναι απλή υπόθεση. Ο ρωσικός στρατός ζητά επίσης σιτηρέσιο, σύμφωνα με το CNN, κάτι που υπογραμμίζει τα σοβαρά υλικοτεχνικά του προβλήματα σε μια σύγκρουση που είχαν υποτιμήσει. Η Ρωσία ζητά χρηματοοικονομική στήριξη. καθώς μετά από τις κυρώσεις, κινδυνεύει να αθετήσει τις πληρωμές του χρέους της και των τοκομεριδίων της, την Τετάρτη, αν και θα έχει περίοδο χάριτος 30 ημερών.

Γιατί η Κίνα μπορεί να βοηθήσει την Ρωσία

Η Μόσχα δεν έχει πλέον πρόσβαση σε σχεδόν σε όλα τα αποθέματα χρυσού και συναλλάγματος των 640 δισ. δολαρίων της, αλλά διατηρεί μέρος αυτών των αποθεμάτων σε γιουάν. Με λίγα λόγια το Πεκίνο θα μπορεί να παρέμβει για να την βοηθήσει, καθώς είναι ξεκάθαρο ότι Ρωσία και Κίνα στοχεύουν να βάλουν ένα τέλος στην παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ. Εάν συμβεί αυτό, τότε οι ΗΠΑ θα στραφούν στους συμμάχους στην Ευρώπη, καλώντας τους να επανεξετάσουν τις σχέσεις τους με το Πεκίνο.

«Είναι πραγματικά ένα έργο του Xi Jinping. Είναι σίγουρα πίσω από αυτή τη στενότερη συνεργασία με τη Ρωσία», είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος. Δύο αξιωματούχοι, πάντως, δήλωσαν ότι η Κίνα για να αποφύγει τις οικονομικές συνέπειες μπορεί να περιορίσει την βοήθεια που θα παράσχει. Μπορεί να παρέχει κάποια οικονομική και διπλωματική υποστήριξε με άλλες μορφές, όπως με ψήφους αποχής στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Joe Biden είναι πιθανό να ταξιδέψει στην Ευρώπη για περαιτέρω διαβουλεύσεις με τους συμμάχους, είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν τα σχέδια του. Κανένα ταξίδι δεν είναι ακόμα οριστικοποιημένο. Η κυβέρνησή του εξετάζει και το ενδεχόμενο να επισπεύσει την επανεγκατάσταση Ουκρανών προσφύγων. Ο Αμερικανός πρόεδρος ενδέχεται να αντιμετωπίσει αυξημένη πίεση για να βοηθήσει τους πρόσφυγες, καθώς ο Volodomyr Zelensky αναμένεται να μιλήσει για αυτό σε κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου.

Με πληροφορίες από CNN, Guardian

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Το μοναδικό ευρωπαϊκό κράτος (εκτός Λευκορωσίας) που στηρίζει τη Ρωσία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δυνατές εκρήξεις στο Κιέβο – Ο Zelensky καλεί τα ρωσικά στρατεύματα να παραδοθούν

Marina Ovsyannikova: Βρέθηκε η δημοσιογράφος που ύψωσε το πανό σε ρωσικό δίκτυο – Στο δικαστήριο με τον δικηγόρο της