Όσο προχωράμε προς την καρδιά του καλοκαιριού, τόσο τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται. Πλέον ξεπερνούν τα 25.000, με τους ειδικούς να υπολογίζουν πως τα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας, είναι περίπου 200.000. Το νέο κύμα κορωνοϊού σφυροκοπά ολόκληρη την Ευρώπη, την ώρα που τα μέτρα έχουν «παγώσει» μέχρι το Φθινόπωρο. Το πολύ ενθαρρυντικό είναι πως η αύξηση στα κρούσματα, δεν έχει οδηγήσει σε αύξηση στους θανάτους και τις νοσηλείες στις ΜΕΘ.

Κι αυτός είναι ο λόγος που η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει φέρει νέα μέτρα, χωρίς να σημαίνει ότι θα παραμείνει κι έτσι. Διότι τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι φωνές των επιστημόνων που θέτουν και πάλι την υποχρεωτικότητα της χρήσης της μάσκας στους κλειστούς χώρους, περίπου πέντε εβδομάδες μετά την αναστολή της. Υπενθυμίζεται ότι η μάσκα είναι υποχρεωτική σε συγκεκριμένους εσωτερικούς χώρους, όπως τα ΜΜΜ, τα νοσοκομεία, τα πλοία. Και όποιος έχει ταξιδέψει με πλοίο τον τελευταίο μήνα, θα έχει παρατηρήσει πως είναι λίγοι εκείνοι που την φοράνε.

Όπως επισημάνθηκε στο πλαίσιο της ενημέρωσης των δημοσιογράφων από τον πρόεδρο και τους δύο αντιπροέδρους του ΕΟΔΥ την περασμένη Δευτέρα, η επαναφορά της μάσκας θα επανεξεταστεί από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων βάσει και των επιδημιολογικών δεδομένων, δεν αποκλείεται να συζητηθεί και κατά τη σημερινή τακτική συνεδρίαση.

Από την πλευρά του, πάντως, ο γενικός γραμματέας, Μάριος Θεμιστοκλέους, μιλώντας για τα μέτρα που ανεστάλησαν είπως πως «είμαστε χώρα που κρατάμε τα περισσότερα μέτρα σε σύγκριση με τις άλλες χώρες και μάλιστα καθυστερήσαμε πολύ στην άρση τους». Ενώ αναφορικά με τη μάσκα, ανέφερε ότι «η υποχρεωτική μάσκα παντού δεν τίθεται προς το παρόν στο τραπέζι των συζητήσεων καθώς πρέπει να μπούμε σε μια καινούργια καθημερινότητα, στην οποία θα συνυπάρξουμε με τον ιό, ακόμη και με αυτή την αύξηση των κρουσμάτων».

Που εντοπίζεται η μεγαλύτερη αύξηση κρουσμάτων

Οι τουριστικές περιοχές βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο κάδρο, με την Κρήτη, τα νησιά του νοτίου Αιγαίου και τα Επτάνησα να μετρούν μεγάλο αριθμό δηλωμένων κρουσμάτων. Αναφορικά με τους επιστήμονες, η αύξηση σε δημοφιλείς, νησιωτικές περιοχές είναι λιγότερο ανησυχητική αφενός γιατί τα νησιά είναι εν μέρει γεωγραφικά απομονωμένα, αφετέρου λόγω της νεαρής ηλικίας του κυρίου όγκου των τουριστών.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να δημιουργηθούν ή όχι ξενοδοχεία πανδημίας στα νησιά όπου και παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων ο Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε πως πλέον η Πολιτεία μπορεί να το διαχειριστεί. «Υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που έχουν καταργήσει την απομόνωση. Ο κορωνοϊός θα πρέπει να ενταχθεί στην κοινωνική μας ζωή».

Γκίκας Μαγιορκίνης: Γιατί δεν χρειάζεται να γίνει υποχρεωτική η μάσκα;

Με ανάρτηση του στο Facebook, ο Γκίκας Μαγιορκίνης απαντά σε όσους ζητούν λήψη νέων μέτρων για τον κορονοϊό, με φόντο το έκτο κύμα της πανδημίας που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

«Κάθε φορά που έχουμε έξαρση του κορονοϊού ακούγονται ‘φωνές’ για την λήψη μέτρων. Αυτό που ο ευρύς κόσμος έμαθε ως ‘μέτρα’ είναι οι λεγόμενες μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις (π.χ. lockdown, κοινωνική αποστασιοποίηση, χρήση μάσκας). Κεντρικός ρόλος των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων (ΜΦΠ) είναι η μείωση του ενεργού αριθμού αναπαραγωγής (γνωστό και ως Rt) μέσω της πλήρους αποφυγής της μόλυνσης των ατόμων.

Ο ρόλος των ΜΦΠ στις πρώτες φάσεις της πανδημίας ήταν καταλυτικός γιατί μας βοήθησε να επιπεδώσουμε την καμπύλη της επιδημίας με αποτέλεσμα να έχουμε μία πιο διαχειρίσιμη πίεση στα νοσοκομεία. Επίσης μας βοήθησε να κερδίσουμε χρόνο ώστε να αναπτύξουμε επαρκείς φαρμακευτικές παρεμβάσεις, δηλαδή τα εμβόλια και τα φάρμακα.

Η χρήση των ΜΦΠ στην φάση της πανδημίας που βρισκόμαστε, όπου η εκρίζωση ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΗ, έχει παρερμηνευθεί από πολλούς. Κάποιοι νομίζουν ότι η έξαρση της πανδημίας είναι “μπόρα που έρχεται και φεύγει”, απλά να προφυλαχθούμε μέσω ΜΦΠ και θα περάσει…. Αυτό δεν ισχύει…. Η λήψη ΜΦΠ κυρίως επιπεδώνει την καμπύλη, δεν μειώνει δραματικά τον αριθμό των μολύνσεων σε βάθος χρόνου καθώς με την αναστροφή των ΜΦΠ, που αργά η γρήγορα πρέπει να γίνει, αμέσως θα δούμε πάλι έξαρση μέχρι να επιτευχθεί το προσωρινό τείχος ανοσίας που θα οδηγήσει τελικά την έξαρση σε ύφεση. Ο λόγος που εγκαταλείπονται ως οριζόντια μέτρα πλέον είναι διότι αυτή την στιγμή δεν διαφαίνεται να υπάρχει ανάγκη επιπέδωσης της καμπύλης.

Επίσης όσοι ασχολούμαστε με θέματα δημόσιας υγείας γνωρίζουμε ότι σε βάθος χρόνου οι συμπεριφορικές παρεμβάσεις που μειώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων δεν έχουν παρατεταμένη συμμόρφωση. Το να βάζουμε απέναντι τον κόσμο που έχει “κουραστεί” μετά από 2 χρόνια και να τον “πυροβολάμε” δεν βοηθάει καθόλου σε αυτή τη φάση.

Από την άλλη το μεγάλο πλεονέκτημα των φαρμακευτικών παρεμβάσεων είναι ότι επιταχύνουν την ύφεση μίας έξαρσης καθώς: 1) μείωνουν την πιέση στο σύστημα υγείας, ενώ 2) επιταχύνουν και ενισχύουν το απαραίτητο (έστω και προσωρινό) τείχος ανοσίας που θα οδηγήσει σε ύφεση την έξαρση.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Ρώμη: Απαγορεύει τις βόλτες με άμαξα – Δεν θα κακοποιούνται πια τα άλογα για χάρη του τουρισμού

Amanzoe: Το πολυτελές ξενοδοχείο που απειλήθηκε από τη φωτιά στο Κρανίδι – Μοιάζει σαν μια σύγχρονη Ακρόπολη

Donald Trump: Μπορεί να παραπεμφθεί σε δίκη για την εισβολή στο Καπιτώλιο