Τελειωμό δεν έχουν τα βάσανα χιλιάδων Παλαιστινίων οι οποίοι εγακτέλειψαν εχθές τη βόρεια Γάζα, διανύοντας χιλιόμετρα πεζή, με φόντο την εντατικοποιημένη χερσαία και αεροπορική εκστρατεία του Ισραήλ, που ισχυρίζεται ότι επιχειρεί στην «καρδιά» της πόλης.

Γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι και άτομα με κινητικά προβλήματα κατέβηκαν σε έναν από τους δύο αυτοκινητόδρομους που ενώνουν βορρά και νότο στη Γάζα, κατά μήκος ενός διαδρόμου εκκένωσης που ανακοίνωσαν οι ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις.

Μια έφηβη, μεταξύ του πλήθους, συνέκρινε το μαζικό κίνημα με τη «Νάκμπα», τον αραβικό όρο για την εκδίωξη των Παλαιστινίων από τις πόλεις τους κατά την ίδρυση του Ισραήλ.

Η χθεσινή ήταν η πέμπτη συναπτή ημέρα που οι ισραηλινές δυνάμεις άνοιξαν ανθρωπιστικό διάδρομο και, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, ο αριθμός των ατόμων που δραπετεύουν από την εμπόλεμη ζώνη αυξάνεται συνεχώς.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν ότι 2.000 είχαν διαφύγει στα νότια την Κυριακή, ενώ μέχρι και την Τρίτη έφτασαν τις 15.000. Η ισραηλινή κυβέρνηση δήλωσε ότι 50.000 κάτοικοι της Γάζας ταξίδεψαν, μέσω του διαδρόμου εκκένωσης, την Τετάρτη. Ο αριθμός αυτός δεν μπορούσε να επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή, αλλά ένας δημοσιογράφος του CNN, που βρισκόταν εκεί, δήλωσε ότι ο αριθμός των αποχωρούντων ήταν μεγαλύτερος από ό,τι την Τρίτη.

Ένας άνδρας, που μίλησε στο αμερικανικό μέσο, διατηρώντας την ανωνυμία του, επεσήμανε πως ο ίδιος και οι γείτονές του έζησαν «φρικτές ημέρες». Σημείωσε πως εγκατέλειψε το σπίτι του και συνέχισε να μετακινείται, αλλά δεν μπόρεσε να αποφύγει τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

«Είμαστε επτά οικογένειες. Όλα τα σπίτια μας έχουν χαθεί. Δεν έμεινε τίποτα. Δεν μπορέσαμε να πάρουμε τίποτα – ούτε ρούχα, ούτε νερό, τίποτα. Ο δρόμος μέχρι εδώ ήταν πολύ δύσκολος. Αν πέσει κάτι, δεν επιτρέπεται να το σηκώσεις.

Δεν επιτρέπεται να επιβραδύνεις. Νεκρά σώματα παντού. (…) Αυτός ο πόλεμος δεν άφησε τίποτα ασφαλές – ούτε εκκλησίες, ούτε τζαμιά ή οτιδήποτε άλλο. Σήμερα, έριξαν το φυλλάδιο που μας διέταζε να φύγουμε» είπε ο ίδιος.

Η 16χρονη, που έκανε λόγο για νέα «Νάκμπα», περιέγραψε όλα όσα είδε στα πολλά χιλιόμετρα που αναγκάστηκε να περπατήσει για να απομακρυνθεί. «Περπατήσαμε δίπλα σε πτώματα. Περπατήσαμε δίπλα σε τανκς. Οι Ισραηλινοί μάς φώναζαν και ζητούσαν από τους ανθρώπους να βγάλουν τα ρούχα τους και να πετάξουν τα πράγματά τους. Τα παιδιά ήταν πολύ κουρασμένα γιατί δεν υπήρχε νερό».

Οι άμαχοι κουβαλούσαν μόνο λίγα πράγματα πάνω τους και ορισμένοι επέβαιναν σε κάρα που τα έσερναν γαϊδουράκια. Την Τρίτη, ορισμένοι κρατούσαν λευκές σημαίες και είχαν σε εμφανή σημεία τα έγγραφα ταυτοπροσωπίας τους.

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για έξαρση ασθενειών στη Γάζα

Η Λωρίδα της Γάζας αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών λόγω των ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών που έχουν διαταράξει το σύστημα υγείας, την πρόσβαση σε καθαρό νερό και έχουν κάνει τους ανθρώπους να συνωστίζονται σε καταφύγια, προειδοποίησε την Τετάρτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

«Καθώς οι θάνατοι και οι τραυματισμοί στη Γάζα συνεχίζουν να αυξάνονται λόγω των εντεινόμενων εχθροπραξιών, ο έντονος συνωστισμός και τα διαταραγμένα συστήματα υγείας, ύδρευσης και αποχέτευσης αποτελούν έναν πρόσθετο κίνδυνο: την ταχεία εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών», προειδοποιεί.

«Ορισμένες ανησυχητικές τάσεις εμφανίζονται ήδη» πρόσθεσε. Είπε ότι η έλλειψη καυσίμων στον πυκνοκατοικημένο θύλακα είχε προκαλέσει τη διακοπή λειτουργίας των μονάδων αφαλάτωσης, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο βακτηριακών λοιμώξεων όπως η διάρροια.

Ο ΠΟΥ είπε ότι περισσότερα από 33.551 περιστατικά διάρροιας έχουν αναφερθεί από τα μέσα Οκτωβρίου, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων σε παιδιά κάτω των πέντε ετών. Ανέφερε ότι ο αριθμός των παιδιών που επηρεάστηκαν σημείωσε σημαντική αύξηση σε σύγκριση με έναν μέσο όρο 2.000 περιπτώσεων μηνιαίως σε αυτήν την ηλικιακή ομάδα το 2021 και το 2022.

Η έλλειψη καυσίμων έχει επίσης διαταράξει τη συλλογή στερεών αποβλήτων, τα οποία σύμφωνα με τον ΠΟΥ δημιούργησαν ένα «περιβάλλον που ευνοεί τον γρήγορο και εκτεταμένο πολλαπλασιασμό εντόμων, τρωκτικών που μπορούν να μεταφέρουν και να μεταφέρουν ασθένειες».

Είπε ότι ήταν «σχεδόν αδύνατο» για τις εγκαταστάσεις υγείας να διατηρήσουν βασικά μέτρα πρόληψης των λοιμώξεων, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης που προκαλείται από τραύματα, χειρουργικικές επεμβάσεις και τοκετούς.

«Οι διαταραγμένες δραστηριότητες ρουτίνας εμβολιασμού, καθώς και η έλλειψη φαρμάκων για τη θεραπεία μεταδοτικών ασθενειών, αυξάνουν περαιτέρω τον κίνδυνο επιταχυνόμενης εξάπλωσης νόσων», προειδοποίησε ο ΠΟΥ.

Photo credits: GettyImages