Μπορεί τα τελευταία 24ωρα ΗΠΑ και Ευρώπη να έχουν στρέψει την προσοχή τους στην Κίνα ως προς τη μετάλλαξη του κορωνοϊού, αλλά φαίνεται πως πίσω απ΄αυτή την αλλαγή της πολιτικής προς τους Κινέζους ταξιδιώτες ή τους ταξιδιώτες από Κίνα, μπορεί να υπάρχουν πολιτικά κίνητρα, λόγω της διπλωματικής απόστασης ανάμεσα σε Δύση και Κίνα. Αυτό το γράφουμε όχι μόνο γιατί αναφέρεται ως υπόνοια σε ρεπορτάζ στο εξωτερικό, αλλά και γιατί υπάρχουν επιστημονικές απόψεις όπως αυτή που εξέφρασε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, που προκαλούν εντύπωση.

Όλοι γνωρίζουν ότι υπάρχει μια πολύ μεταδοτική μετάλλαξη στην Κίνα που εξαπλώνεται, αλλά πόσοι γνωρίζουν ότι υπάρχει και μια δεύτερη μετάλλαξη, στις ΗΠΑ, η οποία είναι πολύ πιο ανησυχητική; Αυτό εξέφρασε ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης μιλώντας στην ΕΡΤ, εξηγώντας πως η βαρυχειμωνιά των τελευταίων εβδομάδων στις ΗΠΑ, αύξησε την μεταδοτικότητα, αν και ακόμα δεν είναι σαφές μήπως το στέλεχος έχει αυτόν τον ρυθμό ούτως ή άλλως, ασχέτως βαρυχειμωνιάς.

«Αν θέλουμε να πούμε ότι υπάρχει μια απειλή, είναι η μετάλλαξη. Είναι η παραλλαγή, η οποία βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει συμπέσει με τη χειμερινή έξαρση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Είναι λιγάκι δύσκολο να ξεκαθαρίσουμε αν οφείλεται στην αύξηση της μεταδοτικότητας λόγω της βαρυχειμωνιάς που είχανε, γιατί είχαν βαρύ χειμώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες, οπότε ήταν αναμενόμενο να δουν αυξημένη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού αυτή τη χρονική περίοδο.

Οπότε είναι δύσκολο να ξεκαθαρίσουμε αν ήταν η βαρυχειμωνιά ή το στέλεχος από μόνο του. Χρειαζόμαστε λίγες εβδομάδες ακόμα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν βλέπουμε κάτι δραματικό. Δεν βλέπουμε δηλαδή ούτε καν την έξαρση που είδαμε μέσα στο καλοκαίρι, η οποία ήταν κι αυτή πλήρως διαχειρίσιμη. Θεωρώ ότι προς το παρόν και με τα στοιχεία που έχουμε δεν θα μεταβληθεί η υγειονομική κατάσταση της χώρας για τους επόμενους έναν με δύο μήνες».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει διαμάχη Ευρώπης-Κίνας, ο κ. Μαγιορκίνης υπενθύμισε πως η Κίνα είχε απομονώσει πολύ πιο γρήγορα από κάθε άλλη χώρα τον κορωνοϊό στο ξεκίνημά του και δεν του φαίνεται λογικό να απέκρυψε κρούσματα. Αντιθέτως, θα περίμενε τα κρούσματα να παρουσιάζονται αυξημένα, για να δικαιολογεί την διατήρηση της αυταρχικής πολιτικής της.

«Να θυμίσω ότι όταν ξεκίνησε η πανδημία η Κίνα απομόνωσε το στέλεχος πολύ γρήγορα, δηλαδή εντός των πρώτων 10 ημερών του Ιανουαρίου του 2020 και έγινε διαθέσιμη η αλληλουχία. Έγινε γνωστό λοιπόν στην παγκόσμια κοινότητα αμέσως και αυτό βοήθησε στο να αναπτυχθούν τα εμβόλια πολύ γρήγορα. Εάν δεν είχε γίνει αυτό, δεν θα είχαμε τόσο γρήγορα τα εμβόλια.

Δεν θεωρώ ότι η Κίνα κρύβει κάτι αυτή τη στιγμή και δεν το θεωρώ για δύο λόγους. Πρώτον: Εάν υπήρχε ένα στέλεχος το οποίο δημιουργούσε όλη αυτή την έξαρση και 10 Κινέζους ή 10 ταξιδιώτες να ελέγχαμε, θα το είχαμε βρει. Μιλώντας ξεκάθαρα, επιστημονικά και επιδημιολογικά, δεν υπάρχει ανησυχία από αυτό που συμβαίνει στην Κίνα για να μεταδοθεί, να προκαλέσει κάποιο “ντόμινο” που λένε κάποιοι στην Ευρώπη.

Δεν το λέω μόνο εγώ, το λέει ο Σι, το λένε και επιστήμονες. Επιστημονικά λοιπόν και επιδημιολογικά δεν διαφαίνεται κάποιος κίνδυνος. Το άλλο στοιχείο, ότι αν υπήρχε ένα στέλεχος το οποίο ήταν επικίνδυνο, η ίδια η πολιτική ηγεσία της Κίνας θα το χρησιμοποιούσε πολιτικά για να διατηρήσει την πολιτική ζωή, την οποία την πολέμησε».

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Θάνος Πλεύρης: Θα προτείνονται εναλλακτικά σκευάσματα σε φάρμακα που θα είναι σε έλλειψη

Πέφτει το παραδάκι στην Ε.Ε.: Αύξηση στους μισθούς λόγω κρίσης – Με 1.000 ευρώ τη μέρα αμείβεται η Ursula von der Leyen

Γλυπτά του Παρθενώνα: Είμαστε στο παρά πέντε για την επιστροφή τους στην Ελλάδα – «Κοντά σε συμφωνία» γράφουν οι Times