Η εκτόξευση του τζίρου και των κερδών της Αστήρ Παλλάς κατά το 2022 έρχεται να αποτυπώσει με τον πλέον εμφατικό τρόπο τη δικαίωση της επιλογής της επενδυτικής κοινοπραξίας που εκφράστηκε μέσω της Apollo Investment, να εξαγοράσει προ επταετίας το μεγάλο «φιλέτο» του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Ήταν Οκτώβριος του 2016 όταν ολοκληρώθηκε η συναλλαγή πώλησης τους εμβληματικού συγκροτήματος από την Εθνική Τράπεζα και το ΤΑΙΠΕΔ στην Apollo Investment ΗoldCo, θυγατρική εταιρεία της Jermyn Street Real Estate Fund IV LP, η οποία είχε πλειοδοτήσει στον σχετικό διαγωνισμό.

H επενδυτική κοινοπραξία, με τη συμμετοχή ισχυρών αραβικών κεφαλαίων, αλλά και του Τούρκου μεγιστάνα Φερίτ Σαχένκ της Dogus Group, κατέβαλε το ποσό των 393,1 εκατ. ευρώ, αποκτώντας ποσοστό 88,5% των μετοχών της Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ. Παρά τις καθυστερήσεις, τα προβλήματα και τις δικαστικές εμπλοκές για την έγκριση του ΕΣΧΑΔΑ, η υπόθεση προχώρησε.

Ακολούθησε η πλήρης ανακαίνιση των δύο ξενοδοχείων, του «Αρίων» και του «Ναυσικά», η οποία υπολογίζεται ότι κόστισε περί τα 140 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια το συγκρότημα πέρασε υπό τη διαχείριση του ξενοδοχειακού κολοσσού Four Seasons, ενώ οι επενδυτές δαπάνησαν και επιπλέον κεφάλαια για αναβάθμιση των υποδομών.

Αν και το opening με την «ομπρέλα» του καναδικού ομίλου καθυστέρησε λόγω του κορωνοιού, από τον Ιούνιο του 2020 που επαναλειτούργησε καταγράφει θεαματικές επιδόσεις.

Ο πυλώνας των οικοπέδων και οι επιστροφές

Ωστόσο, ο πραγματικός πυλώνας του τζίρου και των κερδών δεν είναι άλλος από τα 13 οικόπεδα στη θέση του πρώην ξενοδοχείου Αφροδίτη, τα οποία με τη σταδιακή πώλησή τους έφεραν ζεστό χρήμα στα ταμεία της Αστήρ.

Δεδομένου ότι η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε πρόσφατα εκτιμάται ότι μόνο από την πώληση των οικοπέδων (τα οποία αποκτήθηκαν στην πλειονότητά τους από γνωστό Έλληνα εφοπλιστή) που προορίζονται για την οικοδόμηση πολυτελών βιλών, η επενδυτική κοινοπραξία εισέπραξε πάνω από 500 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, από τον Μάιο του 2021 πραγματοποιήθηκαν τρεις γενναίες μειώσεις του μετοχικού κεφαλαίου «με επιστροφή μετρητών στον μοναδικό μέτοχο της εταιρείας» (την Apollo Investment), συνολικού ύψους 317 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα στις 31 Μαΐου 2021 αποφασίστηκε η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 160 εκατ. ευρώ. Στις 15 Νοεμβρίου 2021 ήρθε η δεύτερη μείωση κατά 37 εκατ. ευρώ, ενώ έναν χρόνο μετά, την 1η Νοεμβρίου 2022, αποφασίστηκε η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 90,4 εκατ. ευρώ με κεφαλαιοποίηση ποσού υπέρ το άρτιο και έκδοση 30.133.333 νέων μετοχών.

Ταυτόχρονα, σε συνέχεια της ΑΜΚ, έγινε νέα μείωση κατά 120 εκατ. ευρώ με επιστροφή μετρητών στον μέτοχο.

Ακολούθησε λόγω της μερικής διάσπασης της εταιρείας για τη δημιουργία ξεχωριστού σχήματος εκμετάλλευσης της Astir Beach και για λόγους ορθής αποτύπωσης της καθαρής θέσης η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 10,96 εκατ. Ευρώ.

Με απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης στις 16 Ιανουαρίου 2023 το μετοχικό κεφάλαιο αυξήθηκε κατά 18,58 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών και έκδοση 6.195.774 νεών μετοχών.

Έτσι, σήμερα το μετοχικό κεφάλαιο της Αστήρ ανέρχεται στο ποσό των 24,39 εκατ. ευρώ και διαιρείται σε 8.130.000 κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας 3 ευρώ έκαστη.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι η επενδυτική κοινοπραξία μόνο από επιστροφές κεφαλαίου έχει εισπράξει περί τα 298 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα μερίσματα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι για τα αποτελέσματα της περσινής χρήσης θα προταθεί στη Γ.Σ. η έγκριση μερίσματος ύψους 95,5 εκατ. ευρώ. Αν σε αυτά προστεθούν τα έσοδα από τις πωλήσεις των οικοπέδων και αφαιρεθεί το αρχικό τίμημα εξαγοράς του Αστέρα και το κόστος της ανακαίνισης των ξενοδοχείων προκύπτουν καθαρές υπεραξίες άνω των 350 εκατ. ευρώ.

Οι επιδόσεις ρεκόρ του 2022

Ο κύκλος εργασιών της Αστήρ έφτασε το 2022 τα 218,3 εκατ. ευρώ, έναντι 106,19 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 105,6%, που προήλθε από τις πωλήσεις των οικοπέδων τον Ιανουάριο και τον Δεκέμβριο του 2022, από την «εξαιρετική επίδοση» της εταιρείας, αλλά και τις εκδηλώσεις για τα Ποσειδώνια.

Τα αποτελέσματα εκμετάλλευσης ανήλθαν πέρυσι σε κέρδη 253,4 εκατ. ευρώ (έναντι κερδών 36,8 εκατ. ευρώ το 2021) προερχόμενα κυρίως από την πώληση των οικοπέδων και της μαρίνας Βουλιαγμένης, ενώ τα καθαρά κέρδη έφτασαν τα 229,3 εκατ. ευρώ, έναντι 21,42 εκατ. Ευρώ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μαρίνα της Βουλιαγμένης βρίσκεται εκτός του χαρτοφυλακίου της Αστήρ Παλάς, αν και ανήκει στους ίδιους μετόχους. Ειδικότερα, στις 19 Δεκεμβρίου 2022 η Αστήρ υπέγραψε σύμβαση με την Apollo Investment για την πώληση του συνόλου των μετόχων που κατείχε στη μαρίνα έναντι 149,4 εκατ. Ευρώ.

Αυτή την περίοδο βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τα έργα αναβάθμισης της μαρίνας, μια επένδυση ύψους 53 εκατ. ευρώ, μετά την οποία θα αποκτήσει 59 θέσεις ελλιμενισμού, χώρο περιπάτου με 15 καταστήματα λιανικής, δύο επώνυμα καταστήματα από τον χώρο της εστίασης, υπόγειους χώρους στάθμευσης κ.α. Η Αστήρ προχώρησε πέρυσι σε εκταμιεύσεις για τα έργα προς την «Αστήρ Μαρίνα Βουλιαγμένης Α.Ε.» ύψους 27,14 εκατ. Ευρώ.

Παράλληλα, η ξενοδοχειακή δραστηριότητα του Fourb Seasonsn κατάφερε να πετύχει χρονιά με ρεκόρ πωλήσεων, κατατάσσοντας το εμβληματικό συγκρότημα ανάμεσα στις πέντε νέες ξενοδοχειακές μονάδες του καναδικού ομίλου, -και πρώτη στην Ελλάδα-, που έλαβαν το διακριτικό χαρακτηρισμό Forbes Five Star.