Ο πληθωρισμός στην Κίνα κατέγραψε εντυπωσιακή πτώση τον Φεβρουάριο, περιορίστηκε στο 1%, επίπεδο που είναι το χαμηλότερο εδώ κι έναν χρόνο κι απέχει παρασάγγας από την κατάσταση στις πιο ανεπτυγμένες χώρες, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Αν και η υποχώρηση του πληθωρισμού ήταν αναμενόμενη, αποδείχθηκε πολύ μεγαλύτερη από αυτή που προέβλεπαν οικονομολόγοι ερωτηθέντες σχετικά από το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg: ανέμεναν ότι ο πληθωρισμός θα κυμαινόταν περί το 1,9%.

Η πτώση θεωρείται πως οφειλόταν στη συνηθισμένη «μείωση της ζήτησης των καταναλωτών μετά την περίοδο των εορτών (σ.σ. του νέου σεληνιακού έτους τον Ιανουάριο) και στην επαρκή προσφορά στην αγορά», εξήγησε η Ντονγκ Λιτσουάν, στέλεχος της κινεζικής εθνικής στατιστικής υπηρεσίας.

Οι τιμές των προϊόντων διατροφής στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 2,6% τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση. Παρά την ανάφλεξη σε παγκόσμια κλίμακα των τιμών των πρώτων υλών και των προϊόντων διατροφής, η Κίνα συγκριτικά μένει αλώβητη από αυτές, όπως και από τον οικονομικό αντίκτυπο της εισβολής του στρατού της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η κινεζική οικονομία ωστόσο επλήγη το 2022 από τα lockdowns και τους περιορισμούς στις μετακινήσεις στο πλαίσιο της πολιτικής «zero COVID», που εντέλει ήρθησαν στις αρχές του Δεκεμβρίου, οδηγώντας σε προοδευτική αποκατάσταση της κατανάλωσης και της δραστηριότητας.