Σε ομολογία προχώρησε ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, κατά την ανάκρισή του από την αστυνομία του Βελγίου και του ανακριτή. Ο ίδιος είναι ένας από τους τέσσερις που έχει συλληφθεί και βασικός εμπλεκόμενος στο Qatargate, την υπόθεση διαφθοράς και ξέπλυμα χρήματος.

Η Εύα Καϊλή και ο Πιερ Αντόνιο Παντσέρι είναι οι άλλοι δύο, ενώ το τέταρτο πρόσωπο δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί. Ο Τζιόρτζι, σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα που έχουν πρόσβαση αυτά η βελγική εφημερίδας Le Soir και η ιταλική La Repubblica παρουσία του δικαστή Μισέλ Κλεζ, ομολόγησε πως ήταν μέλος οργάνωσης που χρησιμοποίησαν το Μαρόκο και το Κατάρ, με στόχο να επηρεάσουν τις σχέσεις των δύο χωρών με την Ευρώπη.

Επιβεβαίωσε, δε, πως ο Παντσέρι ήταν ο επικεφαλής αυτής της οργάνωσης, πράγμα που είχε γνωστό από τις πρώτες ώρες, όταν η υπόθεση αποκαλύφθηκε από τις βελγικές εφημερίδες.

Επιπλέον, ο σύντροφος της Καϊλή αναγνώρισε τον ρόλο του, ο οποίος ήταν να διαχειρίζεται τα χρήματα της οργάνωσης, ωστόσο ο δικηγόρος του Παντσέρι, που ρωτήθηκε από τη Le Soir, απάντησε πως δεν έχει τέτοιες πληροφορίες. Συγκεκριμένα είπε: «Το μόνο που έχω να πω είναι ότι είναι ανυπόστατο καθώς δεν έχουμε πρόσβαση σε αυτό το έγγραφο το οποίο έχετε δει εσείς. Πρόκειται για παραβίαση του απορρήτου της διαδικασίας».

Μάλιστα, η La Repubblica γράφει πως ο Τζιόρτζι, εκτός των άλλων, φέρεται να είπε στους δικαστές «ελευθερώστε τη σύντροφό μου» και πως «τα έκανα όλα για χρήματα που δεν είχα ανάγκη», ενώ πρόσθεσε: «Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν για να ελευθερωθεί η σύντροφός μου και να φροντίσει την 22 μηνών κόρη μας».

Διαβάστε ακόμη: 4 εικόνες, άπειρες λέξεις: Οι Βέλγοι χώρεσαν σε ένα ποστ το 1.5 εκατομμύριο ευρώ της Καϊλή και του πατέρα της

Φραντσέσκο Τζιόρτζι: «Καίει» άλλους δύο ευρωβουλευτές

Σύμφωνα πάντα με τα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν, ο Τζιόρτζι κατέθεσε πως υποπτεύεται άλλα δύο πρόσωπα, που θεωρεί πως έβαλαν χέρι στα χρήματα μέσω του Παντσέρι. Πρόκειται για τους Σοσιαλδημοκράτες ευρωβουλευτές Αντρέα Κοτσολίνο και τον Βέλγο Μαρκ Ταραμπελά, στο σπίτι του οποίου έγινε έρευνα από τη βελγική αστυνομία το βράδυ του Σαββάτου παρουσία της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα.

Ο δικηγόρος του Ταραμπελά δήλωσε πως ο ευρωβουλευτής δεν πρόκειται να σχολιάσει υποτιθέμενα στοιχεία της έρευνας. «Παραμένει στην διάθεση της δικαιοσύνης. Αρνείται κατηγορηματικά ότι ήταν αποδέκτης της οποιασδήποτε προσφορά ή του ελάχιστου χρηματικού ποσού από οποιονδήποτε».

Πότε θα γίνει η ακρόαση της Εύας Καϊλή

Η ευρωβουλευτής είναι κανονικά να παρουσιαστεί σήμερα ενώπιον των Βέλγων δικαστών, ωστόσο όπως δήλωσε ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα γίνει. Κι αυτό γιατί λόγω απεργίας στις Βρυξέλλες, έχει προκύψει ζήτημα για τη μεταγωγή της.

«Οι δικηγόροι της της είπαν ότι μπορεί να γίνει η ακρόαση και χωρίς την παρουσία της. Χθες το βράδυ μίλησα μαζί της και της είπα ότι δεν είναι σωστό τη στιγμή που εξαρτάται από αυτό το δικαστήριο η προσωπική της ελευθερία, να γίνει μέσω συνηγόρων. Να ζητήσουμε αναβολή για την άλλη Τρίτη», δήλωσε ο Δημητρακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο δικηγόρος σημείωσε πως ενημέρωσε και τον Βέλγο συνάδελφό του πως η γνώμη του είναι να μην γίνει σήμερα η ακρόαση, καθώς πρέπει να είναι παρούσα η Εύα Καϊλή για να δώσει την προσωπική της μάχη. «Άρα δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνει σήμερα η διαδικασία», συμπλήρωσε και σημείωσε ότι σε περίπτωση αναβολής, η ευρωβουλευτής θα παραμείνει υπό κράτηση.