Όσο οι εκάστοτε χώρες επιχειρούν να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν, όσο παλεύουν με τα αντιεμβολιαστικά κινήματα, η επιστήμη προχωράει για να προσφέρει ακόμα μια επιλογή κατά του Covid-19. Τα εμβόλια ναι, είναι απαραίτητα και αποτελεσματικά ως προληπτικά μέσα με τη γλώσσα των αριθμών, αλλά δε μπορούν να είναι τα μόνα όπλα κατά του ιού. Από το 2022 φαίνεται πως στη μάχη θα ριχτούν και τα εργαλεία «μετάληψης», δηλαδή τα φάρμακα που επιστρατεύονται σε ασθενείς που νοσούν με κορονοϊό.

Το Ισραήλ είναι η χώρα στην οποία τρέχουν οι εξελίξεις και υπάρχουν δύο φάρμακα που προέρχονται από την έρευνα πανεπιστημίων και φαρμακευτικών. Το εισπνεόμενο φάρμακο EXO-CD24 βρίσκεται ήδη στο στάδιο 2 της πειραματικής έρευνας και θα χρειαστεί ακόμα ένα μέχρι να γίνει η αίτηση στους αρμόδιους οργανισμούς φαρμάκων, δηλαδή τον FDA και την EMA.

Το πρώτο στάδιο της έρευνας για το φάρμακο έγινε στο Ισραήλ, σε 30 ασθενείς και η δράση του φαρμάκου είναι κατά των σοβαρών μορφών της νόσου. Με τη λειτουργία του το φάρμακο φροντίζει ώστε να υποβαθμίσει την ένταση της νόσησης και προσφέρει στον ασθενή την ευκαιρία να γυρίσει νωρίτερα στο σπίτι του και να κάτσει λιγότερες μέρες σε νοσηλεία και δη χωρίς μηχανική υποστήριξη για να αναπνεύσει. Αυτό ίσχυσε για τους 29 από τους 30 που εξετάστηκαν

Στο δεύτερο στάδιο, το οποίο γίνεται στην Ελλάδα υπό την εποπτεία του κ. Τσιόδρα και η χώρα μας έχει το προνόμιο να δοκιμάζει πρώτη το φάρμακο, η έρευνα έγινε σε 60 ασθενείς και σε συνδυασμό με τους 30 της πρώτης φάσης, η αποτελεσματικότητα ήταν στο 93%.

Η καθηγήτρια Παθολογίας, κ. Γαρυφαλλιά Πουλάκου, που τρέχει τη μελέτη με τον Ισραηλινό καθηγητή Αρμπέρ, περιέγραψε στην ΕΡΤ την ως τώρα διαδικασία για το εισπνεόμενο κατά του Covid-19.

«Το εισπνεόμενο φάρμακο είναι μια εξαιρετική συνεργασία με τον καθηγητή Αρμπέρ, από το Ισραήλ, ο οποίος παρήγαγε αυτή τη μορφή φαρμάκου με το σκεπτικό να χρησιμοποιηθεί σε πολλά νοσήματα, ακόμη και στον καρκίνο. Η πρώτη φάση των κλινικών δοκιμών έγινε στο Ισραήλ. Εμείς με τη συνδρομή του κ. Αρμπέρ και του κ. Τσιόδρα προχωρήσαμε σε μια μελέτη φάσης 2.

Το νοσοκομείο μας συμμετείχε με 30 ασθενείς από τη δική μας κλινική και άλλους 30 ασθενείς, από άλλη κλινική του νοσοκομείου. Τα αποτελέσματα ακόμα δεν έχουν ολοκληρωθεί. Είναι εξαιρετικά ασφαλές, όπως έδειξαν και τα πρώτα δεδομένα από το Ισραήλ. Είναι ένα φάρμακο το οποίο βραχύνει πολύ τη διάρκεια των συμπτωμάτων και βοηθά τους ασθενείς να αποδεσμευτούν από τις ανάγκες σε οξυγόνο και να πάνε στο σπίτι τους πιο γρήγορα σε σχέση με την εποχή πριν από τη χρήση του. Αυτό το φάρμακο δεν έχει δοκιμαστεί σε άλλη χώρα, σε άλλους ασθενείς. Έχουμε το εξαιρετικό προνόμιο να είμαστε η πρώτη χώρα, σε συνεργασία με το Ισραήλ, που δοκιμάζουν σε νόσο Covid-19 αυτό το φάρμακο».

Μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη στην Ελλάδα, θα ακολουθήσει το τρίτο στάδιο, όπου ο αριθμός των νοσούντων θα είναι σίγουρα τριψήφιος και θα υπερβαίνει λογικά τους 500, ώστε να θεωρηθούν πιο αξιόπιστα τα αποτελέσματα.

https://www.intronews.gr/3413-2-posoi-oi-emvoliasmenoi-kai-oi-anemvoliastoi-stin-ellada

Ποια είναι τα άλλα 2 φάρμακα

Πέραν του EXO-CD24, τα άλλα δύο φάρμακα που βρίσκονται σε στάδιο πρώτης και τρίτης πειραματικής έρευνας αντίστοιχα, είναι το Allocetra της Enlivex Therapeutics και το Opaganib της RedHill Biopharma. Το Allocetra, που χορηγείται in vitro και αφορά μόνο τις σοβαρές μορφές, έχει δοκιμαστεί σε 21 ασθενείς και οι 19 εξ αυτών είχαν μέσο όρο παραμονής στο νοσοκομείο 5.6 ημέρες. Στο δεύτερο στάδιο θα δοκιμαστεί σε 152 ασθενείς. Το Opaganib από την άλλη ολοκλήρωσε στα μέσα Ιουλίου τη δεύτερη και τρίτη φάση του, με 472 ασθενείς να το χορηγούνται, άρα περιμένουμε να εκδοθούν τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής. Η RedHill θέλει μάλιστα να κυκλοφορήσει το φάρμακο σε μορφή χαπιού, κάτι που θα είναι πολύ σημαντικό για την αμεσότητα της αντιμετώπισης της νόσου.

Αυτό που ισχύει και για τα τρία φάρμακα, είναι ότι σε αντίθεση με τα εμβόλια, δεν καθορίζεται η αποτελεσματικότητα τους από την μετάλλαξη την οποία αντιμετωπίζουν. Κατά βάση, όλες οι μεταλλάξεις έχουν ένα κοινό σημείο. Όπως αναφέρουν επιστήμονες από το Ισραήλ, στην οικογένεια των SARS ιών, στο 95% των περιπτώσεων, υπάρχουν δύο πρωτεΐνες τους που μένουν σταθερές και αυτό που αλλάζει είναι η πρωτεϊνική ακκίδα. Πρόκειται για την πρωτεΐνη 3Α και την πρωτεΐνη E (Envelope). Αυτό ισχύει για τον SARS που έπληξε κυρίως την Αφρική το 2003 και αν τότε είχε βρεθεί ένα φάρμακο αντιμετώπισης, τώρα δε θα είχαμε ζήσει πανδημία.

Τα τρία φάρμακα επιτίθενται σε αυτές τις δύο, παρεμποδίζουν τη διαδικασία πολλαπλασιασμού και μετάδοσης του Covid-19, εξισορροπούν την ποσότητα της κυτοσίνης που παράγεται επιθετικά προς τα κύτταρα του πνεύμονα όταν εισβάλλει ο κορονοϊός και επαναφέρουν σε υγιή κατάσταση τα κύτταρα σχεδόν στο 100%, ποσοστό που χωρίς το φάρμακο θα ήταν κάτω από το 50%.