Μιλώντας στο MEGA η Ματίνα Παγώνη αναφέρθηκε στα κρούσματα κορωνοϊού και γρίπης σε ολόκληρη τη χώρα.

Όπως είπε η Ματίνα Παγώνη, η ιστορία με τον ιό κοξάκι ξεκίνησε από την Αμερική, από μία πόλη που ονομάζεται Κοξάκι. Τέτοιες μέρες είναι σε έξαρση, άνοιξη και φθινόπωρο.

Για τα 41 περιστατικά στη Λάρισα αρχικά μας ανησύχησε, αλλά βλέπεις ότι είναι και σε άλλες περιοχές. Το 50% των παιδιών μπορεί να είναι ασυμπτωματικό και το άλλο με συμπτώματα, είπε η Ματίνα Παγώνη.

Ματίνα Παγώνη: Τα συμπτώματα του ιού κοξάκι

Για τα συμπτώματα, η Ματίνα Παγώνη ανάφερε ότι ξεκινάει με πυρετό, κακουχία, πονόλαιμο. Ανησυχία στους γονείς προκαλεί η εμφάνιση εξανθημάτων σε χέρια και πέλματα και ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία όταν τα εξανθήματα εμφανίζονται στη στοματική κοιλότητα.

Οι φλύκταινες που βγαίνουν στο στόμα και στα ούλα κάνουν το παιδί να μην μπορεί να καταπιεί ούτε νερό.

Είναι ιός που χτυπά παιδιά κάτω των 5 ετών, μεταδίδεται με σταγονίδια και από επιφάνειες, εξήγησε η Ματίνα Παγώνη, οπότε προέτρεψε να χρησιμοποιούμε αντισηπτικά. Ο ιός διαρκεί 7 μέρες και μετά αρχίζει η ύφεση των συμπτωμάτων.

Υπάρχουν επιπλοκές, που είναι σπάνιες όπως διευκρίνισε η Ματίνα Παγώνη, και ανέφερε χαρακτηριστικά κάποιες, όπως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα.

Οπότε οι γονείς πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό γιατί για τον ιό κοξάκι δεν υπάρχει εμβόλιο.

Όταν ένα παιδί ξυπνάει και το βλέπουμε με αδυναμία, το κρατάμε σπίτι γιατί η μετάδοση είναι ταχύτατη από το ένα παιδί στο άλλο.

Παγώνη για κορωνοϊό

Ευτυχώς για τους μεγάλους τα αντιικά φάρμακα βοήθησαν πάρα πολύ, από τα εμβόλια τώρα έχει περάσει αρκετό χρονικό διάστημα και τα αντισώματα έχουν μειωθεί κατά πολύ, γι’ αυτό είπαμε ότι οι ευπαθείς ομάδες, χωρίς να είναι υποχρεωτικό, να πάνε να κάνουν το εμβόλιο το επικαιροποιήμενο, είπε η Ματίνα Παγώνη.

Όσο για την γρίπη. Έχουν αρχίσει και οι γρίπες και ο ένας μεταδίδει στον άλλον γιατί όλοι έχουμε χαλαρώσει. Θέλει λίγη προσοχή. Ας ξεκινήσουν να κάνουν τα εμβόλια της γρίπης γιατί λίγο το αργήσαμε, ειδικά οι ομάδες υψηλού κινδύνου, γιατί αυτοί έχουν τα υποκείμενα νοσήματα.

Δείτε την Ματίνα Παγώνη