Ο Πέτρος Φιλιππίδης θα οδηγηθεί στις φυλακές της Τρίπολης, καθώς κρίθηκε προφυλακιστέος για ένα βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού σε βάρος τριών συναδέλφων του, μετά από την χθεσινή απολογία του ενώπιον της 15ης τακτικής ανακρίτριας. Στην Τρίπολη, κρατούνται όσοι κατηγορούνται για σεξουαλικά αδικήματα, ανάμεσά τους και ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, Δημήτρης Λιγνάδης.

Ο ίδιος συνέχισε να αρνείται τις κατηγορίες, ωστόσο δεν έπεισε την ανακρίτρια και με τη σύμφωνη γνώμη της εισαγγελέως κρίθηκε τελικά προφυλακιστέος. «Δεν το πιστεύω, δεν το περίμενα αυτό που κάνατε, δεν είναι δυνατόν…» ήταν τα πρώτα του λόγια.

Πώς πέρασε το πρώτο βράδυ στη ΓΑΔΑ

Εχθές, πέρασε σε κελί του 7ου ορόφου το πρώτο του βράδυ στη ΓΑΔΑ, κατά την διάρκεια του οποίου δεν τον επισκέφθηκε κανείς. Ο ηθοποιός παραμένει σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχει μιλήσει μόνο με την σύζυγό του τηλεφωνικώς. Το μόνο που ζήτησε από τους αστυνομικούς είναι μία φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνει.

Το πρωί έφαγε κρουασάν και ήπιε χυμό, όπως και όλοι οι κρατούμενοι, ενώ φαίνεται να ανησυχεί για το τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον. Μάλιστα, όταν έφτασε χθες το βράδυ στη ΓΑΔΑ ρώτησε αν μπορεί να παραμείνει με τους αστυνομικούς στον χώρο τους καθώς φοβόταν να οδηγηθεί στα κελιά με τους υπολοίπους ποινικούς κρατουμένους, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Protothema.

Το υπόμνημα που είχε καταθέσει

Ο ηθοποιός έχει αρνηθεί όλες τις κατηγορίες με πολυσέλιδο υπόμνημα που είχε καταθέσει στον εισαγγελέα πριν ασκηθεί η ποινική δίωξη. Για να απορρίψει μια από τις καταγγελίες σε βάρος του, είχε αναφέρει σχετικά με την μαρτυρία της πρώτης ηθοποιού που τον κατήγγειλε για βιασμό της το 2008, πως αυτή είχε «εμμονή μαζί του και ήταν πάντα άκρως διαχυτική».

Ο ηθοποιός υποστήριξε ότι ποτέ δεν προσπάθησε να προσεγγίσει ερωτικά την καταγγέλλουσα, ούτε της τηλεφωνούσε βραδινές ώρες και ούτε της έστελνε γραπτά μηνύματα, όπως η ίδια υποστηρίζει, υποστηρίζοντας ότι εκείνη του τηλεφωνούσε επίμονα και τον καλούσε σε στιγμές που ο ίδιος βρίσκονταν σε διακοπές με την οικογένειά του, φέρνοντάς τον σε δύσκολη θέση. «Ουδέποτε προσπάθησα να έρθω σε σεξουαλική επαφή μαζί της και μάλιστα χωρίς τη θέλησή της, ως ψευδώς ισχυρίζεται … Λυπάμαι βαθύτατα για την ίδια και οργίζομαι για όσα ψευδώς μου προσάπτει, ενώ προσπάθησα με κάθε καλή προαίρεση να μην την εκθέσω, να μην την προσβάλλω, αλλά να την απωθήσω με τον ομαλότερο και ευγενέστερο δυνατό τρόπο».

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει, ουδέποτε αποπειράθηκε να βιάσει τις δυο άλλες καταγγέλλουσες. Εκτός του απολογητικού του υπομνήματος, ο ηθοποιός είχε ζητήσει από τον εισαγγελέα να λάβει καταθέσεις και από πρόσωπα που θα επιβεβαίωναν τους ισχυρισμούς του, εκ των οποίων και η σύζυγος του Πέτρου Φιλιππίδη, Ελπίδα Νίνου, που τον υπερασπίστηκε με την κατάθεσή της.

Οι αντιδράσεις

Ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης, σύζυγος της Λένας Δροσάκη, μιας εκ των τριών γυναικών που κατήγγειλε τον Πέτρο Φιλιππίδη, σχολίασε την προφυλάκιση του με μια σειρά από stories στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram. Στο πρώτο ήταν γραμμένη η φράση του Πυθαγόρα «Η δικαιοσύνη είναι τετράγωνη, σ’ολα τα μέρη ιση και ομοια», στο δεύτερο έγραφε: «Τα άτομα υπακούουν στους δυνατούς αλλά σέβονται τους δίκαιους» και στο τρίτο: «Η δικαιοσύνη βρίσκεται ανάμεσα στην υπερβολική επιείκια και την ανθρώπινη σκληρότητα».

Ο Κώστας Αρζόγλου αν και τον θλίβει η κατάληξη του Πέτρου Φιλιππίδη, νιώθει περηφάνεια που ο κόσμος καταγγέλλει ανάρμοστες συμπεριφορές. «Πιστεύω ότι δεν είναι μία αρχή, αλλά ένα τέλος. Είμαι πολύ περήφανος που ο κλάδος μας άνοιξε το στόμα του. Μακάρι και άλλοι χώροι να τον άνοιγαν. Για σκεφτείτε τι θα συνέβαινε αν άνοιγαν το στόμα τους οι άνθρωποι της πασαρέλας… Γι’ αυτό και λέω ότι προτιμώ να είναι ένα τέλος. Ομολογώ ότι η προφυλάκισή του Πέτρου ήταν ένα διπλό χτύπημα για μένα. Από την μία έπρεπε να γίνει, από την άλλη αισθάνθηκα μία θλίψη», είπε στο Mega.

O πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας, σημείωσε πως υπάρχουν κακοποιητικές συμπεριφορές που δεν έχουν ειπωθεί ακόμη, και δεν αφορούν μόνο τον Φιλιππίδη. «Πιστεύω ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη λειτουργεί όπως πρέπει. Δεν έχει σχέση αν κάποιος είναι διάσημος ή πολύ γνωστός πρωταγωνιστής. Μπροστά στο νόμο είμαστε όλο το ίδιο και αν κάνουμε ποινικά κολάσιμες πράξεις θα τιμωρηθούμε. Νομίζω ότι ο Πέτρος Φιλιππίδης, πρώην συνεργάτης και φίλος, αφού, όπως λένε οι καταγγέλλουσες και πολλοί άλλοι άνθρωποι που δεν πήγαν ποτέ στον ανακριτή ή στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, αποδεικνύεται βάσει της προανακριτικής εξέτασης ότι έκανε αξιόποινες πράξεις, θα περάσει ότι όλοι οι πολίτες που κάνουν αξιόποινες πράξεις».

Ο Πασχάλης Τσαρούχας υπενθύμισε ότι δεν έχουν κλείσει άλλες δύο υποθέσεις, και δεν έχουν ανοίξει όλα τα στόματα. «Δεν υπάρχει τέλος και αρχή. Εμείς σαν Πειθαρχικό λειτουργήσαμε βάση τον εσωτερικό κανονισμό. Η υπόθεση του Φιλιππίδη τελείωσε πριν ενάμισι μήνα όπου αποφασίσαμε την παραπομπή του για οριστική διαγραφή από την Γενική Συνέλευση.

Αυτή τη στιγμή στο Σωματείο δεν υπάρχουν άλλες καταγγελίες. Την αρχή του Σεπτέμβρη κλείνουν άλλες δύο υποθέσεις. Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι ότι δεν έχουν ανοίξει τα στόματα. Είναι συντριπτικός ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν πράγματα τα οποία τα κρατάνε κρυφά, επειδή υπάρχει φόβος».