Από το πρωί της Πέμπτης έχουν γίνει πολλές καταγγελίες σε πυροσβεστική και αστυνομία για υλικά εμπρησμού που έχουν βρεθεί σε δάση και βουνά, είτε στην Αττική είτε στην Εύβοια και την Πελοπόννησο. Με τις ενδείξεις να δείχνουν εσωτερική τρομοκρατία, οι αρχές έχουν ξεκινήσει ένα κυνηγητό, σύμφωνα και με τα στοιχεία που τους δίνονται για αριθμούς πινακίδων ή τις περιγραφές ύποπτων προσώπων που κυκλοφορούν με σακίδια και μπιτόνια με στόχο να ξεκινήσουν πυρκαγιά. Τελευταία περίπτωση είναι ο εμπρηστικός μηχανισμός που βρέθηκε στη Βαρυμπόμπη από την ομάδα ΔΙΑΣ.

Οι περιπολίες της αστυνομίας και του στρατού έχουν αποδώσει καρπούς, με τις προσαγωγές το τελευταίο 24ωρο να είναι 11 και με τις συλλήψεις να πληθαίνουν.

Μόλις σήμερα το πρωί συνελήφθη ένας 71χρονος στη Μεσσηνία σε τοπική κοινότητα του Δήμου Πύλου-Νέστορος Μεσσηνίας, ύστερα από ένταλμα σύλληψης που είχε βγάλει ο εισαγγελέας εις βάρος του.

Στην Αθήνα, στον Πειραιά πιο συγκεκριμένα, σημειώθηκε η σύλληψη τριών νεαρών, οι οποίοι έβαλαν φωτιές μικρής έκτασης σε πευκοβελόνες στο Πέραμα. Οι περίοικοι τους αντιλήφθηκαν και φώναξαν αμέσως την αστυνομία. Πρόκειται για έναν 21χρονο, έναν 17χρονο κι έναν 16χρονο.

Νωρίτερα την Κυριακή είχε συλληφθεί ένας 47χρονος που είχε προβεί σε εμπρησμούς, σε δύο σημεία εντός του άλσους Αγίου Δημητρίου στην Πετρούπολη, ενώ στην κατοχή του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν αναπτήρας, δύο φιάλες αντισηπτικής λοσιόν και κινητό τηλέφωνο. Από την ανάκριση προέκυψε πως είχε συμμετοχή σε ακόμα 4 εμπρησμούς σε κάδους απορριμάτων, που έγιναν κοντά στο άλσος.

Αυτές οι 5 συλλήψεις ήρθαν να προστεθούν σε αυτές ενός 63χρονου από τον Θεολόγο Φθιώτιδας, που έκανε εργασίες με σιδηροτροχό και κατηγορείται για εμπρησμό εξ αμελείας, στην Αφγανή που συνελήφθη στο Πεδίον του Άρεως και στον 43χρονο στο Κρυονέρι.

Ο περιφερειάρχης κ. Πατούλης ήταν πιο ξεκάθαρος στις δηλώσεις του, ύστερα κι από τόσα εύφλεκτα υλικά που έχουν βρεθεί σε σημεία που έχει υπάρξει πυρκαγιά.

«Θα πρέπει να ελεγχθούν όλες οι καταγγελίες. Μέσα στο Πεδίο του Άρεως μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ήταν καθαρή απόπειρα εμπρησμού. Όλα αυτά φαίνεται ότι δεν είναι τυχαία. Προφανώς πίσω από την πυρκαγιά υπάρχει ένα σχέδιο. Θυμίζει το 2007 με τις φωτιές και όσο περνούν οι μέρες αυτό επιβεβαιώνεται»

Φάρσες για εστίες φωτιάς προς την πυροσβεστική

Εκτός από την αυξανόμενη ανησυχία για πιθανό σχέδιο εμπρησμού της χώρας, υπάρχουν επίσης διαρκείς καταγγελίες για αποπροσανατολισμό της πυροσβεστικής δύναμης, με ψεύτικες αναφορές για εστίες φωτιάς. Ο Δημήτρης Σταθόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πυροσβεστικού Σώματος, ανέφερε στον ΣΚΑΪ πως το βράδυ του Σαββάτου έγιναν 50 κλήσεις για φωτιά, που ήταν όλες αναληθείς. «Διαπιστώσαμε ότι κάποιοι παίζουν με την Πυροσβεστική».

Η διάσπαση της πυροσβεστικής ισχύος είναι κάτι που απασχολεί με ανησυχητικό τρόπο, ενώ πέραν του αποπροσανατολισμού για ψευδή συμβάντα, υπάρχουν και περιπτώσεις ανθρώπων που εγκλωβίζονται σε ασανσέρ τα τελευταία 24ωρα, λόγω της πτώσης της τάσης του ρεύματος σε αρκετές περιοχές, με αποτέλεσμα να αντλούνται ανθρώπινοι πόροι του πυροσβεστικού σώματος μακριά από τα σημεία μέγιστης ανάγκης που αυτή τη στιγμή είναι τα πύρινα μέτωπα.