Το τελευταίο ανεξάρτητο τηλεοπτικό κανάλι της Ρωσίας, το  TV Rain, γνωστό και ως Dozhd, έκλεισε μόνο του. Η γενική διευθύντρια και συνιδρύτρια του, Natalia Sindeeva, ένα πρόσωπο των μέσων ενημέρωσης, έκανε την σχετική ανακοίνωση στον αέρα της εκπομπής. Οι ρυθμιστικές αρχές της Ρωσίας, απέκλεισαν επίσημα τον σταθμό, αλλά εκπέμπει μέσω YouTube.

Το πλάνο τελειώνει με συνεργάτες σε μια κλήση Zoom, ενώ το υπόλοιπο προσωπικό αποχωρεί μαζί με την Sindeeva. «Όλοι νιώθουμε πόνο και φοβόμαστε. Ξέρω ότι πολλοί από εσάς φοβάστε αυτή τη στιγμή, αλλά δειλός είναι ένα άτομο που παραδίνεται στον φόβο» είπε ένας από αυτούς. Η τελευταία μετάδοση του TV Rain τελείωσε με τη Sindeeva να λέει «όχι στον πόλεμο» καθώς όλοι έφευγαν από το σετ.

Η λέξη «πόλεμος» με ένα νέο νόμο στην Ρωσία απαγορεύεται να χρησιμοποιείται, όπως και η λέξη «επίθεση» ή «εισβολή». Για να μην χάσουν την ελευθερία στον λόγο, αποφάσισαν να κλείσουν τον σταθμό, ο οποίος «για χρόνια μεταδίδει την αλήθεια», όπως ισχυρίζονται τα μέλη του. Δεν είναι τυχαίο που ο σταθμός βρισκόταν στο στόχαστρο του Κρεμλίνου. Αρνούνται να χρησιμοποιήσουν την φράση του Κρεμλίνου, «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», που επιβάλουν.

Η φράση «όχι στον πόλεμο» έχει γίνει η αιτία για χιλιάδες συλλήψεις διαδηλωτών στην Ρωσία. Αφού οι υπάλληλοι του TV Rain αποχώρησαν από το στούντιο, το κανάλι άρχισε να μεταδίδει ασπρόμαυρη ταινία του μπαλέτου του Τσαϊκόφσκι, της «Λίμνη των Κύκνων». Αυτό είχε κάνει η σοβιετική τηλεόραση κατά το πραξικόπημα του 1991 κατά του προέδρου Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, στον θάνατο του Σοβιετικού πρωθυπουργού Λεονίντ Μπρέζνιεφ και σε άλλες αποσταθεροποιητικές στιγμές.

Γιατί το TV Rain μπήκε στο στόχαστρο

Το 2014, το TV Rain διεξήγαγε μια διαδικτυακή έρευνα ρωτώντας τους θεατές εάν, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η σοβιετική κυβέρνηση έπρεπε να αφήσει το Λένινγκραντ να παραδοθεί στους Γερμανούς, ώστε να είχαν αποφευχθεί οι περίπου ένα εκατομμύριο θάνατοι που προέκυψαν από τον ναζιστικό αποκλεισμό της πόλης.

Από τον αποκλεισμό είχε σωθεί ο πατέρας του Putin και η κυβέρνησή του θεώρησαν βλασφημία να αμφισβητείται μια τέτοια πράξη γενναιότητας. Το TV Rain αν και συνέχισε να μεταδίδει, εξόργιζε το Κρεμλίνο με την κάλυψη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων και την στάση του κατά της διαφθοράς της κυβέρνησης. Ανακηρύχθηκε ως «ξένο μέσο» το καλοκαίρι του 2021 και αναγκαζόταν να γράφει σε κάθε εκπομπή και είδηση που μεταδίδει ότι η είδηση προέρχεται από ένα μη ρωσικό μέσο. Για να σατιρίσει τον τίτλο που του δόθηκε το κανάλι άρχισε να πουλά μπλουζάκια που έγραφαν «ξένο μέσο».

Ένας άλλος κορυφαίος ειδησεογραφικός σταθμός, ο ραδιοφωνικός σταθμός Echo of Moscow, σταμάτησε να λειτουργεί. Kι αυτός ο σταθμός είχε γράψει τη δική του ιστορία και χρονολογείται από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 1991 κατά του Γκορμπατσόφ. Συνέχισε να εκπέμπει κατά του πραξικοπήματος. Έκλεισε για τον ίδιο ακριβώς λόγο με το TV Rain, καθώς κατηγορήθηκε ότι διαδίδει εξτρεμιστικές ειδήσεις και ψευδείς πληροφορίες σχετικά με την ρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Η ακραία λογοκρισία που επιβάλλεται στην Ρωσία

Το TV Rain είχε αναφέρει ότι δύο άνδρες, ένας αστυνομικός και ένας πολιτικός, τους προειδοποίησαν να σταματήσουν το εξτρεμιστικό υλικό, καθώς πάνε ενάντια στον νόμο, την περασμένη Πέμπτη.

Πολλοί από τους δημοσιογράφους της χώρας έφυγαν από την χώρα μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 και ξεκίνησαν να δουλεύουν στα κράτη της Βαλτικής, ιδιαίτερα στη Λετονία, καθώς και στην Πολωνία και τη Γεωργία. Η κυβέρνηση ξαναψηφίζει δρακόντειους νόμους λογοκρισίας, οπότε μια μαζική έξοδος είναι πιθανή. Τα περισσότερα μέσα λειτουργούν πλέον διαδικτυακά.

Η φιλελεύθερη εφημερίδα Novaya Gazeta εξακολουθεί να είναι διαδικτυακή, και ο εκδότης της, Ντμίτρι Μουράτοφ, συν-νικητής του Βραβείου Νόμπελ Ειρήνης πέρυσι, δεν διστάζει να κάνει αναφορά για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Οι αντιρωσικές απόψεις εκφράζονται κυρίως μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία πλέον επιλέγουν οι νέοι αντί της τηλεόρασης, που βρίσκεται υπό τον κρατικό έλεγχο. Ωστόσο, μετά από το «μπλοκάρισμα» του Facebook στην Ρωσία, θα είναι δυσκολότερο να εισακουστούν. Η ομοσπονδιακή ρυθμιστική αρχή του Διαδικτύου της Ρωσίας απέκλεισε το Twitter και τα καταστήματα εφαρμογών της Apple και της Google. Μπλοκαρίστηκαν επίσης οι ρωσικές ιστοσελίδες του BBC, της γερμανικής Deutsche Welle, Meduza, καθώς και αρκετοί ιστότοποι που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ.

Το ρωσικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που κηρύσσει παράνομη τη διάδοση των «fake news» για τον ρωσικό στρατό, με παραβιάσεις που τιμωρούνται με φυλάκιση έως και 15 ετών. Πάντως, οι περισσότεροι νέοι στην Ρωσία επιλέγουν τα blogs για να ενημερωθούν.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δύο εβδομάδες εισβολής αποκαλύπτουν «ρωγμές» στο μεγαλεπήβολο σχέδιο του Putin

Ρωσία: Η Δύση πιστεύει ότι θα επιτεθεί με βιολογικά/χημικά όπλα – Το κρίσιμο ερώτημα που προκύπτει