Λίγο μετά τις 3.30 το μεσημέρι, σημειώθηκε σεισμός 4,7 Ρίχτερ έξω από την Αταλάντη. Η δόνηση έγινε αισθητή και στην Αθήνα.

Αναφορικά με το Γεωδυναμικό Ινστιτούρο, η δόνηση σημειώθηκε 10 χλμ νοτιοδυτικά της Αταλάντης, ενώ το εστιακό βάθος ήταν στα 5χλμ. Σημειώνεται πως εκδηλώθηκε από ανενεργή πηγή με βεβαρυμένο ιστορικό που έχει δώσει μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν.

Σεισμός

Σεισμός στην Αταλάντη: Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι

Σημειώνεται πως από τη στιγμή του σεισμού, ακολούθησαν δύο μικρότερες δονήσεις της τάξεως των 2,5 Ρίχτερ στα 9 χλμ ΒΔ του Ορχομενού και 2,6 Ρίχτερ στα 5χλμ ΔΝΔ της Αταλάντης.  

Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν το φαινόμενο και για την ώρα εμφανίζονται επιφυλακτικοί. Σε μια πρώτη του δήλωση, ο Ευθύμιος Λέκκας σημείωσε πως «η περιοχή δινει σεισμούς λόγω γνωστού ρήγματος και αυτό είναι θετικό. Είναι νωρίς για εκτιμήσεις. Στην Αθήνα έγινε αισθητός κυρίως σε υψηλά κτίρια. Δεν είχαμε επιπτώσεις».

Οι πρώτες τοποθετήσεις των σεισμολόγων

Το ιστορικό της περιοχής, μοιάζει… βεβαρημένο σύμφωνα με τους ειδικούς. «Δεν συνδέεται με το ρήγμα της Αταλάντης» δήλωσε πάντως στο Μega ο καθηγητής Λέκκας, ο οποίος ωστόσο σημείωσε ότι είναι «νωρίς ακόμη για εκτιμήσεις».

Ο πρόερδος του ΟΑΣΠ, συμπλήρωσε ότι η δόνηση έγινε αισθητή στα υψηλά κτίρια της Αττικής και ακόμη πιο αισθητή στις παρακείμενες περιοχές, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπήρξαν επιπτώσεις από τον σεισμό.

Κάνοντας τις δικές τους εκτιμήσεις, οι σεισμολόγοι Γεράσιμος Χουλιάρας και Βασίλης Καραστάθης, επισήμαναν επίσης ότι δεν είναι γνωστό εάν ο σεισμός συνδέεται με το ρήγμα της Αταλάντης.