«Συναγερμό» σήμανε στις 6:32 το πρωί στην περιοχή της νότιας Εύβοιας, μετά την σεισμική δόνηση των 4,7 Ρίχτερ, η οποία έγινε αισθητή και στην Αττική. Το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται 8 χλμ. νοτιοανατολικά από τους Ζάρακες και το εστιακό βάθος ήταν στα 11,8 χλμ.

Ανησυχία, ωστόσο, έχει προκληθεί στους κατοίκους της περιοχής, αλλά και στους ειδικούς, οι δύο ισχυρές δονήσεις που σημειώθηκαν, μία ώρα μετά. Ειδικότερα, οι σεισμοί που ακολούθησαν ήταν 4,1 και 4,2 Ρίχτερ.

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στην Κάρυστο, σήμερα Τρίτη, ενώ τα παιδιά θα παραμείνουν με τους γονείς για προληπτικούς λόγους, απόφαση που πάρθηκε μετά την έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται στην περιοχή.

Ευθύμιος Λέκκας: «Δεν ξέραμε ότι υπάρχει ρήγμα στην περιοχή»

Ο Ευθύμιος Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ, έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μεγαλύτερο σεισμό, καθώς όπως εξήγησε «δεν την ξέρουμε την περιοχή, δεν ήταν στο πλαίσιο που μας ανησυχούσε».

«Στο σημείο εκείνο δεν έχουμε κάποιο εμφανές ρήγμα. Το γεγονός ότι ο σεισμός έγινε εκεί ήταν μία έκπληξη. Δεν το περιμέναμε, γιατί δεν είναι μία περιοχή που έχει δώσει στο παρελθόν σεισμούς. Περιμένουμε την εξέλιξη της σεισμικότητας προκειμένου να κάνουμε πιο σωστές εκτιμήσεις», ανέφερε σχετικά στο iefimerida.

Πάντως, ανέφερε πως είναι καλό που υπάρχει πλούσια σεισμική ακολουθία, πράγμα που θα πρέπει να μην προκαλεί ανησυχία. Επισήμανε ότι η περιοχή δεν έχει ξαναδώσει μεγάλο σεισμό και αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους σεισμολόγους.

Διαβάστε ακόμη: Κυριάκος Μητσοτάκης από Λονδίνο: «Χρειάζονται δύο πλήρεις θητείες για να αλλάξει η χώρα»

Άκης Τσελέντης: «Υπομονή για 48 ώρες»

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, εξήγησε πως «η έως τώρα μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται φυσιολογικά», ενώ απάντησε για το αν πρόκειται για τον κύριο σεισμό πως «κατά μεγάλη πιθανότητα πρόκειται μάλλον για τον κυρίως σεισμό. Αυτό θα το πούμε σίγουρα μετά από 1-2 ημέρες παρατηρώντας την χωροχρονική εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας. Προσωπικά δεν ανησυχώ.Επειδή αναμένουμε πλούσια μετασεισμική ακολουθία οι κάτοικοι πρέπει να λαμβάνουν τα γνωστά μέτρα σεισμικής προφύλαξης».

Πρόεδρος κοινότητας Ζάρακες: Έχουμε ρωγμές στα σπίτια

Στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤΙ μίλησε ο πρόεδρος της κοινότητας Ζάρακες στην Εύβοια κοντά στην οποία εντοπίστηκε το επίκεντρο του σεισμού των 4,8 Ρίχτερ το πρωί της Τρίτης.

Όπως είπε ο Χρήστος Τρανός «σε κάποια σπίτια έχουμε δει ρωγμές αλλά δεν έχουμε κάτι σοβαρό, κυρίως αφορά σχετικά παλαιά σπίτια» και συμπλήρωσε: «Ο περισσότερος κόσμος έχει βγει στους δρόμους αν και βρέχει, λόγω των μετασεισμών».