Το μέτωπο των πυρκαγιών μαίνεται ακόμα στη Βοιωτία με τους πυροσβέστες να εστιάζουν στις φωτιές, στους οικισμούς Στείρι και Ζάλτσα.

Οι κάτοικοι των οικισμών, ενημερώθηκαν να απομακρυνθούν άμεσα από την περιοχή, ώστε να κατευθυνθούν προς Κυριάκι και Δίστομο αντίστοιχα, εξαιτίας της φωτιάς.

Όσιος Λουκάς

Πώς σώθηκε η Μονή του Οσίου Λουκά

Η ιστορική Μονή του Οσίου Λουκά, φαίνεται ότι απέφυγε τον κίνδυνο, χάρη στις συνεχείς προσπάθειες πυροσβεστών και εθελοντών.

Ο Μητροπολίτης Θηβών-Λιβαδειάς και Αυλίδας Γεώργιος, ήταν από την πρώτη στιγμή στο μέτωπο της φωτιάς στη Βοιωτία, με στόχο να σώσει το ιστορικό μοναστήρι του Οσίου Λουκά, ενώ στο σημείο έσπευσε και η Λίνα Μενδώνη.

Συγκινημένος μάλιστα, ευχαρίστησε όσους βοήθησαν και είπε ότι δεν μπορούσε να κάνει τίποτα λιγότερο καθώς πρόκειται για τον τόπο του. «Δεν μπορούσε να γίνει αλλιώς. Όλα τα μοναστήρια και όλοι οι ναοί της Βοιωτίας είναι ο τόπος μου, η πατρίδα μου. Έτσι δεν έκανα τίποτα παρά λίγο από αυτό που έπρεπε» είπε μιλώντας στον ALPHA.

«Είχα μια ταλαιπωρία. Πήρα διοξείδιο, μου έβαλαν το βράδυ οξυγόνο» αποκάλυψε ο Μητροπολίτης για το πρόβλημα υγείας που πέρασε μετά από τη μάχη με τις φλόγες.

«Σώθηκαν οι ναοί που είναι το πρώτο. Γύρω γύρω δεν θυμίζει τίποτα τον Όσιο Λουκά που ξέρουμε. Θυμίζει ένα καμένο τοπίο, χιλιάδες πυρσοί μέσα στη μαυρίλα. Μεγάλα καντήλια φώτιζαν, καίγονταν οι κορμοί και όλες οι εγκαταστάσεις. Πρέπει να ξεκινήσουμε από το Α. Δόξα τω Θεώ σώθηκαν οι ναοί. Κάηκε ένα παλιό κτίριο δίπλα στον ναό, κάηκαν οι αποθήκες και τουαλέτα στη βόρεια πύλη, αγροτικές αποθήκες. Δεν έχει νερό και ρεύμα. Θα μπορούσε να είναι χειρότερα. Ευχαριστούμε όσους συνέβαλαν», πρόσθεσε ο Μητροπολίτης.