Η συγγραφέας και ιστορικός Σώτη Τριανταφύλλου ανέλυσε τις εκλογές στη Γαλλία και την ακροδεξιά Marine Le Pen, με την οποία αναμετριέται ο Emanuel Macron, χαρακτηρίζοντας το πολιτικό της πρόγραμμα «αριστερό». Μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στους δύο υποψήφιους τόσο στον χαρακτήρα, όσο και στο πρόγραμμά τους, το οποίο συχνά αγνοούν οι ψηφοφόροι.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Le Pen έχει να κάνει με αυτό που αντιπροσώπευε στο παρελθόν, όταν υπήρχε το Εθνικό Μέτωπο. Κανείς δεν δίνει βάση στο πρόγραμμα που προτείνει, το οποίο έχει πολλά κενά. «Είναι δηλαδή μια ακτιβιστική αντίδραση, δεν είναι αντίδραση στα σημεία του προγράμματος. Η Le Pen είναι πάρα πολύ εύκολος στόχος. Αν κανείς μελετήσει το πρόγραμμά της και της απαντήσει στο κάθε σημείο, την έχει κάνει σκόνη.

Το πρόγραμμά της δεν στέκεται πουθενά. Αλλά δεν κάνουμε αυτό, κάνουμε διαδηλώσεις εναντίον του φασισμού και εναντίον της άκρας δεξιάς. Δεν προχωρούν έτσι τα πράγματα στην πολιτική. Αυτό την ευνοεί, υπό την έννοια ότι την κάνει θύμα, την κάνει παρία, χωρίς υποτίθεται να το αξίζει, και της προσθέτει ψήφους από ανθρώπους που δεν ενδιαφέρονται για προγράμματα, ενδιαφέρονται για το συναίσθημα.

Αν προσπαθήσουμε να ορίσουμε την πολιτική σήμερα με τα παλιά υλικά και τα κριτήρια της δεξιάς και αριστεράς βεβαίως δεν θα βγάλουμε άκρη. Επιμένω ότι αν διαβάσει κανείς το πρόγραμμα της και δεν ξέρει την Le Pen, τότε μπορεί να της αποδώσει μια αριστερή ταυτότητα. Είναι πρόγραμμα παροχών, είναι πρόγραμμα λαϊκιστικό όπως έχουμε συνηθίσει να λέμε. Για παράδειγμα στηρίζει τη σύνταξη στα 60, το οποίο το θεωρώ σκανδαλώδες για την εποχή μας. Από που θα βρεθούν τα χρήματα για να συνταξιοδοτηθούν τόσοι άνθρωποι στα 60 δεν μας το λέει η Le Pen.

«Η Le Pen έχει κοινά με τον Trump»

Με άλλα λόγια, αναζητούμε στα προγράμματα πράγματα που ανήκαν στο χώρο της αριστεράς και άλλα που ανήκαν στον χώρο της αριστεράς. Αυτά τα πράγματα είναι αναχρονιστικά. Και όταν πάμε να κρίνουμε τους δύο αυτούς υποψηφίους με τέτοια επιχειρήματα, το αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ συγκεχυμένο.

Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά της που μοιάζουν με εκείνα του Trump, αλλά νομίζω ότι οι διεθνείς της φιλίες δεν ορίζονται μόνο από τις ιδεολογικές της επιλογές, αλλά και από το ποιος τελικά την κάνει παρέα. Οι πιο σοβαροί πολιτικοί στον διεθνή χώρο την αποφεύγουν, άρα αναζητεί συμμαχίες σε πρόσωπα κάπως σκοτεινά. Είναι κάτι αντίστοιχο με το δάνειο που πήρε για το κόμμα της από ρωσική τράπεζα. Δεν της χορηγούσαν δάνειο οι γαλλικές τράπεζες.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν θα επηρεάσει καθόλου το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γαλλία. Το κοινό της Le Penφαίνεται να μην ενδιαφέρεται καθόλου για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ίσως είναι και το πιο ενδιαφέρον στοιχείο αυτού του σώματος των ψηφοφόρων. Δεν ενδιαφέρεται για τίποτα που συμβαίνει εκτός Γαλλίας», κατέληξε η Σώτη Τριανταφύλλου.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Ρωσία: Οικονομική βοήθεια από την Βραζιλία ζητά για να συνέλθει από τις κυρώσεις της Δύσης

Ιερουσαλήμ: Σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία – Πάνω από 150 οι τραυματίες

Η δυστοπία της Σανγκάης: Αρπάζουν τους πολίτες με δαγκάνες και χτυπούν όσους αντιστέκονται