Τουλάχιστον 152 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις που ξέσπασαν με την ισραηλινή αστυνομία στην Πλατεία των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ, όπως ανακοίνωσε η παλαιστινιακή οργάνωση «Ερυθρά Ημισέληνος». Τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν στο Όρος του Ναού, όπως ονομάζεται η Πλατεία των Τεμενών στην παράδοση του ιουδαϊσμού. Το συγκεκριμένο μνημείο κοντά στο τέμενος Αλ Άκσα, είναι μεγάλης θρησκευτικής σημασίας και για τους δύο λαούς.

Η Πλατεία των Τεμενών βρίσκεται στην παλιά πόλη, στην ανατολική Ιερουσαλήμ, τον παλαιστινιακό τομέα, που κατέχει το Ισραήλ από τον Πόλεμο των Έξι Ημερών του 1967. Ο τομέας μετατρέπεται συχνά σε σημείο συγκρούσεων μεταξύ της ισραηλινής αστυνομίας και παλαιστινίων διαδηλωτών.

Ιερουσαλήμ

(Getty Images)

Οι συγκρούσεις ξεκίνησαν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας όταν Παλαιστίνιοι άρχισαν να χρησιμοποιούν τα μόνα όπλα που διαθέτουν: πέτρες και φωτοβολίδες. Ανάμεσα στους 12.000 πιστούς που υπολογίζεται πως βρίσκονταν εκείνη την στιγμή στην περιοχή, οι 100 ήταν διαδηλωτές.

Η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη εκατοντάδων Παλαιστινίων, δήλωσε εκπρόσωπος του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ σε ανάρτησή του στο Twitter.

Οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες Παλαιστίνιους φέρουν τραύματα από πλαστικές σφαίρες, βομβίδες κρότου, αλλά και από χτυπήματα, σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο. Οι τραυματίες αστυνομικοί ανέρχονται στους 3.

Ιερουσαλήμ

Οι συλληφθέντες οδηγούνται στο Τμήμα. 

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών, αναφερόμενο στα βίαια επεισόδια, ανακοίνωσε ότι «θεωρεί το Ισραήλ πλήρως και άμεσα υπεύθυνο για το έγκλημα αυτό και τις επιπτώσεις του».

«Απαιτείται άμεση επέμβαση της διεθνούς κοινότητας προκειμένου να σταματήσει η ισραηλινή επιθετικότητα εναντίον του τεμένους αλ Άκσα και να αποτρέψει να βγουν εκτός ελέγχου τα πράγματα», δήλωσε ο Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς.

Η Χαμάς, η ισλαμιστική οργάνωση που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ «φέρει την ευθύνη για τις επιπτώσεις» των επεισοδίων.

Τέσσερις επιθέσεις έχουν σημειωθεί στο Ισραήλ από τις 22 Μαρτίου. Οι δύο πρώτες από Ισραηλινούς Άραβες που συνδέονταν με το Ισλαμικό Κράτος και οι δύο δεύτερες από Παλαιστίνιους που κατάγονταν από τη Τζενίν. Συνολικά από τις επιθέσεις αυτές σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι. Στη διάρκεια της ίδιας περιόδου έχουν χάσει τη ζωή τους 22 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και δράστες επιθέσεων, από τα πυρά των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr: 

Η δυστοπία της Σανγκάης: Αρπάζουν τους πολίτες με δαγκάνες και χτυπούν όσους αντιστέκονται

Joe Biden, όλα καλά; Η χειραψία στον αέρα και τα λόγια στο κενό μετά από ομιλία

Πως μία χειρονομία του TikTok έσωσε γυναίκα, θύμα απαγωγής από τον πρώην της