Η κατάσταση στην Σανγκάη έχει ξεφύγει. Κι αυτή είναι η πιο απλή περιγραφή για τα όσα συμβαίνουν στην κινεζική πόλη που βρίσκεται σε lockdown. Οι συνθήκες είναι απάνθρωπες για όσους μεταφέρονται σε πρόχειρες μονάδες καραντίνας, απαγορεύεται πλέον να βγουν μέχρι και στα μπαλκόνια οι κάτοικοι, όσοι εντοπίζονται θετικοί τους αρπάζουν μέχρι και με δαγκάνες και όσοι αντιστέκονται έρχονται αντιμέτωποι με τη βία.

Τέτοιες εικόνες δεν είδαμε ούτε καν στην αρχή της πανδημίας. Διάφορα βίντεο έχουν κυκλοφορήσει στο ίντερνετ που αποκαλύπτουν το τρομακτικό καθεστώς. Και όλα αυτά σε συνδυασμό με την έλλειψη προμηθειών που αναπόφευκτα έχει οδηγήσει σε απόγνωση και οργή.

Είναι γεγονός πάντως πως η στρατηγική που ακολουθεί η Κίνα για να μηδενίσει τα κρούσματα θα φέρει παγκόσμιες επιπτώσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα». Ο Cameron Johnson επικεφαλής της Διεθνoύς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας για την Ασία-Ειρηνικό δήλωσε χαρακτηριστικά: «Όσα βλέπουμε στη Σαγκάη θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού». Σύμφωνα με τον ίδιο «θα καθυστερήσουν οι παραδόσεις, μπορεί έναν ή δύο μήνες, και ίσως αυξηθεί το κόστος».

Την ίδια ώρα, οι αρχές της Σανγκάης μετατρέπουν κτίρια κατοικιών σε κέντρα καραντίνας προκειμένου να στεγάσουν τον αυξανόμενο αριθμό ασθενών με κορωνοϊό, όμως η κίνηση αυτή έχει προκαλέσει οργή και αντιδράσεις από τους γείτονες που ανησυχούν ότι κινδυνεύουν να μολυνθούν.

Οι αρχές έχουν βγάλει στους δρόμους ρομπότ-σκυλιά για να κάνουν περιπολίες, διαθέτοντας μάλιστα ένα μεγάφωνο προκειμένου να μεταδίδονται εντολές.

Η Σανγκάη κατέγραψε 27.000 κρούσματα κορωνοϊού, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η πλειοψηφία είναι ασυμπτωματικοί. Εκτιμήσεις λένε ότι η κατάσταση αυτή θα διαρκέσει μέχρι τέλη Μαΐου.

Απάνθρωπες συνθήκες σε μονάδες καραντίνας

Όσοι εντοπίζονται θετική μεταφέρονται σε ειδικές μονάδες καραντίνας, με πτυσσόμενα κρεβάτια. Βίντεο που δόθηκε στο Reuters από άνθρωπο που βρίσκεται σε μία από τις εγκαταστάσεις, φαίνονται άτομα στριμωγμένα στο πάτωμα. Η γυναίκα δήλωσε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 200 άνθρωποι στη μονάδα αυτή, συμπεριλαμβανομένων μικρών παιδιών, που μοιράζονται τέσσερις τουαλέτες. Δεν υπάρχουν ντουζιέρες και για πρωινό τους δίνουν σκέτο ψωμί, δήλωσε η ίδια.

«Πώς είναι εντάξει αυτό;», είπε. Στο βίντεο φαίνονται οι άνθρωποι αυτοί να περνούν την ώρα τους παίζοντας παιχνίδια στα κινητά τους τηλέφωνα ή συζητώντας. Με βάση την κινεζική πολιτική της ‘μηδενικής ανοχής’ στην COVID, όποιος βρίσκεται θετικός πρέπει να τεθεί σε καραντίνα σε συγκεκριμένους χώρους.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Σαγκάη: Αρπάζουν ασθενείς με κορωνοϊό από τα σπίτια, ρομπότ κάνουν περιπολίες – Απάνθρωπες συνθήκες σε μονάδες καραντίνας

Προειδοποίηση CIA: O Vladimir Putin μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία

Βαρύ πλήγμα η βύθιση του Moskva – Τι σηματοδοτεί για τις επιχειρησιακές κινήσεις της Ρωσίας