Στο σενάριο να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, η Σουηδία και η Φινλανδία, αναφέρθηκε ο Rob Bauer, επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής της Συμμαχίας. Τόνισε ότι η Συμμαχία δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να ενταχθούν νέες χώρες, εφόσον εκείνες το θελήσουν, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν αναγκάζουν κανέναν.

«Αποτελεί ελεύθερη απόφαση οποιουδήποτε κράτους που θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ να υποβάλει αίτημα για ένταξη, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχουν πράξει», δήλωσε ο Ολλανδός ναύαρχος μιλώντας για τη Σουηδία και τη Φινλανδία σε δημοσιογράφους στη διάρκεια επίσκεψής του στη Σεούλ.

Ο Βauer κατά την επίσκεψή του στην πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, συζήτησε τον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς και τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Σεούλ και ΝΑΤΟ. Η επίσκεψή του συνέπεσε με την έκκληση για στρατιωτική βοήθεια από τον Volodymyr Zelensky από τη Σεούλ. Ο Bauer είπε ότι έθεσε το αίτημα του Ουκρανού προέδρου σε Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους, οι οποίοι είναι διατεθειμένου να παρέχουν μη φονική βοήθεια (κράνη και ιατρικά κιτ) προς το παρόν.

Υπενθύμισε ότι το ΝΑΤΟ δεν ζήτησε από τη Σεούλ να προσφέρει όπλα στο Κίεβο, όπως και το ίδιο δεν του προσφέρει όπλα. Ωστόσο, όποια χώρα το πράττει, το κάνει με δική της πρωτοβουλία.

Όσον αφορά την προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ, η μοίρα της Φινλανδίας και της Σουηδίας είναι από καιρό συνυφασμένη. Οι Σουηδοί βλέπουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ πιο ευνοϊκά, από ότι οι Φινλανδοί, με τις δημοσκοπήσεις τα τελευταία χρόνια να δείχνουν 30% υπέρ της ένταξης. Στη Φινλανδία, η υποστήριξη του ΝΑΤΟ παρέμενε σταθερά κάτω από το 30 τοις εκατό.

Γιατί η Σουηδία και η Φινλανδία τώρα «βλέπουν αλλιώς» το ΝΑΤΟ

Για χρόνια η Σουηδία και η Φινλανδία παρέμεναν ενωμένες, διατηρώντας την ουδετερότητά τους.  Μετά από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τα δεδομένα έχουν αλλάξει και φαίνεται όλες οι χώρες να θέτουν ως προτεραιότητα το καλύτερο για την προστασία τους. Τον περασμένο Δεκέμβριο, το υπουργείο Άμυνας της Φινλανδίας δημοσίευσε την ετήσια έρευνά του για την εθνική ασφάλεια. Η υποστήριξη για ένταξη στο ΝΑΤΟ ανήρθε στο 24%, σημειώνοντας αύξηση, αναφέρει το Politico.

Τέσσερις μήνες μετά το ποσοστό έφτασε το 68 τοις εκατό και το κοινοβούλιο της Φινλανδίας αναμένεται να ενημερωθεί για την ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ. Λίγα μόνο μέλη εκφράζουν ακόμα την αντίθεση τους. Στην Σουηδία το ποσοστό υπέρ της ένταξης ανήλθε στο 50%. Οι δύο χώρες έχουν κάνει γνωστό ότι πάνε «πακέτο», οπότε αν η μια από τις δυο μπει στο ΝΑΤΟ, τότε θα ακολουθήσει κι άλλη. Η Σουηδία, ωστόσο, είχε επαναπαυτεί στο γεγονός ότι η Φινλανδία ήταν τελείως αντίθετη στην ένταξή της, οπότε αυτή η τελευταία εξέλιξη, έχει θέσει νέα ερωτήματα στη χώρα.

Η υποδοχή του «διδύμου», πάντως, από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ, σε περίπτωση που επιδιώξει την ένταξη, δεν αμφισβητήθηκε ποτέ. Έχουν ισχυρά διαπιστευτήρια για το κράτος δικαίου και θα πρόσθεταν στρατιωτική δύναμη. Είναι σε πλεονεκτική θέση, αν τις συγκρίνουμε με τα κράτη της Βαλτικής, που έπρεπε να αντιμετωπίσουν προβλήματα, όσον αφορά τη στρατιωτική ετοιμότητα, πριν γίνουν δεκτά στη συμμαχία.

Η ένταξή τους στο ΝΑΤΟ θα θεωρηθεί σίγουρα ως πρόκληση από το Κρεμλίνο, ο εκπρόσωπος του οποίου, Dmitry Preskov, δήλωσε ότι η συμμαχία είναι «ένα εργαλείο προσανατολισμένο προς την αντιπαράθεση και ότι η ένταξή τους δεν θα φέρει σταθερότητα στην Ευρώπη».

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Νέα Υόρκη: Στην δημοσιότητα η ταυτότητα του υπόπτου – Νέες πληροφορίες για τους πυροβολισμούς

Ουκρανία: «Έρχεται η μεγαλύτερη μάχη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» – Η Ρωσία συγκεντρώνει στρατεύματα

Γαλλία: Macron και Le Pen ξαναρχίζουν τις εκστρατείες – Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις