Συνεχίζονται οι έρευνες γύρω από την υπόθεση με την πτώση του αεροσκάφους Antonov στην Καβάλα, ανάμεσα στους οικισμούς Παλαιοχώρι και Αντιφίλιπποι, στο δήμο Παγγαίου, και το υψηλής επικινδυνότητας φορτίο. To ενδιαφέρον κεντρίζει μια λευκή ουσία που βρέθηκε στο σημείο, που εντείνει την ανησυχία, καθώς προκάλεσε κάψιμο στα μάτια και τα χείλη όσων την προσεγγίζουν.. Δεν έχει δοθεί κάποια ανακοίνωση από τις Αρχές στη Σερβία, αλλά κατά πληροφορίες, επέβαιναν 8 άνθρωποι, οι οποίοι είναι νεκροί.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το αεροσκάφος απογειώθηκε χθες βράδυ από το αεροδρόμιο «Μέγας Κωνσταντίνος» της πόλης Νις, στη νότια Σερβία. Αυτή την ώρα ξεκινά από την Αθήνα με Σινούκ ο Ειδικός Διακλαδικός Λόχος Πυρηνικής Βιολογικής Χημικής Άμυνας του ΓΕΕΘΑ με 14 άτομα. Οι άνδρες θα εξετάσουν αν είναι προσβάσιμη η περιοχή. Για την ώρα, μέχρι να φτάσει η ειδική ομάδα των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν μπαίνει κανείς στην περιοχή η οποία έχει αποκλειστεί σε ακτίνα τουλάχιστον 500 μέτρων. Η Πυροσβεστική αναφέρει ότι υπάρχει υψηλό πυροθερμικό φορτίο γύρω από το αεροσκάφος.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε η ΕΡΤ,  ο υπουργός Άμυνας της Σερβίας, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς επιβεβαίωσε ότι κουβαλούσε 11,5 τόνους πυρομαχικά, τα οποία προορίζονταν για το Μπαγκλαντές. Το αεροσκάφος φόρτωσε το στρατιωτικό υλικό στο αεροδρόμιο «Μεγας Κωνσταντίνος» της πόλης Νις και απογειώθηκε στις 20:40 (21:40 ώρα Ελλάδας) για την Ντάχα του Μπαγκλαντές με ενδιάμεσους σταθμούς το Αμάν και το Ριάντ, ανέφερε ο Στεφάνοβιτς.

Οι Σέρβοι έδωσαν αναλυτικά στοιχεία στην Ελλάδα για το φορτίο του Antonov. Συγκεκριμένα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ) έλαβε μήνυμα από τη σερβική εταιρεία όπλων και αμυντικών συστημάτων Valir – εντολέα της μεταφοράς του συγκεκριμένου φορτίο. Σύμφωνα με την ενημέρωση το Antonov μετέφερε:

  • εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62,
  • εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62 και
  • φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67.

Ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος, δήλωσε ότι περιμένουν τις εκτιμήσεις των ειδικών, αναφορικά με το αν αυτό που μετέφερε το μεταγωγικό αεροσκάφος είναι επικίνδυνο για την δημόσια ασφάλεια.

«Υπάρχει αγωνία, περιμένουμε τις εκτιμήσεις των πυροτεχνουργών και των λοιπών ειδικών του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα. Δεν συντρέχει λόγος μέχρι αυτή τη στιγμή εκκένωσης των οικισμών που βρίσκονται κοντά στην περιοχή όπου κατέπεσε το αεροσκάφος, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν εστίες πυρκαγιάς ούτε και καπνοί, με κατεύθυνση προς κατοικημένες περιοχές», είπε ο κ. Μέτιος.

Πάντως, οι δυο πυροσβέστες που προσέγγισαν το σημείο, διακομίστηκαν στο νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα. Η μυρωδιά καμένου καυσίμου και ο καπνός είναι έντονες, ωστόσο οι εστίες φωτιάς είναι μικρές.

Πώς έπεσε το αεροσκάφος στην Καβάλα

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΥΠΑ Γεώργιο Δριτσάκο, συνετρίβη 40 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο Καβάλας στην περιοχή της Ελευθερούπολης, εκτελώντας δρομολόγιο από Σερβία προς Ιορδανία. Δήλωσε βλάβη στο FIR Αθηνών και προσπάθησε να κάνει αναγκαστική προσγείωση στην Καβάλα, κάτι που δεν έγινε.

Λέγεται ότι το αεροσκάφος έχασε τον τέταρτο κινητήρα στον αέρα και έπιασε φωτιά, για αυτό και πετούσε φλεγόμενο. Ο πιλότος ενημέρωσε για το πρόβλημα το FIR  Αθηνών που τον ρώτησε εάν μπορεί να προσγειωθεί στην  Καβάλα ή στη Θεσσαλονίκη. Απάντησε ότι από τη φωτιά στον κινητήρα δημιουργούνται κι άλλα προβλήματα και δήλωσε ότι θα προσπαθήσει να προσγειωθεί στην Καβάλα.

Η περιοχή εκκενώθηκε και οι κάτοικοι ενημερώθηκαν για τυχόν εκρήξεις, καθώς το αεροσκάφος μετέφερε 12 τόνους πυρομαχικά. Έχει δοθεί ισχυρή σύσταση οι κάτοικοι να μην πλησιάσουν την περιοχή να κρατήσουν κλειστές τις πόρτες και τα παράθυρα, να μην χρησιμοποιήσουν ούτε τα κλιματιστικά τους, μέχρι να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση.

Διασώστες, μέλη της ΕΜΑΚ, δεν έχουν προσεγγίσει το σημείο πιο κοντά από τα 50 μέτρα. Υπάρχει πολύ υλικό διάσπαρτο στα χωράφια, δήλωσε ο συντονιστής της Πυροσβεστικής στην ΕΡΤ, λέγοντας ότι «νιώσαμε ένα κάψιμο στα χείλη και τη γλώσσα». Ακόμα υπάρχει θερμότητα, ενώ οι μετρήσεις για ραδιενέργεια δεν έδειξαν κάτι ανησυχητικό, σύμφωνα με τον ίδιο.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Σχολή Οικονομικών του Κιέβου: Η Ρωσία κλέβει και εξάγει παράνομα τεράστιες ποσότητες σιτηρών

«Χαμός» στην Μύκονο με το live του Βέρτη – 15.000 ελάχιστη κατανάλωση και το «ντου» της ΑΑΔΕ

Διακοπές στην Πάρο κάνει ο Roger Federer με την οικογένειά του – «Δεν χρειάζομαι το τένις» είπε λίγες μέρες πριν