Πώς γίνεται η -κατεχόμενη από τη Ρωσία- Κριμαία να στέλνει πάνω από 50 φορές μεγαλύτερο όγκο τροφίμων από ό,τι συνήθως αυτή την εποχή του έτους; Που πηγαίνουν τα σιτηρά που εξάγονται και ποιος πραγματικά είναι υπεύθυνος για το εμπόριο;

Το πρακτορείο Bloomberg επικαλείται αναλυτές και τη Σχολή Οικονομικών του Κιέβου (KSE) καταλήγοντας ότι πιθανότατα τα κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά μεταφέρονται στο εξωτερικό από την Ρωσία, η οποία έχει αναλάβει να διακινεί το παράνομο εμπόριο.

Η Ρωσία κρύβεται πίσω από τεράστιο λαθρεμπόριο ουκρανικών σιτηρών

Οι αυξημένες εξαγωγές από τη Σεβαστούπολη, στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, αποτελεί πιθανή ένδειξη λαθρεμπορίου, σύμφωνα με την αναλύτρια της Maxigrain, Elena Neroba.

Στο λιμάνι της Σεβαστούπολης μεταφέρθηκαν περίπου 462.200 τόνοι αγροτικών προϊόντων, όπως σιτηρά, φυτικά έλαια, όσπρια κλπ, από τις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών AgFlow, με έδρα τη Γενεύη. Πέρυσι, το λιμάνι διακίνησε περίπου 8.000 τόνους.

Ολόκληρη η χερσόνησος της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014, παράγει συνήθως μεταξύ 500.000 και 900.000 τόνων σιταριού ετησίως, κυρίως για δική της κατανάλωση.

«Με αυτόν τον τρόπο η Ρωσία εξάγει κλεμμένα σιτηρά», δήλωσε η Neroba. “Το λιμάνι της Κριμαίας είναι μεγάλο, πιο κοντινό και όλα τα εδάφη κατά μήκος της διαδρομής ελέγχονται από τη Ρωσία».

Η Ρωσία συνεχίζει να αρνείται τις κατηγορίες – Το περιστατικό στην Τουρκία

Η Ουκρανία έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι κλέβει σιτηρά από τις κατεχόμενες περιοχές και τα εξάγει. Την περασμένη εβδομάδα, η Ουκρανία κάλεσε τον Τούρκο πρεσβευτή, εξαιτίας της “απαράδεκτης κατάστασης” μετά την απελευθέρωση από τις αρχές της Τουρκίας ενός ρωσικού πλοίου που σύμφωνα με το Κίεβο μετέφερε σιτηρά που κατασχέθηκαν από το ουκρανικό λιμάνι του Μπερντιάνσκ.

Η Ρωσία επιμένει να αρνείται την κλοπή σιτηρών.

Ταυτόχρονα, έχει διαφημίσει δημοσίως την επανέναρξη των αποστολών σιτηρών από τα κατεχόμενα λιμάνια. Οι κατοχικές αρχές στην Ουκρανία υποστήριξαν ότι το περιστατικό με το τουρκικό πλοίο είχε «γεωπολιτικό κίνητρο». Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν στην Τουρκία συνομιλίες σχετικά με το ξεμπλοκάρισμα των λιμανιών της Ουκρανίας ώστε να επιτραπούν οι εξαγωγές σιτηρών.

Η Σχολή Οικονομικών του Κιέβου εκτιμά ότι, από τον Ιούνιο, περισσότεροι από 1 εκατ. τόνοι σιτηρών αξίας περίπου 600 εκατ. δολαρίων έχουν κλαπεί ή έχουν υποστεί ζημίες κατά τη διάρκεια του πολέμου.

«Τα πρώτα σημάδια υπήρξαν τον Μάρτιο», δήλωσε ο ερευνητής του KSE, Roman Neyter. «Υποθέτουμε με βάση τον ρυθμό ότι τα σιτηρά διακινούνται λαθραία από όλες τις κατεχόμενες περιοχές».

Τα σιτηρά πηγαίνουν κυρίως στους Ρώσους συμμάχους που αντιμετωπίζουν επισιτιστικά προβλήματα, σημείωσε ο Neyter.

Το Κρεμλίνο αρνείται ότι κλέβει σιτηρά από την Ουκρανία. Ερωτηθείς σχετικά με τα στοιχεία που δείχνουν τις αυξημένες εξαγωγές από την Κριμαία, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι αμφιβάλλει για την ακρίβεια των στοιχείων.

Ωστόσο, δεν παρέχει καθόλου στοιχεία για να αποδείξει το αντίθετο.

«Τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα», τόνισε και συμπλήρωσε: «Έχουμε κάποια πλοία που έρχονται στην Κριμαία και απενεργοποιούν τον αναμεταδότη τους και εξαφανίζονται».

Τους τελευταίους δύο μήνες, τουλάχιστον πέντε πλοία εξαφανίστηκαν από τα συστήματα εντοπισμού πλοίων ενώ βρίσκονταν στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Είναι υποχρεωτικό για τα περισσότερα φορτηγά πλοία να ενημερώνουν για την τοποθεσία τους ενώ βρίσκονται στη θάλασσα.

Με πληροφορίες από: Capital.gr

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr: 

«Χαμός» στην Μύκονο με το live του Βέρτη – 15.000 ελάχιστη κατανάλωση και το «ντου» της ΑΑΔΕ | intronews.gr

Το σοκ των τουρκικών ΜΜΕ μετά το αμερικανικό μπλόκο στα F-16 | intronews.gr

Νέος εξοπλισμός για την Ουκρανία από τη Δύση – Οι πύραυλοι της δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στον ρωσικό στρατό | intronews.gr