Η Σανγκάη είχε υιοθετήσει σχετικά χαλαρή στάση όσον αφορά τα μέτρα κατά της Covid-19, τουλάχιστον μέχρι τον τελευταίο μήνα. Σε αντίθεση με άλλες κινεζικές πόλεις δεν είχε επιβάλλει αυστηρά μέτρα στους κατοίκους της. Όλα άλλαξαν, όμως, όταν ένα νέο κύμα της μετάλλαξης Omicron επέφερε ως αποτέλεσμα απίστευτα σκληρά μέτρα.

Μάλιστα, πρόκειται για το πρώτο lockdown που επιβάλλεται στην Σανγκάη, σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες του κόσμου. Η πόλη είχε περιοριστεί στο να θέτει σε καραντίνα πολυκατοικίες, γειτονιές κτλ πρακτική που μέχρι προσφάτως δούλευε. Ακόμη και τον Μάρτιο του 2021, που τα κρούσματα έφτασαν τον αριθμό-ρεκόρ των 1.800, δεν είχε επιβληθεί lockdown.

Σήμερα, τα κρούσματα ξεπερνούν τα 23.000, αριθμό τεράστιο για τα δεδομένα της Σανγκάης. Οι 25 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στην πόλη, βρίσκονται για δεύτερη εβδομάδα σε σκληρό lockdown. Οι κάτοικοι αναγκάζονται να περιμένουν να μοιράσει η πολιτεία νερό και τροφή ή σπεύδουν να παραγγείλουν όταν δεν τους φτάνει άλλο, καθώς υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας.

Μαρτυρίες κάνουν λόγο για απομάκρυνση ατόμων με Covid-19 από τον γενικό πληθυσμό, ακόμη και μικρών παιδιών ενώ υπάρχει μέχρι και ένα (μη-επιβεβαιωμένο) βίντεο όπου υγειονομικός θανατώνει σκύλο επειδή ο ιδιοκτήτης του νοσεί.

Το συγκεκριμένο αυστηρό lockdown είναι ταυτόχρονα και το σκληρότερο που έχει επιβληθεί σε οποιαδήποτε περιοχή της Κίνας, από την έναρξη της πανδημίας.

Σανγκάη

(Photo by Hu Chengwei/Getty Images)

Ποιος ο λόγος που διέφερε τόσο η προσέγγιση της Σανγκάης από την υπόλοιπη Κίνα;

Ο βασικός λόγος που η Σανγκάη απέφυγε το να προβεί στο να ελέγξει την πανδημία με κάποιο lockdown, ήταν οικονομικός. Στην Σαγκάη παράγεται το 10% του εμπορίου της Κίνας. Έτσι, δεν θα ήταν εύκολο να σταματήσει όλη αυτή η παράγωγη, η οποία εφοδιάζει ολόκληρον τον κόσμο, ούτε λόγω του κορωνοϊού.

Το 2020, οι εμπορικές πτήσεις που πέταξαν από το διεθνές Αεροδρόμιο Πουντόνγκ της Σανγκάης ήταν υπεύθυνες για 3.4 τόνους αγαθών. Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος αυτού του αριθμού, πρόκειται για 1 εκατομμύριο λιγότερο αγαθά από ότι φεύγουν από το Πεκίνο, την Guangzhou και την Shenzhen μαζί.

Έρευνες του Πανεπιστημίου του Χονγκ-Κονγκ δείχνουν ότι ακόμη και ένα μικρό lockdown διάρκειας 2 εβδομάδων σε πόλεις όπως το Πεκίνο ή την Σανγκάη, θα μπορούσαν να ρίξουν έως και 2% την μηνιαία αξία ακαθάριστου προϊόντος όλης της Κίνας.

Λύτρωση για τους κατοίκους στην Σανγκάη – Χαλάρωση των μέτρων μετά από 2 εβδομάδες

Μετά τις τελευταίες αντιδράσεις των κατοίκων, οι οποίοι βγήκαν ομαδικά στα παράθυρά τους και ούρλιαζαν επί ώρες, η διοίκηση της πόλης αποφάσισε επιτέλους να επιφέρει χαλάρωση των μέτρων. Πλέον, η πόλη θα χωρίζεται σε τρεις ζώνες με διαφορετικά μέτρα, αναλόγως το επιδημιολογικό της προφίλ.

Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά μετά από 2 βδομάδες επετράπη στους κατοίκους να βγουν έξω από τα σπίτια τους.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Μετά την καταπολέμηση του Covid-19 οι επιστήμονες βάζουν στο στόχαστρο τον καρκίνο

Covid-19: Ανατροπή με τον Ασθενή 0 – Μια γυναίκα ήταν η πρώτη που νόσησε

Covid-19: 870 εκατομμύρια δόσεις «κάθονται» σε δυτικές αποθήκες ενώ στην Αφρική δεν έχουν να εμβολιάσουν τον πληθυσμό